Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Kuih Badak Berendam

View previous topic View next topic Go down

Kuih Badak Berendam

Post by far3dz on Tue Sep 01, 2009 6:05 pm

Kuih ni wajib family aku jual kt bazar ramadhan tiap kali bulan puasa..memang sgt2 sedap klu pndai wat.. Very Happy



Siapkan Inti Kelapa dan Kuahnya terlebih dahulu

Bahan Inti Kelapa
200 gm kelapa parut (buang kulit arinya)
1 sudu makan tepung jagung
120 ml air
100 gm gula melaka
30 gm gula pasir
¼ sudu teh garam atau secukup rasa
1 helai daun pandan

Cara:
Masak gula melaka & gula pasir bersama air hingga gula larut. Kemudian tapis. Gaulkan campuran air gula ini bersama kelapa parut, garam dan daun pandan lalu dimasak atas api. Akhir sekali, masukkan tepung jagung dan digaul rata hingga inti pekat. Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.


Bahan Kuah
600 ml santan pekat
2 helai daun pandan
1 sudu makan tepung jagung atau tepung beras
½ sudu teh garam atau secukup rasa

Cara:
Satukan semua bahan lalu dikacau sehingga pekat.


Bahan Kulit
300 gm tepung pulut
180 gm kentang (direbus, kupas kulit dan lecek halus)

1 sudu teh pes pandan
230 ml air
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
½ sudu teh warna kuning
(Satukan semua bahan ini)

Cara 1 :
Uli tepung pulut, kentang lecek dan semua bahan lain. Ambil sedikit adunan; leperkan dan diisi dgn inti kelapa lalu ditutup menjadi sebiji bebola. Buat begini sehingga selesai semua bahan tadi. Sementara itu, didihkan air dalam periuk, masukkan sedikit garam dan daun pandan. Kemudian rebuslah bebola-bebola tadi di dalam air yg sedang mendidih itu. Apabila sudah masak, bebola-bebola tadi akan timbul ke atas. Angkat dan terus bubuh ke dalam kuah yg telah siap. Siramkan kuah hingga menutupi semua bebola-bebola tadi.

Cara 2 (mak aku buat) :
Mula2 same je macam cara 1, tapi waktu nk masak, taburkan sedikit gula d kawasan permukaan bekas, masukkan bebola.. kemudian isikan kuah...kukus kuah bersama2 dengan bebola yang dah siap. Smile

p/s: sape nk try badak berendam meh la dtg perak... What a Face

far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by Admin on Tue Sep 01, 2009 6:13 pm

haaaa... aed dah kongsi resepi turun temurunnya.. aed ada cite kat aku.. family dia jual kuih ni kejap jer sold out kat bazar tu... kiranya resepi aed ni memang best laa.. etonnn cepat salinnnn...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by far3dz on Tue Sep 01, 2009 6:22 pm

wakaka bro.. resepi ni kt internet je.. hahaha
resepi btol2 kne mintak kt mak aku la..
mse nk masak tu aku tmbh sket la.. sbb cam beza sket ngn kitorg buat..

far3dz
Admin
Admin

Posts : 116
Join date : 23/08/2009

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by Admin on Tue Sep 01, 2009 6:27 pm

oooo... abisi tu jauh beza tk ngan resepi mak kau nie?? resepi mak kau tu rahsia erkk... ehhehe

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by KeKaSiH Ku SeRu on Wed Sep 02, 2009 10:00 am

tgk pun dh tau sedap dan susah nk buat bro.. bagi kaum wanita yg bekerja seperti aku mesti x sempat nk buat.. so beli dari mak aed jek ar...

KeKaSiH Ku SeRu
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 63
Join date : 26/08/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 10:03 am

KeKaSiH Ku SeRu wrote:tgk pun dh tau sedap dan susah nk buat bro.. bagi kaum wanita yg bekerja seperti aku mesti x sempat nk buat.. so beli dari mak aed jek ar...
KKS eton yg bz tu sanggup nak wat tuk kau .. kau ni buat la dulu baru hulur kat mak aed.. mana tau leh jadi menantu... ehhee gurau jerkk

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by Mr.Puaka on Wed Sep 02, 2009 10:03 am

susah2 ko pegi pasar ramadhan je cari KKS.. ahahaha buat benda ni mkn masa.. beli aje la walaupun kesedapanya diragui.. ahahaha bkn tk ponah kena bubur basi atau kuih basi kt pasar ramadhan ni kan.. KKS pandai buat kueh? Razz

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by et0n on Wed Sep 02, 2009 10:12 am

sebenarnye buat kuih ni senang giler...
bola2 hijau tu mcm kuih gula melaka jek..cuma dia beso..
buat kuih gula melaka..pejam mata pon bole
Razz
cuma kena buat kuahnye jek...
tapi tgok cam senang jek laa..

KKS: kejakan 5 ari jek seminggu...lagi 2 ari tukan free....x reti2 nak buat kee
Razz

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 02, 2009 10:21 am

sedap lak bla aku tgk resepi turun temurun fmly ko neh...meleleh haha...aku kalau kueh neh suka makan inti kelapa je aed...muekekkeke yg len2 aku bg org mkn...suka ratah2 isi kelapa tuh psl lemak manis aje rasanya heheh, pelik tapi benar ngeee!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by KeKaSiH Ku SeRu on Wed Sep 02, 2009 11:23 am

Admin wrote:
KeKaSiH Ku SeRu wrote:tgk pun dh tau sedap dan susah nk buat bro.. bagi kaum wanita yg bekerja seperti aku mesti x sempat nk buat.. so beli dari mak aed jek ar...
KKS eton yg bz tu sanggup nak wat tuk kau .. kau ni buat la dulu baru hulur kat mak aed.. mana tau leh jadi menantu... ehhee gurau jerkk


ehehee.. gurau jek ke bro.. aku mmg dh pasang niat tu cume lom praktikan jek.. ehehe..

KeKaSiH Ku SeRu
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 63
Join date : 26/08/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by KeKaSiH Ku SeRu on Wed Sep 02, 2009 11:25 am

Mr.Puaka wrote:susah2 ko pegi pasar ramadhan je cari KKS.. ahahaha buat benda ni mkn masa.. beli aje la walaupun kesedapanya diragui.. ahahaha bkn tk ponah kena bubur basi atau kuih basi kt pasar ramadhan ni kan.. KKS pandai buat kueh? Razz


poke.. jgn diragui kebolehan ku semasa di dapur tau.. jgn kate buat kueh.. masak nasi beriyani pun boleh tau.. eheehe..

KeKaSiH Ku SeRu
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 63
Join date : 26/08/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Kuih Badak Berendam

Post by Sponsored content Today at 7:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum