Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Langkah Penjagaan DIET

Go down

Langkah Penjagaan DIET

Post by nuwinzaaba on Mon Aug 31, 2009 3:13 am

1 Bagi mengelak berat badan berlebihan, kurangkan pengambilan tenaga dan lemak yang banyak dalam makanan.

2 Tingkatkan penggunaan karbohidrat kompleks dan gula semula jadi daripada 28 peratus kepada 48 peratus.

3 Kurangkan pengambilan gula yang diproses daripada 45 peratus kepada 10 peratus daripada keseluruhan jumlah tenaga.

4 Jumlah lemak tidak melebihi jumlah tenaga. Lemak tidak tepu tidak
lebih daripada 10 peratus dan lemak mono tidak tepu pada kadar 10
peratus hingga 15 peratus.

5 Kurangkan pengambilan kolesterol tidak lebih daripada 30 miligram dalam sehari.

6 Jauhi mengata orang GEMUK kerana dikhuatiri akan mendapat BALASAN yang setimpal!!
avatar
nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 88
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Langkah Penjagaan DIET

Post by MutiaraKirana on Sun Sep 06, 2009 2:46 am

hahaha....xleh ngata org ke win,pnyakit bjangkit gak gemuk ni ye.....
avatar
MutiaraKirana
Budak U
Budak U

Posts : 168
Join date : 27/08/2009
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Langkah Penjagaan DIET

Post by tongkat warent on Sun Sep 06, 2009 3:08 am

tq win kerana berkongsi fakta ni..mengamalkan pemakanan seimbang dapat mengelakkan kita dari dihinggapi penyakit..tapi nak makan sayur pon takut sekarang ni sbb dikhuatiri racun bnyk dalam kandungan sayur..camne ni Basketball
6 Jauhi mengata orang GEMUK kerana dikhuatiri akan mendapat BALASAN yang setimpal!!
tol tu..jgn suka mengata org tak baik..

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: Langkah Penjagaan DIET

Post by nuwinzaaba on Mon Sep 07, 2009 11:36 am

MutiaraKirana wrote:hahaha....xleh ngata org ke win,pnyakit bjangkit gak gemuk ni ye.....

hahaa sis MK ye kot... slalu dok ngata org mana tau kena balik kat org 2... hehe. lyn ahaks!!~~
avatar
nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 88
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Langkah Penjagaan DIET

Post by nuwinzaaba on Mon Sep 07, 2009 11:37 am

tongkat warent wrote:tq win kerana berkongsi fakta ni..mengamalkan pemakanan seimbang dapat mengelakkan kita dari dihinggapi penyakit..tapi nak makan sayur pon takut sekarang ni sbb dikhuatiri racun bnyk dalam kandungan sayur..camne ni Basketball
6 Jauhi mengata orang GEMUK kerana dikhuatiri akan mendapat BALASAN yang setimpal!!
tol tu..jgn suka mengata org tak baik..

hehe yg 2 kena tnya pakar pemakanan la kot... tnya DR... hehe jgn ngata org tau ingt 2 muekekeke!!~~
avatar
nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 88
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Langkah Penjagaan DIET

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum