Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

View previous topic View next topic Go down

10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 02, 2009 7:42 am

Serangan phising atau jerat dunia maya kebelakangan ini menyerang
pengguna Facebook. Satu-satunya cara mengatasi serangan yang pada
kelemahan sosial pengguna adalah dengan melakukan sikap berhati-hati.
Dalam serangan tersebut penyebar phising berusaha mengambil alih
akaun Facebook dengan mengirimkan link halaman website palsu yang
tampilannya benar-benar seperti Facebook. Jika pengguna Facebook
terjerat dan dengan sukarela memasukkan nama logon dan password, secara
automatik informasi tersebut akan masuk ke data penjenayah siber dan
akan dimanfaatkan untuk kepentingannya sendiri seperti menyebar spam
alias iklan sampah ke akaun-akaun lain yang saling berkait.
Kaspersky lab mengatakan penyebaran kod jahat melalui laman web
jejaring sosial ini 10 kali lebih efektif dibandingkan dengan
penyebaran melalui email. Sebab, pengguna internet jauh lebih tertarik
untuk mengklik sebuah link yang diterima dari rakan mereka,
dibandingkan link dari pesanan spam yang random.
Berikut 10 tips Kaspersky Lab untuk mencegah dari serangan phising:

1. Untuk laman web sosial seperti Facebook, buat bookmark untuk
halaman login atau menaip URL www.facebook.com secara langsung di
browser address bar.
2. Jangan klik link pada pesanan email.
3. Hanya menaip data rahsia pada website yang selamat.
4. Memeriksa akaun bank anda secara regular dan melaporkan apa-apa yang mencurigakan kepada bank anda.
5. Kenali tanda giveaway yang ada dalam email phising:
- Jika hal itu tidak ditujukan secara personal kepada anda.
- Jika anda bukan satu-satunya penerima email.
- Jika terdapat kesalahan ejaan, tata bahasa atau sintaks yang buruk
atau kekakuan lainnya dalam penggunaan bahasa. Biasanya ini dilakukan
penyebar phising untuk mencegah filtering.
6. Menginstall software untuk keselamatan internet dan tetap mengupdate antivirus.
7. Menginstall patch keselamatan.
8. Waspada terhadap email dan pesan segera yang tidak diminta.
9. Berhati-hati ketika login yang meminta hak Administrator. Perhatikan alamat URL-nya yang ada di address bar.
10. Back up data anda.

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 9:03 am

yup aku dgr ada satu kominiti facebook malaysia dah kena take over ngan budak indon.. aku rasa dia kena sbb cam nie la.. kalau sempat aku sumbat sini... anyqay good sharing win..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 9:03 am

dari Facebook : misi indo menghentam kita...





From: Facebook [mailto:notification+m~huku1i@facebookmail.com]
Sent: 01 September 2009 15:23
To: ********
Subject: "Malaysian Pride" sent you a message on Facebook...


Msr Emen sent a message to the members of Malaysian Pride.

--------------------
Subject: we back

Pengumuman
To all
indonesia : sejak tanggal 01 september 2009 grup ini resmi menjadi
milik kita dan akan di rubah menjadi DETASEMEN KHUSUS GANYANG MALAYSIA


To faliq fahmi, ganyang indon pembawa syaitan, karl phonix and all malaysia: sorry karena grup
kalian kami ambil alih.

ini adalah hadia untuk hari kemerdekaan malaysia


salam
DK

**********************

NI group MALAYSIAN PRIDE yg telah diceroboh oleh warga indo yg kemaruk
ngan isu ni... so sesapa yg ada dlm group ni, pls keluarkan diri
anda....semakin byk warga dorang create group utk menghentam kita..siap
hantar msg2 hentaman lagi...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by Mr.Puaka on Wed Sep 02, 2009 9:05 am

haha.. aku ckp tk caya skrg indonesia ada misi nak ganyang malaysia kunun nya kita ni ciplak budaya mereka.. ntah la aku tk penah guna facebook tu... tk penah amik tau pun.. ape pun thanks for the info! Smile

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 02, 2009 9:10 am

sama la PUAKA aku pon xde FB tapi try la sharing ngan korg smua d sini...mencegah lebey bek dri mengubati...ngee!!~~

saya pon dpt emel yg sama bro admin...xtau la bila benda neh nak berakhir...lps INDON xtau la sape lak yer?muekeekke hrp2 MALAYSIA kot hahaha!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by Admin on Thu Sep 03, 2009 6:18 pm

hati2 jer laaa..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by nuwinzaaba on Thu Sep 03, 2009 7:49 pm

tol 2 bro... 2 je la tmampu wat... ape2 pon sndrik mau ingat lah kan!!~~Xmo Pisang Berbuah 2x hiks!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by Joe on Thu Sep 03, 2009 8:04 pm

ty win share bahan ni.....
kwkwkwwkw Cool

Joe
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 401
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by nuwinzaaba on Thu Sep 03, 2009 8:07 pm

orait sama2 joe... ingt yer SHARING IS CARING kui... jgn lari tema udah ler ahaks... ape2 pOn enjOOOooyyYyy!!~~FB xde, face sndrik ade r~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 10, 2009 7:58 pm

ak x minat2 la FB niy ak men YM FS MS ng TAG jer

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by mroasis on Sat Sep 12, 2009 8:37 am

senang je nk elak kene pish ni.. asalkan sebelum korang masok maklumat2 penting (email/password) korang tengok URL dulu..

mroasis
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 111
Join date : 27/08/2009
Age : 21
Location : Holy Land Marijoa

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 8:46 pm

sapik ko yg xmnt xpew la... org2 len yg ade 2 xkew nayer muekkeke!!~~

tol 2 osis... setuju3x!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: 10 Tips Mencegah Serangan Phising (FB)

Post by Sponsored content Today at 10:20 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum