Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

View previous topic View next topic Go down

Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:46 am







Bismillahirahmanirahim...

Kali ini sharing maklumat dan ilmu pasal benda basic iaitu keyword. OK
ramai yg tahu dan faham apa itu keyword dalam aktiviti blogging for
$$$$$..Kalau anda blogging personal lupakanlah subjek nih pasal tak
relevan sangat kerana ia lebih berfaedah kepada yg berblog untuk
generate income...

1.Asasnya keyword ni apa jer perkataan dalam apa jua bahasa dan tahukah
anda cewah.. search engine macam google dan yahoo just index ajer apa
keyword mengikut kategori masing2..So

2.Pecahannya banyak ada keyword untuk yg paling popular, paling banyak
search, paling tinggi orang bid untuk program CPC dan pelbagai lagi
kategori..etc.

3.Apa yg penting sebenarnya kita as blogger untuk menjadikannya kepada
2 kategori sahaja..iaitu (1)Ada Nilai Komersil (2)Tidak ada Nilai
Komersil.

4.Jadi alhamdulillah ada TOOL FOC untuk kita yg disediakan oleh msn.com iaitu adlab.msn.com/ Ambil contoh yer
keyword: Tudung Bawal = Commercial Intention nya ialah 0.86
itu bermaksud 86 peratus statistik menunjukkan searcher memang search
untuk beli tudung bawal..Manakala kalau kita taip tudung sahaja Tudung = Non Commercial Intention nya ialah 0.93 ini bermaksna 93% tidak akan membeli tudung dari search keyword tersebut.

5.Soalan disini ialah kenapa ia penting untuk anda kategori blogging jenis ni..?
(1)Blogging for Google Adsense
(2)Blogging untuk jual product sendiri
(3)Blogging untuk product affiliate clickbank CJ atau sebagainya..

6.Jawapannya pengalaman saya kalau anda kategori satu untuk GA,
google akan up sikit nilai perclick anda kalau visitor klik iklan kat
blog you all then diorang visitor beli barang melalui link tersebut.

Harap dapat membantu anda

summary
1.Gunakan keyword yg berbau komersil dan specifik dalam berblogging
2.Ubah cara kita dari blogging keyword info yg general am sangat dengan
menambah kata kunci "buy" atau "beli" sebelum sesuatu keyword tersebut.
3.Keyword adalah sangat penting dalam memprojekkan arah tuju dan masa depan blog anda..

Topik ni aku cilok dari forum lain tapi bagus tuk dishare kat sini....

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:47 am




Quote:



Originally Posted by nurmillionare



salam
laling...sorry la ganggu..akak nak tanya pasal keyword tu..x bape paham
sgt la...keyword tu kita nak set kat mana kalau dlm blog kita
tuh...boleh terangkan cara detail x? tq




waalaikumsalam..
Awak takyahlah segan2 semua orang sama jer kat sini ., OK I jawab kat sini jelah soalan awak.

Set kat mana? Jawapan kat post kita tu. Senangnya awak berblogging
jangan rojak sangat specifik kesatu2 benda jer itu dipanggil (Niche)
contoh awak berblog pasal spare part kereta. Dari mula lagi awak nya
ayat2 kat setiap post dah cerita pasal spare part kereta dan hal ehwal
mekanikal engineering.

Dari situ awak subcategory kan kepada jenis kereta, atau brand kereta
tu. Toyota, Saga, etc. List kedai supplyer, pomen mana boleh dapat
murah, order spare part kereta online nya list etc..Dari sinilah blog
awak jadi bernilai dan unik.

Langkah seterusnya selepas 20 post awak buat, awak check keyword diblog awak menggunakan FREE tool keyword density nama dia. Ambik Nih.

Untuk dapatkan awaknya alamat blog berlegar di Nombor satu dan first
page bila saya dan jutaan orang ramai search kat google dan yahoo
dengan keyword contoh: sparepart Toyota mesti pergi blog awak then awak
baru sahaja meng SERP blog tersebut dengan baik dan tak secara langsung
SEO awak bergerak mantap.

Harap dapat membantu anda, dan tanyalah lagi mana tak faham.


nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:47 am

tool ni pun menarik jgk utk buat keyword test

http://labs.wordtracker.com/keyword-questions

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:51 am

3.Keyword Density
Macam google dia nak dalam lingkungan 2-3% density keyword dah cukup bagus dah, lebih sangat dia charge SPAM. Peliknya Yahoo dan MSN terutamanya suka sesatu blog tu 7-9% keyword density..

OK apa perlu awak buat ialah
1.Awak tanya diri sendiri blog aku ni nak berkonsepkan apa?
2.Siapalah agaknya orang yg datang sini diorang cari apa?

So dah ada dah jawapankan, dalam kes awak bubuh keyword melayu sebagai
perbandingan tak membantu buat analisa yg tepat dan relaven. So I dari
yg I faham at 1st impression visit blog you I well said ni blog gossip
nih pencabar kepada murai, oh bulan etc.. so keyword yg I fikir suit
with your blog ialah blog gossip artis melayu.

Jadi direction apa blog tu paling PENTING!! dan dari sinilah blog tu dikenali oleh traffic dan membina imej serta BRANDING.

Berbalik kepada result diatas yg kita nak tahu berapa percent density keyword tersebut yg mana kita nak
1.Google 2-3%
2.Yahoo MSN - 7-9%

So kalau figure tu dah tercapai kita telah berada dalam landasan betul cara dimana menulis sesuatu entry dengan keyword sasaran.

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:52 am

OK berbalik kita pada keyword ni nak sharing pasal keyword weigh. Jadi
macam mana nak bagi keyword yg kita nak dia ada weigh (berat nampak
penting diberi keutamaan oleh SE search engine yahoo, MSN google etc.)

Garis Panduan
1.Secara dasarnya SE meletakkan weigh keyword tu pada umur domain, blog authority, anchor link text dan usage data.

a)umur domain = lagi lama umur blog anda lagi berat dan diberi keutamaan pada keyword di blog tersebut.

b)blog authority = dalam bahasa mudah blog anda dah ada kabel besar di
rekomen oleh blog or website lain yg dah ada nama samada secara
sukarela, anda bayar (paid post/link) atau anda cipta (submit post kat
digg,technorati etc.)

c)anchor link text = keyword tersebut di hyperlink kan kepada sesuatu
yg berinfomasi dan tepat akan maksudnya, dikira dari clickthrough yg
tinggi)

d)usage data = informasi statistik yg dikutip oleh SE merekodkan camna
orang boleh berhubung dengan sesatu blog tersebut, yg mana boleh
menentukan kemudian untuk site ranking dan digunakan dekat search
result. Perubahan selalu terjadi terjadi sebab SEO dan search engine
berhubung kait. Hari ni blog aku kat fronpage google minggu depan boleh
terperosok kat page ke 10..( INGATKAN laling pasal kembangkan lagi part ni )

2.Page title biasanya weigh dia lebih dari keyword text kat dalam page
tu. yg kat page content tu cuma support dan membantu. - sangat penting
untuk support pasal berguna untuk tingkatkan clikthrough.

3.Meta keyword tag, comment tag, dan lain2 keyword yg tersembunyi dalam
script theme tu kurang weight dia dari page copy (=post url)

4.Page copy yg di bold kan, hyperlink kan, atau bagi heading tag (=ada
6 saiz dari H1-H6) adalah lebih weigh dia dari normal text.

5.Weight ni relative. Ada yg terfikir baik aku bagi heading tag H1 je
semua..Yer memang buruk jadinya tapi silap idea tu pasal bila semua
dipaksa weight dia akan jadi normal sebab tiada keunikan.

6.Elakkan untuk bold H1 tag pasal ia buatkan weigh dia tak relevant dah..H1 tu dah weigh so terlebih sudah

7.Ada sesetengah orang yg kat page copy khusus dia buat satu post
mengumpul keyword popular bump satu tempat without meaning apa2 pun
untuk human..dia rugi kat part Relevance Scoring..So back to keyword
phrase yg syed kata tu baik dijadikan satu story khas untuk dua keyword phrase sudah cukup memadai

8.Akhir kata bila kita terlalu fokus nak weigh kan dan tingkatkan
keyword density kita akan menjurus menulis kepada sesuatu yg orang tak
minat baca dan tak minat nak link kan post tu..So hati2 part ni.

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:55 am




Quote:



Originally Posted by AlanMarz



1.Niche?jujur je la.niche pun saya tak berpa faham
2.saya nak orang masuk pasal ada gosip artis?
3.melayu boleh,gosip artis,artis,gambar artis,artis malaysia
4.baru je.sebulan(dulu ada blog lama dah 2tahun lebih) pastu tukar wordpress.sebelum ni pakai blogspot.
5.tak lepas.tapi saya 98% entri saya buat sendiri tapi kenapa x lepas gak
6.1 hari ada dalam 2-3 pos.paling sikit pun 1post sehari
7.patah perkataan?hmm x menunetu antara ntah la.dalam 2 perenggan.tapi x la m\panjang sangat.
8.wordpress
9.10.




OK terima kasih untuk jawapan ikhlas ni..Actually ID you ni
wanted pasal mempromosi blog kat CG disection yg salah..buh kat
signature jer dah cukup That why thread awak dan post awak banyak kena edit dan delete by admin So change attitude k.

Baiklah dari sumber info awak ni, berikut ialah rumusan dan jalan penyelesaian.

1.Niche ialah bidang, jenis , konsep blog kamu. so dah tahu dah blog
you blog hiburan specifik kepada blog gossip artis Malaysia ditulis
dalam Bahasa Melayu.

2.Blog gossip ni banyak kat pasaran, so bila awak nak start dengan
niche ni awak tentu sedar persaingan sedia ada. Yg membuat awak boleh
menang persaingan banyak cara antaranya ialah.
1)Bina credibility
siapa awak? Bagi dunia blogging Malaysia kenal awak at least kat forum
famous macam, CG, wang cyber, Low yatt, Nak bina credibility senang
jer, sharing is caring, very helpful, terbitkan FREE ebook, adakan
contest hadiah awak sponsor.
2)Keep your friend close but your enemy closer
- kenalpasti kekuatan persaingan awak, mana dia dapat source berita,
make friend relationship dengan diorang, JV kalau perlu, dan dalam masa
sama awak fikirkan keunikan dan kelainan untuk blog you..ni take time
since you dah dapat is like C4 dynamite!
3)Belajar SEO - ini compulsory, wajib dan expert kat keyword research..take time ingat Tamdun Rome pun bukan dibina dalam sehari.

3.Keyword yg awak nak visitor datang dengan keyword ni melayu boleh, gosip artis, artis, gambar artis, artis malaysia.
OK untuk keyword melayu boleh tu lupakanlah pasal dia untuk laman web lucah or blog lucah...huhu takkan boleh lawan! lain2 tu awak boleh dengan follow cara ni.
1)Setup satu page picture gallery
khusus untuk niche awak ni. Belajar teknikal code HTML camna nak
alt.tag dan title image untuk setiap gambar. Belajar dari satu thread
puluh ribu pengunjung kat CG ni dulu (dah deleted thread tu)-tanya nemo

2)keyword yg lain - gunakan teknik SEO dan perbanyakkan comment kat setiap post anda, suruh diorang komen.

Yg lain2 nanti laling bagi jawapan..,I tak free sangat ni. So keep in touch dengan thread ni.


nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:56 am

1)dalam satu blog/website.. berapa bnyk keyword kite boleh guna?
bleyh ke guna bnyk2?
cth: niche pasal book.. keyword 1)buy book 2)sell book 3)book rent
boleh ke macam tu?? setiap post, satu keyword?
atau satu blog.. satu keyword? so kene buat bnyk2 blog pasal buku?

a)Bila kita nak buat posting kita dah fikir 3 benda ni pertama
tajuk entry akan jadi H3 kedua 3 baris pertama post tu mesti ada selit
keyword yg H3 tadi (tajuk post) ketiga kesimpulan post tu ada letak
keyword. All together ada dalam 3-4 keyword dan gabungan keywordphrase.
Structure macam ni bagus untuk dinamikkan post tu diindex lebih mesra
oleh SE dan juga friendly visitor reader..

b)Tang contoh tu awak bagi tu, kena ada teknik dia, ni I nya
style dari input I baca buku dan knowledge SEO. OK kalau awak set kat
frontpage URL blog awak katalah 10 post..Hendaklah 10 post tu related
saling kait dari post 1 hingga ke 10..SE robot dia akan scan dan akan
nampak relevancy keyword yg anda targetkan..So kena plan next post
content yg awak nak buat..ambil contoh niche pasal book.. keyword 1)buy
book 2)sell book 3)book rent.= yg No. 1) buat untuk post 1 dan so on.


2.boleh ke nak tukar keyword halfway??
cth: keyword "buy books online".. pastu tetiba ako nak tukar "sell books online"

a) Boleh sebabnya back to konsep asas dia, "keyword density" dan
apply apa laling kata kat atas tu "relevancy" + twist sikit dengan
style menulis bentuk ayat jawapan bagi jawab soalan. e.g. kita ambil
keyword book rent - so boleh start cara camni. In Malaysia many website
offering service for book rent online and one of best example at
contohbookrent.com blalalal+++. Kita menganggap visitor search keyword
phrase "book rent in malaysia?" Amalkanlah buat camni kerana CTR akan
tinggi even you list kat No.4 di 1st page google.



3.keyword tu.. nak di BOLD atau di ANCHOR TEXT kan???
mana lagi dapat bnyk point utk SEO??

1) BOLD atau anchor tak perlu banyak tau bak orang puteh kata
less is more..satu dua sudah memadai..Tapi tulah kena buat kat
perenggan pertama satu, tengah satu dan last perenggan satu jadi camni BOLD anchor link atau gabungan BOLD + anchor


4.domain perlu sama dengan keyword ke?
kalau domain name lain.. adakah tolak markah utk SEO?

a)Untuk friendly visitor dan SEO cepat index dan berada NO.1 kat
atas sekali memang penting sebab = relevancy dan CTR akan jadi tinggi
camnapun tolak markah tu I not sure tapi kalau nak fight even guna
domain lain you kena guna cara lain..contoh H1 nama blog letak nama
keyword, advice kalau pakai wordpress guna plugin all in one SEO
recommended sebab senang adjust benda ni dan playing macam2 kat
situ..Most yg I test very successful result dia..Ada juga cara2 lain
panjang jugak nak cerita nanti I expose benda ni di post2 mendatang. -
remind me.


5.mcm mana nak buat picture gallery technical code yg laling cakap tu?
a)Image gallery ni you buatlah satu page khusus segala gambar
untuk setiap post you tu. konsep apply sama macam sitemap links. Selain
ia friendly visitor ia menambah nilai pada blog you dan kita nak SE
index kat image search diorang.
b)I suggest guna HTML dan CSS jer jangan guna iframe, Table atau
widget yg pakai javascript sebab tak indexlah cara tu..dah 2 tahun I
observe benda ni

Macam i kata sebelum ni wajib bubuh alt: dan title: pada setiap image
post kat blog you...Alrite ni I bagi code simple HTML dan CSS buat
image gallery.



Harap membantu awak..

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:57 am




Quote:



Originally Posted by AlanMarz



woah best nya laling.hehe thanks 4 da tips

1.nak kena BOLD atau anchor?mana lagi bagus?
2.Contoh saya guna keyword 'artis',dan entri tersebut memunyai lebih
dari 3 keyword artis,boleh katekan setiap perenggan ada keyword
'artis',bolehkah saya bold/anchor kan semua keyword 'artis' tersbut?




Wah lama awak menghilang heh..crash boom bang banned ker
BOLD = meningkatkan clickthrough sebab visitor senang nampak kat result page SE google terutamanya.

Anchor = kalau external link out kat web or blog lain akan dapat outbound walaupun tak membantu apa2 tapi berfaedah dapat
tracklink, trackbacks & pingbacks kalau diorang pasang feature tu
setting kat comment ker so dapat traffic gak. Tak rugi link kan ke blog
orang lain even blog dia dapat satu vote jika ramai lak bagi vote so SE
akan letak blog sapa yg memula anchor link dulu dalam page kat SE bagi
keyword search blog yg awak link out kan tu (tapi bukan nombor satulah
blog awak sure ada kat front page list No.7-Cool

Anchor = Kalau buat internal link lak ia membantu navigation
blog anda (visitor suka) tingkatkan page view dan bagus untuk robot SE
explore sitemap korang.

3.Jawapan boleh jer..tinggal lagi kekadang nampak messy untuk reader.
Dalam kes ni kena ada give and take beri keselesaan antara pembaca dan
SE. so pandai2 bahagi kasih sayang tu.


nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:58 am

lama juga tak update maklumat baru kat thread ni, So sekarang I share
beberapa konsep asas guna keyword specifik kepada anda camna anda nak
menulis content blog yang sempoi search engine.

1.Aplikasi ini hanya sesuai untuk anda yg manual blogging cara old
school lah. Kalau autoblogging or scrap RSS dari blog orang lain tidak
terbabit untuk digunapakai.

*.Secara asasnya anda kena follow pattern ni bila nak menulis.

1.Masukkan keyword phrase anda kat baris pertama ayat disetiap
paragraph post anda tu - Reason anda tentu perasan, mybloglog etc yg
scrap excerpt post anda dia ambik kat bahagian ni. Kalau anda start
dengan ayat camni.."hi apa khabar semua dah 8 bulan I tinggalkan blog
dan tak update lama gilerr dan sekarang ...blalala..Paragraph kedua
baru nak cerita isi maklumat..so ada disadvantage kat situ. Blogging harini style padat dan ringkas. Banyak blog lain visitor anda nak layan..unless you ada fan subscriber yg ramai.

2.Kat last paragraph masukkan balik keyword phrase tadi, dengan susun
ayat yang kemas dan masuk cantik kena. So fikir camna nak bagi
finishing yang mengundang rindu untuk visitor datang lagi lain kali.

3.Kat tengah2 tu content post anda masukan 1 -2 single keyword general
bercampur dengan keyword specifik diadun dengan ayat yang simple kemas
dan mudah faham bila dibaca.

4.Elakkan guna terlebih2 sangat keyword phrase. Pakar SEO yang laling
baca diorangnya advice mengatakan keyword phrase patut guna 2 kali jer
dalam setiap perenggan pertama dan last paragraph.

5.Kalau boleh wujudkan adanya kesimpulan diakhir post.

Bantuan contoh
keyword general = songkok
keyword specifik = songkok hitam baldu
keyword phrase = songkok hitam baldu buatan Bandar Tun Razak Pahang

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:58 am

Ya ramai yang tanya camna yer laling aku nak lawan keyword yang gila2
saingan dia..? Camna nak dapat No.1 kat google yahoo ker tak pun kat
MSN pun jadilah..hehe Sebelum tu

Keyword yang competitive
= keyword yang ramai bid keyword tersebut sentiasa bertukar2 dan berevolusi

Keyword popular = keyword yg popular yg orang akan taip benda ni bila online contoh seks

Keyword saturated
= info dan optimizing untuk keyword tu
takda apa yg baru semuanya copy paste content sehingga ada berbillion
page benda yg sama jer kat Internet.

Baiklah apa yg I nak share ialah dibahagian nak lawan Keyword yang competitive sebab kalau you menang = $$$$

Myth
1.Semua pakar SEO terutama yang berkecimpung dalam dunia IM akan
bercakap ia bukan idea yg bagus nak lawan nak optimize blog anda untuk
the most popular keywords dalam niche blog anda tu. Peluang untuk
success adalah tipis untuk rank sebagai contoh blogging untuk niche dan
guna keyword “internet marketing" Dimana keyword ni ada sejuta blog
sedia ada cerita benda sama dan 10 yg terbaik bertahun dah duduk kat
1st page search google. diorang dah pakar kenapa nak lawan tokey?

Truth
1.Asal nak dengar cakap diorang lawan tetap lawan dan sapalah suka
bersaing yer tak? Sebetulnya orang yg berada diatas mudah lupa dan
semangat juang agak kurang sebab takda apa agenda nak dikejar. Berbeza
dengan anda kalau istiqomah consistent sure Boleh. Plan kena ada jangka
panjang, kekurangan anda cuma masa..Sabar dan terus berjuang sure boleh.

Cara dimana
1.Takda apa yg takleh lawan jika anda expert dalam niche tu satu
advantage ditambah pulak bila cara penyampaian adalah berorientasikan
SEO. Bina develops style anda. Anda kena start menulis sesuatu yg
reader tak boring dan dalam masa yg sama SEO writing kena tahu mana nak
masuk jarum. Ini skill susah nak ajar tapi mudah jika anda belajar dari
pesaing anda..Kenapa aku tak boleh upgrade dari style dia.

Contoh: bila tengok CT Nurhaliza sedap nyanyi dan berjaya takleh
challenge adalah tidak bijak jika anda tiru macam suara dia dan
mengharap audiens akan kata anda lebih baik dari CT? Oh..No the best
thing to do is you follow attitude dia.

Lagi nanti sambung...

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 1:59 am

Sambung lagi pasal 5 perkara penting dalam SEO







Ni yang laling lakukan bila up sesatu blog baru yang berusia 6 bulan.
Lima perkara asas yang penting dalam checklist SEO tersebut ialah.

1. Masalah traffic bukan selalunya disebabkan oleh masalah kedudukan
ranking blog kita tu. Ramai yg mengelabah dengan beranggapan habislah
blog aku dah menjunam! Ni semua pasal search rank aku lah ni. Mesti
salah masuk keyword yg tak friendly dengan search engine.

Pengalaman laling bukan tu punca masalah. Masalah datang sebab blog
kita ada masalah untuk robot search engine untuk crawling. Sebahagian
content blog kita dah crawl dah tapi tak index. Sebab terjadi..
A. Masa crawls blog anda tengah ubah permalink URL dia.
B. Cari balik rekod keyword apa yg blog kita tu sebelum ni di SERP
dengan baik. Katalah dulu NO.1 sekarang page ke 4 dengan edit tambah
sikit tambahan pada post tu boleh ubah kedudukan ke asal atau jadi
lebih baik. Fokus pada link URL page content mana yang SE suka pasal
blog kita yg dia SERP sebelum ni. Beri priority kat post tersebut. Buat
interneal link bebanyak kat post tersebut juga baik untuk di index
semula.

2. Sebaiknya untuk sesatu post letak dalam satu kategori atau label
sahaja untuk memudahkan analisa kategori mana yg banyak dan kerap
diindex. Kalau kategori A kurang sebaliknya C banyak tekankan pada A
dengan menambah lagi post2 untuk kategori A. Baru blog kita balance dan
cover secara menyeluruh. Kalau perlu delete or merge post pada kategori
yang popular. Delete kategori suram.

3. Search engine bukan akan index semua content dalam blog kita tu.
Kebanyakan dia akan index pada post yang suit dengan search ranking, yg
ramai tanya berpandukan keyword yg kita letak dalam sesuatu post tu.
Biasalah kita kalau dah lama tak update blog takda idea akan post
merapu untuk mengubat rindu pengunjung atau pembaca blog setia..Post
camni zero keyword optimizes so deleted jer post camni bila ia tidak
lagi productive dan info or announcement pasal tu dah basi.

4. Check sitemap kita kat Google Webmaster Central report. Perbaiki apa error report yg di highlight kan.

5. Pastikan blog kita tu memang bermasalah tang index dan ranking
terjunam kalau blog kita dulu OK pasal kita post konsisten sampai la
ni. Janganlah heran kalau bulan 1 - 3 ada post setiap hari sampai bulan
4 lepas tu senyap tak update blog dan alih2 bulan 7 bengang pasal dah
terperosok ke page 10. Tu namanya memang patut tenggelam..LOL

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 2:02 am

NEW Silibus - 7 Kesilapan Besar dalam SEO biasa kita buat







Baiklah berjumpa lagi kita kat thread ni setelah agak lama juga tak
update dengan Ilmu baru dalam SEO. Kali ini laling nak berkongsi pulak
pasal 7 Kesilapan Besar dalam SEO yang biasa kita buat secara sengaja
atau tak sengaja. Diharapkan perkongsian ini dapat merubah kedudukan
SERP blog anda setelah dibaiki mana2 yg tak kena.

OK

1. Keyword dah dikenalpasti dah ada tapi kita tak test lagi.
Ramai bloggers yang suka pergi blogging benda general, menggunakan
keyword yg dah popular, well optimize dan tentunya bersaing sengit
dengan blog authority yg sudah sedia ada. Jadi dalam melawan dan
memenangi keyword tertentu dan mencuri traffic dari blog authority ini
kita hendaklah menambah satu dua perkataan dari main keyword. Jadi akan
lahirlah keyword yang specifik.

2. Sebagai contoh katalah keyword: melayu boleh dan anda dikatakan
bijak jika menambah keyword tersebut dan optimizekannya secara
konsisten dalam post2 anda. e.g. boleh jadi guna keyword melayu boleh
bla, melayu tidak boleh, dsb.

3. Jika anda memberi identifikasi baru kepada keyword phrase tadi
tentunya search engine akan mengindex seperti dibawah. Sekali lagi ini
bukan satu kerja sehari tetapi memerlukan keazaman anda untuk terus
memberi input dan nilai kepada keyword yg anda dah custom modified
untuk sekurangnya2 dapat menarik juice traffic
dari keyword yg competitive. Berjumpa lagi dalam next post mistake No.2
iaitu Title Tags anda biasa tulis untuk SEO patutnya untuk orang baca
supaya faham dan jelas


nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 2:03 am




Quote:



Originally Posted by jeputpise



assalamualaiko..lepas
lama syt jadi silent reader kat thread nieee..ader perassaaan nk cari
ilmu lak..arap akak laling yg maher sudi guide sy..hehe

kalau kiter tulis satu article kat wordpress laa katakan..then kiter
dah kontrol keyword kiter supaya ngam ngam ngan google pnyer
spesification lpas kiter check kat google density tuh.. aper lagi
faktor2 yang buat page kiter x naik ker tangga yang spatutnyer dalam
google..


p/s
taip ayat kat atas tu ngan rase meremang bulu tngkuk...first2 post dah tnye macam2..arapnyer x kena libas..hehe




Jawapan Faktor2 yang buat page kiter x naik ker tangga yang spatutnyer dalam google..
1.Blog tu baru buat jadi gunakan introducer atau bahasa pasarnya
dipanggil tukang rekomen. Contoh kalau didunia cyber. digg.com, blog
kawan2 awak, ezinearticle dan macam2 lagi. Ramai sebenarnya yg minat
jadi tukang rekomen.

2.Google Webmaster Tools tu King so kena mengadap baginda kebawah duli katsini

3.Comment kat blogs yg ada Do Follow atau Top Commentator. Search kat section blogger CG ada thread special ajar benda ni.

Dengan buat 3 benda ni dalam masa 24jam google dan SE yg lain akan
kenal blog awak. Untuk menang dan duduk nombor satu bila search kat
google dan SE yg lain awak kena mendalami serta amalkan ajaran SEO
(search engine optimization) Ini skill dan perlu diasah dan amalkan
selalu.

P.S. Saya juga budak baru belajar takyah segan2.


nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by nakal on Sat Aug 29, 2009 2:04 am




Quote:



Originally Posted by lelakigila



Pasal sitemap ni. Saya dah beberapa kali cuba hantar sitemap untuk blogspot guna feed tapi asyik ada problem jer...
Ada solution lain tak? Kalau guna wordpress senang jer...
Cari solution untuk ni dekat internet tak jumpa2....




Oooo itu mudah sangat kacang ajer ini caranya dengan lengkap dan sangat mudah difahami. Harap membantu

Sitemap for blogspot brother


nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by Admin on Sat Aug 29, 2009 2:46 am

wahh nakal nice sharing meh aku vote kau.. bagus tul info ni semua... senang tuk warga FC lain baca..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by Joe on Sat Aug 29, 2009 2:41 pm

terima kaseh...
share bahan ni...
hehehe Cool Cool

Joe
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 401
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by et0n on Sat Aug 29, 2009 2:59 pm

aku satu apa pun tak pham.. sbb aku tak wat blog.. kalau seed baca paham kot.. tapi aku rasa compilation ni memang bagus...

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by Joe on Sat Aug 29, 2009 3:45 pm

wakakak eton..
klau da tgok n tak fhm..
buat fhm2 je la
hehehe Razz Razz

Joe
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 401
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by Admin on Sun Aug 30, 2009 10:13 am

cuba laa belajar memahami menda ni.. amat penting untuk para blogger

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by DJ Mr Syafiq on Wed Oct 07, 2009 9:17 am

ak x brape paham ar

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Belajar Pasal Keyword (Cara wat Keyword Research) - Pembelajaran Tahap Form 3

Post by Sponsored content Today at 12:35 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum