Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by far3dz on Sun Aug 30, 2009 7:34 am

Salam all.
Ruang ini dibuka untuk sesiapa yang ingin bertanya mengenai permasalahan mengenai Komputer/Perisian/Gadget.
InsyaAllah saya akan cuba untuk menjawab segala permasalahan anda.
Anda boleh mengutarakan soalan dengan reply pada thread ini dan saya akan cuba menjawab berdasarkan pengetahuan yang saya ada.

Kategori/permasalahan yang boleh ditanya:

Operating System ( WinXP,WinVista,Win7)
Networking ( file/printer sharing, Modem, IP, wireless, etc.)
Server ( port forward, localhost,etc. )
Driver ( audio,graphic, etc.)
Software ( recommended software, AntiVirus, etc. )
Web Browser ( mozilla, ie, chrome, etc. )

dan lain2 yang tak dinyatakan boleh juga diutarakan...

far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by Admin on Sun Aug 30, 2009 10:08 am

aed cadangkan antivirus yg best tuk pakai.. tf tak sekat firewall sangat tapi power tuk detect virus

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by far3dz on Sun Aug 30, 2009 5:19 pm

Sebenarnye ade dua option klu menghadap virus2 yang durjana ini...salah satu mesti ada..
1. AntiVirus
2. Firewall

Klu xnk gune antivirus, gne firewall.. klu xnk gne firewall, gne antivirus..
Kate org expert, gne firewall lg security kuat, n dpt menghlg apa jua virus untuk msuk ke pc.
Contoh Firewall terbaik adelah seperti ZoneAlarm.

Antivirus (AV) plak, kalau nk yg ringan.. gnekan seperti Avira & AVG.
Kalau nk beratkan pc sampai lagging2, try la NOD32, Bitdefender & Kaspersky.

Bagi aku, masing2 ade kekuatan dan kelemahan. Ade AV yg bleh detect virus A tp xleh detect virus B..AV ni plak leh detect virus B tp xleh detect virus A.

Kesimpulan yang aku nk ckp sebenarnye bergantung pada kita punya penggunaan PC. Ke mana kita bawa pc kita hari2 (surfing). Pengalaman aku yg dh dekat setahun tak gune sebarang AV, takde masalah yg terlalu berat pn. Tapi aku still gunekan AntiSpyware yg bername Spyware Terminator. Spyware Terminator ni actually dilengkapi dengan AV yg dpt scan basic2 virus yg ade lam PC. Dan paling penting mse surfing, ade protection.

Bagi newbie , aku galakkan sangat gune site advisor. Site advisor ni dpt mengenal pasti web2 yg bermasalah dan menunjukkan tanda merah atau kuning jika pengguna masuk ke web yang dijangkiti. site advisor ni amat sesuai digunakan bagi pengguna yg gemar mencari sesuatu melalui carian enjin seperti google dan yahoo. Sebelum klik ke sesuatu website, site advisor ni dah kasi warn awl2 samada website ni ok ke tak dgn menunjukkan icon hijau, kuning dan merah.



Selamat Beramal Kawan2. Klu info kurang lengkap, maaf ye.. sile je tny lg.. hehe What a Face

_________________


far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by Admin on Sun Aug 30, 2009 5:35 pm

Aed Spyware terminator tu freeware ke? atau nak kena beli ... boleh tak Sifu AED kasi link tuk software tuu.. sbb pc saya ni takde sumbat spyware removal lagikk...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by far3dz on Sun Aug 30, 2009 5:42 pm

Spyware Terminator tu freeware bro.
Bleh dptkan kt sini...

http://www.spywareterminator.com/download/download.aspx

far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by Admin on Sun Aug 30, 2009 5:50 pm

tq aed...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by jeyy on Mon Aug 31, 2009 1:38 am

norton ok tak?notebook ni ade la die kasi trial 60 ari....

jeyy
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 65
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by far3dz on Mon Aug 31, 2009 7:25 am

Norton pn ok jugak...
biasela mcm sy ckp sblm ni....
antivirus ni kekadang bleh detect virus ni.. tp ade yg takleh detect virus tu..
yg ok stakat ni, kaspersky, bitdefender, avira, nod32, norton, avg, panda.. yg len2 aku tak penah try...
untuk pengetahuan ramai, jgn sesekali anda gunekan antivirus anda lebih dari satu.. ni utk mengelakkan pc conflict. skali dh conflict macam2 lah bleh blaku...
nk gune tu bleh, tp pastikan real time protection, on satu antivirus je Very Happy

far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by nuwinzaaba on Mon Aug 31, 2009 7:29 am

1) Soalan saya ANTIVIRUS manakah yang paling MOLEK wahai MAHAGURU IT?

2) Ada apa2 kesan tak kalau download banyak jenis ANTIVIRUS dalam 1 lappy @ pc?

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by far3dz on Mon Aug 31, 2009 7:36 am

nuwinzaaba wrote:1) Soalan saya ANTIVIRUS manakah yang paling MOLEK wahai MAHAGURU IT?

2) Ada apa2 kesan tak kalau download banyak jenis ANTIVIRUS dalam 1 lappy @ pc?

Fuhh... soklan sama lagii... mehehe.... Basketball

Jawapan 1 - Tiada AntiVirus yg perfect setakat ni.. sume ade kelebihan masing2... tapi klu kawan2 aku tny.. aku lbih suke jawab Avira je.. why? gune la dlu... compare dgn yg lain....

Jawapan 2 - Tiada kesan sebab hanya mendownload dan bukannye meng"install" ... hehe
Klu install byk2 antivirus dlm pc tu yg problem tu... silent

_________________


far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by nuwinzaaba on Mon Aug 31, 2009 7:42 am

sOwi la suka bertanya soklan yg sama & perkara yg lom ade kepastian neh psl mana lah tau kan ttba dh ade SOLVER...hiks!sO pantau dari semasa ke SemaSa!!mmG JAKUN IT pon neh...hiks!pasaL 2 bertanYa & merujuK pd yG PAKAR...kuikuikui!

lupa lak DONLOD & INSTALL 2 xsama..al maklum lah BI pon FAIL neh...nyawa2 ikan...bahasa IT lagik ler HANCOS...btw tQvm ats teguraN & pembetulan yG telah di berikan 2 wahai MAHAGURU IT kus...keh keh keh!
~c.i.a.os!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by adie on Mon Aug 31, 2009 8:12 am

aed pc aku selalu kuar signal low virtual memory..camne nak wat ea.. Very Happy

adie
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 133
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by far3dz on Mon Aug 31, 2009 8:33 am

Gi kat Control Panel > System > Advanced > Performances > Setting > Advanced > Change

Pilih C:\

Pastu pilih custom size:

Initial size: 1024
Maximum size: 1.5 X jumlah RAM kt komputer
Contoh: klu ko ade RAM 2GB, maknenye 2000Mb x 1.5 = 3000Mb
Jadi nilai maksimum yg ko kne letak 3000
tu je cara paling pantas... harap dapat membantu What a Face

_________________


far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by adie on Mon Aug 31, 2009 9:01 am

tq qed..harap ok pasni........ Very Happy

adie
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 133
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by Admin on Mon Aug 31, 2009 10:08 am

far3dz wrote:
nuwinzaaba wrote:1) Soalan saya ANTIVIRUS manakah yang paling MOLEK wahai MAHAGURU IT?

2) Ada apa2 kesan tak kalau download banyak jenis ANTIVIRUS dalam 1 lappy @ pc?

Fuhh... soklan sama lagii... mehehe.... Basketball

Jawapan 1 - Tiada AntiVirus yg perfect setakat ni.. sume ade kelebihan masing2... tapi klu kawan2 aku tny.. aku lbih suke jawab Avira je.. why? gune la dlu... compare dgn yg lain....

Jawapan 2 - Tiada kesan sebab hanya mendownload dan bukannye meng"install" ... hehe
Klu install byk2 antivirus dlm pc tu yg problem tu... silent

aku nak tambah sikit..
kalau nak pakai antivirus selalu update virus version. sbb saban hari ada saja virus baru yg tercipta...

lagi satu kalau boleh jgn install lebih dari satu AV dlm satu pc. sbb dia akan detect virus untuk certain file antara satu dgn lain.

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by nuwinzaaba on Mon Aug 31, 2009 10:11 am

ok otai AED....tenkaYu...akU aku aKn trY wat!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by cikmie on Tue Sep 01, 2009 2:30 pm

skrg aku pakai antivirus kspersky kerajaan malaysia punya lesen.ehehhehe.dah nak expired dah...tapi kaspersky nih mcm takleh caya jer...apa yg best ha??

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by Admin on Tue Sep 01, 2009 2:39 pm

pakai avg jerk cik mie free lagi pun selalu update...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by cikmie on Tue Sep 01, 2009 2:44 pm

avg mmg terbukti ek??takpe habis lisense bulan 10 nih aku pakai avg..ehhehe

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by KluangMan on Tue Sep 08, 2009 3:29 am

far3dz wrote:
nuwinzaaba wrote:1) Soalan saya ANTIVIRUS manakah yang paling MOLEK wahai MAHAGURU IT?

2) Ada apa2 kesan tak kalau download banyak jenis ANTIVIRUS dalam 1 lappy @ pc?

Fuhh... soklan sama lagii... mehehe.... Basketball

Jawapan 1 - Tiada AntiVirus yg perfect setakat ni.. sume ade kelebihan masing2... tapi klu kawan2 aku tny.. aku lbih suke jawab Avira je.. why? gune la dlu... compare dgn yg lain....

Jawapan 2 - Tiada kesan sebab hanya mendownload dan bukannye meng"install" ... hehe
Klu install byk2 antivirus dlm pc tu yg problem tu... silent

boleh ka install bnyk2??mana boleh pung cittt....

soalan den : aku guna avg..tiap kali aku on dia akan block script ie..pastu ie aku
xleh guna..so skrg nie aku off kan jew lew tiap kali maw guna

soalan 2 : kenapa folder option aku hilang???..dekat control panel tuh...aku dah
try format pc..tggu jer 2 3 hari pastu jadi plak..fenin den

KluangMan
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 68
Join date : 07/09/2009
Age : 25
Location : Kedah

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by KluangMan on Tue Sep 08, 2009 3:32 am

cikmie wrote:avg mmg terbukti ek??takpe habis lisense bulan 10 nih aku pakai avg..ehhehe

avg nie kadang2 ada gak problem dia... program yg guna AutoIt pun dia detect as trojan worm...

senang2 cmnie lah..xyah guna antivirus..pastu klu pc masuk virus terus format wakakakak

KluangMan
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 68
Join date : 07/09/2009
Age : 25
Location : Kedah

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by far3dz on Tue Sep 08, 2009 12:21 pm

soalan den : aku guna avg..tiap kali aku on dia akan block script ie..pastu ie aku
xleh guna..so skrg nie aku off kan jew lew tiap kali maw guna

soalan 2 : kenapa folder option aku hilang???..dekat control panel tuh...aku dah
try format pc..tggu jer 2 3 hari pastu jadi plak..fenin den

fuh lame reply kt forum ni yek Embarassed

jwpn soalan 1: utk setiap antivirus, diorg ade protection real time iaitu semasa kita buat keje, surfing ke, donlod lagu ke, so try tgk kt real time setting dier, kot2 ade termasuk ie kt situ.. klu xjmpe, disable je real time setting dier sbb slalu agak annoying jgk real time protection ni Basketball

jwpn soalan 2: ni slalu terjadi of coz la sbb virus. kebanyakkannye sbb brontok, try cari software khas utk brontok remover. antivirus klu xjln, remover je la penyelesaiannye. slalunye remover ni mmg dibuat khas utk menghapuskn virus2 spesel yg xleh d detect melalui AV ataupn xleh d delete melalui AV. kekadang remover ni kne run dlm safe mode.

ckp psl format pc plak.. adekah format pc dgn cara betul? pastikan mse format, delete dlu partition n create br.
then mase dier sruh plih nk format, JANGAN pilih quick. ape2 keje pn klu buat dengan cepat, mesti dier xclean abes..

bounce

_________________


far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by tongkat warent on Tue Sep 08, 2009 3:11 pm

leh x aed terangkan cara2 nak format pc atau laptop kat cni..bukan apa dapat gak jimatkan duit dari nak antar kat kedai tuk format.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by KluangMan on Tue Sep 08, 2009 9:44 pm

antar kat kedai untuk format??wahhh mahal tuh...

oOoo a3d ty ty ..nie i syg u lebih la..miaahahahaha...

KluangMan
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 68
Join date : 07/09/2009
Age : 25
Location : Kedah

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by zis on Fri Sep 11, 2009 10:45 am

tongkat warent wrote:leh x aed terangkan cara2 nak format pc atau laptop kat cni..bukan apa dapat gak jimatkan duit dari nak antar kat kedai tuk format.

ahakzzz..
ha'ah..aed buat laa tutorial pasal nak format XP n VISTA skali..kalo buleh disertakan ngan gambar lagi cantek sebab senang nak ikut..hehe
pastu kalo buleh sertakan laa skali link untuk download cd untuk format XP n VISTA tu..hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: a3d Q&A Corner : Mari Bertanya Tentang Komputer/Perisian/Gadget!

Post by Sponsored content Today at 12:56 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum