Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Kuih Seri Muka

View previous topic View next topic Go down

Kuih Seri Muka

Post by et0n on Mon Aug 31, 2009 2:21 pm



Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )



  • Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
  • Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan
    (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st
    pandan paste)





Cara-cara



  1. Untuk lapisan bawah:-
  2. A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  3. B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  4. C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  5. D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  6. E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  7. F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  8. Untuk lapisan atas:-
  9. 1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  10. 2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  11. 3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm
    adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis
    adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  12. 4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar
    sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm
    kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min
    atau 1jam....
  13. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!


Last edited by et0n on Tue Sep 01, 2009 11:12 am; edited 1 time in total

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Kuih Seri Muka

Post by nuwinzaaba on Mon Aug 31, 2009 4:42 pm

suka gak mkn kuih neh psl ade beras pulot hehe...tapi nape bila wat mesti cepat basi ek?ape yang xkena?pas2 cepat berbau masam...ingatkan kuih2 yg ade inti kelapa je leh wat rasa & bau masam...uwaaaaa!ade ape2 petua x sis?

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Kuih Seri Muka

Post by et0n on Tue Sep 01, 2009 11:12 am

klu rasa masam tu mgkn disebabkan oleh santan kot
guna santan apa?
so far klu buat kuih ni mlm..keesokan harinya sehingga ptg masih boleh di makan..
lepas masak..jgn tutup periuk tu..biar terbuka...jgn smpi wap air jatuh kena kuih
Wink

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Kuih Seri Muka

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 01, 2009 4:12 pm

guna santan kelapa pure beli kat pasar basah sis hehe...xguna santan segera...psl santan segera blh merubah rasa kuih neh jadik xsdp hehe...top lam periuk xla sis klu top bawah tudung saji ade lah...xmo bg lalat hinggap ngeee!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Kuih Seri Muka

Post by jahat on Tue Sep 01, 2009 4:19 pm

adoi kuih plak dah
kuih raye xde ker
hehehe

_________________
--++ nEvEr juDgE JaHaT!!!++--- SICK OF LIFE!!!

jahat
Moderator
Moderator

Posts : 638
Join date : 21/08/2009
Age : 31
Location : gombak - kl

Back to top Go down

Re: Kuih Seri Muka

Post by Pijan on Tue Sep 01, 2009 4:33 pm

jahat wrote:adoi kuih plak dah
kuih raye xde ker
hehehe

Lu pose pun blom cukup sebulan laei camne nk raye bro?

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Kuih Seri Muka

Post by jahat on Tue Sep 01, 2009 4:41 pm

hahaha
wa raye ikot bape ari wa posa ja bro
hik hik hik
Embarassed Embarassed Embarassed

_________________
--++ nEvEr juDgE JaHaT!!!++--- SICK OF LIFE!!!

jahat
Moderator
Moderator

Posts : 638
Join date : 21/08/2009
Age : 31
Location : gombak - kl

Back to top Go down

Re: Kuih Seri Muka

Post by Sponsored content Today at 2:05 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum