Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Asas Membuat Logo

View previous topic View next topic Go down

Asas Membuat Logo

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 4:06 am

Orait... memandangkan semalam dan hari ni saya ada free sikit. So Evolusi Minda nak kongsi ilmu Photoshop yang saya ada.
Bagi sapa2 nak mula ada compani ke, baru nak cipta branding sendiri ke, senang kalau tahu buat logo sendiri.
Walau bagaimanapun buat design ni perlu latihan. Jom kita mulakan!!!


LANGKAH 1-Buka file dan tulisan

Langkah 1-1


Pergi kat file, cari New. Satu pop up windoe akan kuar dan ikut
parameter yang saya beri. Biasanya kalau untuk web kita akan guna
resolution 72 je. Tapi saya memang suka letak paling minimum 300.
Sebabnya kalau nak printing senang. Kalau tak dia pecah gambar tu bila printing. Dah setup semua tekan OK!

Langkah 1-2


Tekan alt+ctrl+shift+n. Layer baru akan wuju (i). Pastu pilih text kat
tool bar tepi (i) dan taip di muka canvas tu (iii)- Untuk pengetahuan
tulisan saya pakai
coppergothic .

LANGKAH 2-Menukar warna tulisan dan stroke

(i)Untuk menukar warnanya saya telah tunjukkan dalam tutorial sebelum ini. Tutorial, Cara buat 'Click Button'-Bahagian 1.
Ikuti langkah 2 dalam tutorial tersebut. Semua cara tukar warna (solid)
untuk photoshop adalah sama, tidak kira ia tulisan atau objek. Klik sini untuk rujuk Akan datang saya tidak perlu tunjuk lagi. Untuk text ni saya pilih warna biru pekat.

Untuk membuat stroke pula ikuti langkah berikut.


Klik button mouse kanan pada layer text berkaitan dan pilih Blending Option.



Pilih stroke (ii), dan ikuti langlah (iii) dan (iv)-(warna oren pekat). Tekan OK
Hasilnya adalah seperti di atas. So dah siap asas logo tersebut. Sekerang ni kita nak buat dia jadi hebat sikit. ikuti Langkah 3



LANGKAH 3-Cara membuat shadow

.

Ikut je gambar di atas,
Klik kanan mouse pada layer text tadi (i).
Pilih Duplicate Layer (ii). Kemudian akan keluar satu pop ip window
tekan OK pada window tersebut. Maka layer text anda telah di copy baru.
Jadi sekarang ada 2 layer text yang sama.

Seterusnya, klik pada layer baru tadi (iii). Kemudian tekan ctrl+t, akan keluar border line seperti atas (iv).

Sekarang ni Anda klik bucu atas (v). Klik jangan lepas dan tekan shift.
Tarik bucu tadi ke bawah. Jikalau tersilap tekan Esc dan ulang balik.



LANGKAH 4- Mengalihkan layer.


Klik pada layer baru tadi dan tekan ikon (i) untuk mengalikkannya.
(semua cara mengalihkan design adalah sama) Gunakan mouse dan alihkan.
seperti dalam gambar di atas.


LANGKAH 5
-opacity dan erase shadow



Untuk mendapatkan effect yang hebat, ada perlu tone downkan shadow
tersebut. Caranya klik pada layer berkanaan dan klik (i) opacity di
atas. Drag ke 55% atau mengikut vitarasa anda. Haaaa kan dah cantik
lihat (ii).

Dekarang ni bagi dia dramatik. Klik erase pada tool bar dan pilik brush 100. Ikut je (iii), (iv) dan (v).
Sekarang ni bolehlah lakukan erase tapi sebelum tu pastikan klik layer
yang betul. Nanti ada lain yang terpadam. Maka jadilah hasil seperti
gambar di (vi).

Langkah terakhir, klik kanan mouse pada layer tadi, pilih Blending Option dan disablekan stroke. So jadilah hasil macam dalam gambar (vii).
Amacam cun tak? Bolehlahkan .

TAMBAHAN

Buatlah latihan ini sampai mahir. Kalau dah mahir macam-macam boleh buat. Nak tengok tak antara contoh yang boleh dipelbagaikan.


Amik gambar tu crop dan letak je. Tak salahnya Slumbermann ada ajar macam mana nak crop gambar. Amik sujek yang penting je.


Tengok
gambar ni, Saudara Syed Ikhwan dengan moderator Evolusi Minda Puan Hjjh
Arina Masa ni kami sama-sama berseminar sebelah menyebelah dewan di
Armada.

Dan tengok gambar berikut




Gambar yang ini elok berdua. Ingat nak letak Alang tapi saya takde
gambar awak. Kalau tak, dah letak sebelah lagi satu. hehehe (jangan
marah ye Syed)

Sekian sahaja. Jumpa lagi. Kalau ada masa saya bagi lagi tutorial.

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..

avatar
Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Guest on Tue Sep 15, 2009 8:50 pm

Very Happy
bes2..
tapi lepat prefer law nk wat logo, elok wat dalam adobe illustrator..
coz illustrator gamba xkan pecah law zoom gle2 punye Razz
law nk lagi bes..
buat dalam photoshop then import ke lam illustrator

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by DJ Mr Syafiq on Tue Sep 15, 2009 9:26 pm

nk p kt ner niy ak nk wat gak

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Guest on Tue Sep 15, 2009 9:38 pm

ni hasil kerje lepat a.k.a nash
Razz



Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Admin on Wed Sep 16, 2009 3:44 pm

lepat nii memang power aarr. aku ni bodoh tol pasal photoshop ni..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..

avatar
Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Joe on Wed Sep 16, 2009 7:08 pm

wa mcam menarik je aq tgok mcam nk try buat je
avatar
Joe
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 401
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Guest on Thu Sep 17, 2009 12:29 am

hehe...buat2..
nnti sediakan thread utk hasil seni @ karya korang Very Happy

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 17, 2009 5:57 pm

lepat gud

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by hafiz_mivec88 on Thu Sep 17, 2009 6:34 pm

bgus la lepat nie,,x kedekut ilmu
avatar
hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Guest on Thu Sep 17, 2009 7:15 pm

hehe..maceh2

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 17, 2009 10:41 pm

lepat nnti kang beli spender baru da koyak rabak dah tuh wakakaakak

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Guest on Thu Sep 17, 2009 10:52 pm

adess...ko ke spnde koyak sapik?? xD

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by mroasis on Sat Sep 19, 2009 1:57 am

setuju dgn pendapat lepat. illustrator (*.ai) paling best skali kalo nk design logo. lebih sharp, stable, consistent workplace.. (tapi susah nk pakai.nk kene betul2 pro baru sedap mengadap benda tu)
avatar
mroasis
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 111
Join date : 27/08/2009
Age : 21
Location : Holy Land Marijoa

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by DJ Mr Syafiq on Fri Sep 25, 2009 3:15 pm

haha ak kte ko ko kte ak x gune btol

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Asas Membuat Logo

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum