Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFMAffiliates
free forum


Zambry Tak Lena Tidor.....

Go down

Zambry Tak Lena Tidor.....

Post by Admin on Tue Sep 01, 2009 12:00 am

ADUN Pakatan Perak tetap hadir sidang DUN Rabu ini

IPOH, 30 Ogos: Kesemua Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN PakatanRakyat Perak akan hadir ke Sidang Dun Rabu depan seperti notispanggilan yang telah dikeluarkan speaker V.Sivakumar kepada mereka.
Ianya sekaligus mengenepikan arahan Speaker Barisan Nasional, Datuk R.Ganesan agar ADUN mengabaikan jemputan yang dibuat Sivakumar itu.


Menteri Besar Pakatan Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddinpagi tadi menegaskan bahawa Ganesan tidak layak berbuat demikian keranabekas Adun Sungkai itu bukanlah Speaker Dun yang sah.


Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang dan Adun PasirPanjang turut berkata, mustahil Ganesan boleh mengakui dirinya SpeakerDun Perak, sedangkan jawatan itu masih disandang V. Sivakumar secarasah sehingga sekarang.
"Dia (Ganesan) bukan Speaker yang sah. Dia tidak berhak berbuat begitu(menghalang sidang Dun Rabu depan) kerana Sivakumar masih Speaker yangsah. Dalam laporan Aturan Mesyuarat (Standing Order) Dewan UndanganNegeri, selagi Speaker (merujuk pada Sivakumar) masih ada di kerusinya,tidak ada orang lain boleh mempengerusikan persidangan."

"Jadi, persidangan tidak bermula pun. Ini kerana SpeakerSivakumar telah menunggu semua yang diarahkan keluar dewan berdasarkanPerintah Tetap 11, keluar dewan (Dun)," ujarnya ketika dihubungi.


Jelas Nizar, Sivakumar telah mengarahkan 7 Adun BN (Datuk Dr.Zambry Abdul Kadir, Hamidah Osman, Ramly Zahari, Dr. Mah Hang Soon,Saarani Mohamad, Mohd Zahir Abdul Khalid dan Zainol Fadzi Paharuddin)yang digantungnya kerana menghina Dun Perak; tetapi mereka engganmematuhi peraturan tetap Dun.


Sivakumar juga telah mengusir keluar 3 Adun Bebas iaituJamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Kpt. (B) Mohd Osman Jailu (ChangkatJering) dan Hee Yit Foong (Jelapang) yang didakwanya sudah hilangkelayakan sebagai Adun disebabkan pengisytiharan kekosongan Dun, keluardewan; tetapi mereka juga mengingkari perintah Speaker Sivakumar.


"Arahan Speaker (Sivakumar) waktu itu sah. Mereka (Adun BN)sedar, mereka sudang hilang majoriti (di dalam Dun). Jadi, mereka heretSivakumar keluar secara paksa sebelum lantik Ganesan. Itu (Ganesan)Speaker haram namanya." ujarnya lagi.
Ditanya tentang sidang dun Rabu depan sudah mendapat perkenananTuanku Sultan atau tidak, Nizar menjelaskan bahawa bidang kuasa TuankuSultan untuk memanggil sidang Dun sebenarnya pada permulaan penggalkerajaan memerintah sahaja.
"Artikel 36 (1) Undang-undang Tubuh Negeri Perak hanyadigunapakai untuk permulaan sesuatu sesi Dewan ataupun apabila Dewanbermula selepas sesi itu tamat. Artikel ini tidak boleh diguna pakaidalam keadaan setelah Dewan ditangguhkan dan dipanggil semula untukbermesyuarat dalam sesi yang sama." tambahnya.


Beliau yang dikenali sebagai ikon 'Politik Baru Malaysia'sewaktu pilihanraya kecil Bukit Gantang, April lalu, turut memaklumkanbahawa persiapa Dun Perak kali ini telah dibuat lebih rapi, sejak enambulan yang lalu.
Pihak Polis dan FRU tidak boleh lagi menghalang sidang Duntersebut dari terus berlangsung, sebagaimana yang pernah mereka lakukandalam peristiwa 'Perak Yang Gelita' (1Black Perak), 7 Mei lalu.


"Saya berasa ia (Perak Yang Gelita) tidak akan berlaku keranaTuan Speaker (Sivakumar) telah membuat suatu persiapan yang lebihserius sejak enam bulan lalu. Sivakumar telah memohon daripada MahkamahTinggi Ipoh supaya ianya (sidang dun) tidak akan dihalang Polis danFRU."
"Kami (Pakatan) merasakan kalaulah kemasukan kami (ke Dun) itudihalang kerana mahkamah tidak memberikan pengisytiharan, maka iasesuatu yang bertentangan dengan peraturan Panel Kod 124 KanunKeseksaan. Polis dan FRU tidak boleh menghalang atau mengkasari kami.Sebab itu, kami (Pakatan Rakyat) meminta perintah Mahkamah supayamanghalang Ketua Polis Daerah dan FRU mengkasari kami dari menghadirisidang dun depan," ujarnya lagi.
Nizar juga turut mempersoal kredibiliti Ganesan yang beranimenganggap Sivakumar dan Pakatan Rakyat negeri seolah-olah menghinaTuanku Sultan Perak serta cuba merampas kuasa (kudeta) kerajaan negeri;sekiranya tetap mahu meneruskan sidang Dun Rabu depan.


"Yang menghina Sultan bukannya Sivakumar, Yang hina Sultan dankemuliaan Dun Perak adalah Ganesan sendiri. Barisan Nasional lah yangkudeta (merampas kuasa) kerajaan negeri Perak dari Pakatan; yang sahmendapat mandat rakyat dalam pilihanraya umum ke-12 lalu." katanya.


Tambah Nizar lagi, Ganesan juga boleh dianggap sebagai perampas kuasa speaker Dun, kerana perlantikannya meragukan.
"Merujuk Perkara 36(5) Undang-Undang Tubuh Kerajaan NegeriPerak, Nizar menegaskan bahawa apa-apa perlantikan pun (termasukmelantik Ganesan), mestilah selepas titah Tuanku (Sultan Azlan Shah).Dia (Ganesan) dilantik dalam kalangan mereka (Adun-Adun BN) di dalamdewan, sebelum Tuanku bertitah (setelah) dengan merampas kerusiSpeaker, sedangkan Speaker (Sivakumar) masih ada dikerusinya. Itu yangmeragukan."
Semalam, sebuah akhbar arus perdana melaporkan, Ganesan mengarahkan semua Adun Perak tidak menghadiri sidang Dun Rabu depan.


Beliau mendakwa Sivakumar cuba menyamar sebagai Speaker Perakdan seolah-olah cuba merampas kerajaan negeri dari genggaman UmnoBarisan Nasional.


Mei lalu, Sivakumar mengeluarkan Notis Panggilan Sidang DunTergempar 11 hari lebih awal sebagaimana sah di diperuntukkanundang-undang, Perintah Tetap Dewan Negeri (PT)8(1).
Bagaimana pun, ianya dihalang dan terpaksa mengadakan sidang di bawah pokok.
Selepas kejayaan BN menghalang sidang Dun tergempar lalu,khalayak percaya Pakatan Rakyat akan berdepan cabaran yang lebihgenting Rabu depan._mna_Nampaknya igauan dan mimpi buruk masih berterusan buat MB UMNO Haram Perak......cian.....

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..

avatar
Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Zambry Tak Lena Tidor.....

Post by Mr.Puaka on Tue Sep 01, 2009 7:48 pm

sebelum Toyota Camry jadi isu, susah2 lelong aje si zambry tu.. kes ni terang2 nampak sbb tu aku tk berpihak kpd zambry ni.. 70% rakyat perak nak adakan pilihanraya semula.. ape yg takut sgt..?
avatar
Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 38
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Zambry Tak Lena Tidor.....

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 12:47 am

takut kalah laa puake.. kalau tak dah lama buat dah.. dah berapa banyak prk dibuat lepas pru lepas ni cuma satu jek BN menang..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..

avatar
Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Zambry Tak Lena Tidor.....

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum