Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Tips Utk Beli Kereta Second hand.

View previous topic View next topic Go down

Tips Utk Beli Kereta Second hand.

Post by cikmie on Tue Aug 25, 2009 5:06 pm

aku nak bgtau yg teknikal jer..yg check no engine ngan thun pe smua tuh basic takkan korang taktau kan...


1.nak beli keta secondhand nih kalau boleh tak payah la kalau korang jenis tak reti langsung pasal kete..sebab banyak penipuan n tambah lagi kereta buatan malaysia..

2.kalau korang ada member2 mekanik,.seeloknya bawak die gi usha kete tuh..sebab dia lebih arif pasal kete..

3.then tgk body..ada kesan excident tak,.kalau exident jangan beli..nanti naik tak sedap.kalu boleh,check kat bawah..check ada tak bahagian yg mcm ada kesan ketuk or welding.sebab kadang2 kita tak perasan doirg kaber habis,

4.selak kapet dlm..ada karat tak?sebab kereta banjir pon boleh jadi gak..

5.bukak boot depan..check keadaan engine..check minyak pelincir..pastikan die minyak engine bukan minyak gear..sebab kalau engine tuh teruk,bila taruk minyak gear,engine tuh akan bunyi smooth jer,padahal teruk...ahahah..bila letak minyak yg velocity die lebih,dia akan mengurangkan bunyi..so org ingat engine tuh takde bunyi kasar la..padahal hampeh...(aku penah buat mcm nih kat keta bapak aku dlu..sebelum bukak engine)..kasi rosak all out..baru puas hati nak repair..kalau korang nak beli rugi la nanti kena repair.kalau korang pomen lain laa.pastu tgk minyak hitam ada banyak licking tak..sebab walaupon sikit licking,nanti korng asik kena tambah jer minyak..

6.tgk keadaan asap..ada 3 warna utama..

warna biru-engine dah makan minyak hitam,dah teruk..banyak carbon..kalau beli..dlm sebulan 2,engine nih kena overhaul..baik tak payah beli..

asap hitam-salah tuning..minyak petrol lebih..so keta nih makan minyak la..so soh tokey tuning pa semua dlu kalau nak beli sebab tuning bukan murah woo..

asap keputihan-msalah nih jarang jadi,tapi teruk.sebab coolant dah bocor so..kena overhaul gak..

7.test drive..uji braking system,handling system,suspension system..yg tuh penting..dengar bunyi2 yg luar biasa mcm kat tyre ker,bearing ker..sebab kaalu bleh nak dapat keta yg 50% perfect pon susah skrg..aku pomen tau la..banyak costumer mai bawak keta yg baru beli..banyak poblem..

ada lagi..tapi aku mals nak type plak..ehehe,,..

p/s*jangan beli kereta buatan malaysia..

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tips Utk Beli Kereta Second hand.

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Tue Aug 25, 2009 5:18 pm

cikmie ko lupe satu ag....jgn beli kete lebih 10 thn sbb susah nk cari insurans yg leh trime kete2 vateran nih...beli kerete buatan malaysia sokong barang buatan malaysia.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Tips Utk Beli Kereta Second hand.

Post by cikmie on Tue Aug 25, 2009 5:23 pm

ha betol2..lagi satu..kalau nak dapatkan insuren yg blackmarket punya,korang boleh contact ikin..dia tokey insuren blackmarket..kalau sapa2 ada kereta curi,nak dapatkan insuren sila jangan segan-silu pi jumpa dia..

p/s* tolong rahsiakan threat nih dr pihak berkuasa..kang tak pasal2 bukak posa guna tray..wakakakka

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tips Utk Beli Kereta Second hand.

Post by HUGOBOYZ_2 on Tue Aug 25, 2009 9:54 pm

gahahhaa cik mie takut bengkel kena tutup... huu... tp sempoi la treat nie.. sama macam hang ajaq aku hari tuh nak beli kereta... haahaha~~ kereta malaysia bole guna bagi yg na jimat... tp x digalakkan la kawan2,,

HUGOBOYZ_2
Manager
Manager

Posts : 580
Join date : 22/08/2009
Age : 28
Location : Penang

http://cacat.com/xat.com/kampung

Back to top Go down

Re: Tips Utk Beli Kereta Second hand.

Post by Admin on Wed Aug 26, 2009 12:23 am

bagus la tips ko ni cik mie... tapi kalau takde pomen leh panggil cik mie tolong tengok ke?

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Tips Utk Beli Kereta Second hand.

Post by cikmie on Wed Aug 26, 2009 1:58 am

takde hal..tapi kot tak berbaloi la..kang org kata mahal rantai dr beruk..

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tips Utk Beli Kereta Second hand.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum