Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 11:04 am

jommm kita debat pasal quality barangan malaysia..tak kira lah barangan apa pon..kreta ke..elektrik ke..apa2 lah..hehe

Positif: agar para2 supplier n badan2 kerajaan sama2 meningkatkan mutu quality barangan malaysia.
Negatif: impak menggunakan barangan yg tak berquality tu akan terjadi kepada rakyat..kesian rakyat menggunakan barangan yg tak berkualiti..mudah rosak n cepat meletop..hehe

bila sebut pasal barangan malaysia..benda pertama terlintas dalam otak zis adalah kreta P bukan nama sebenar..hehe
harganya mmg murah n mmg mampu dibeli oleh suma lapisan masyarakat..siap ada budget lebey lagi untuk modified2 kasi gempak abis..daripada rupa asal macam kreta..dah jadi macam jet pejuang pon ada dah zis tgk..hehe
tapi apa guna murah kalo tak berkualiti? zis cakap direct je lah..sebab zis tak pandai nak berkias2 ni..haha..sowie kepada pihak2 tertentu k?

tgk macam model S***Y bukan nama sebenar..member zis pernah test tau kreta ni..dorang test guna kreta M*** dari P*****A bukan nama sebenar..bila berlaku eksiden..kreta M bukan nama sebenar tu hanya remuk skit je..tapi kreta S bukan nama sebenar..mmg hancur abis..remok giler..
apa guna murah kalo safety kompom kojol para pemandu nanti?

tu satu..lagi satu zis pernah baca kat forum mana ntah zis dah lupa..pasal pengkritik kreta2 dunia ni..dia ni mmg ditugaskan untuk menguji dan mengkritik tahap kualiti kreta2 dunia ni..
mmg ada kreta2 lain yg dia kutuk cakap teruk la..tak berkualiti laa..
tapi yg paling sedey bila tiba kreta P bukan nama sebenar..dia buleh cakap "lebih baik dibom je kreta ni.."
apalah maksud ayat tu? pikir sendiri la..hehe

mmg btol ada rakyat yg mmg patriotik n sanggup sapot apa saja barangan buatan malaysia..thats y dorang beli kreta P bukan nama sebenar..
tapi kalo korang pernah gi kat salah satu tempat bebas cukai kat malaysia ni..kat sana..zis buleh cakap korang akan bosan tgk kreta MEZ n BMW or TOYOTA NISSAN or even HONDA..cuz berlambak gilerrr..naik bosan tgk..haha..sebab zis pernah pergi..hehe
susah korang nak tgk kreta P bukan nama sebenar ni..
why? sebab harga2 kreta import ni lebih kurang je ngan harga kreta P bukan nama sebenar ni..sebab sana bebas cukai kan? so harga kreta import mmg murah gilerrr..
kalo zis pon diberi pilihan..zis lebih rela beli kreta import dari beli kreta P bukan nama sebenar ni..sedap pon sedap pakai sebab zis pernah bawak..harga lebih kurang je..bergaya pon bergaya gak..bayangkan la BMW n MEZ..hehe..n yg paling penting kreta2 import ni mmg dah terkenal ngan KUALITInya..

so..persoalannya..di manakah tahap kita? buat apa kerajaan dok laung2kan kempen belilah barangan malaysia tapi kalo macam ni lah tahap kualitinya? sapa patut disalahkan? supplier or kerajaan? or diri sendiri? di manakah mereka ini? macam mana dorang ni buat kerja? n yg paling penting..dorang ni buat kerja ke tak??? tapi zis rasa tak sebab dorang ni asyik dok sebok carik kesalahan orang lain je..padahell kawasan sendiri pon blom tentu bagus..hehe

p/s: sowie bebanyak kepada pihak2 tertentu..tolonglah jgn tangkap ISA ngan zis..ini hanya sekadar luahan perasaan..yg baik datangnya dari ALLAH SWT..yg buruk datangnya dari fitnah zis sendiri..hehe..takde duit nak bayar saman ni..haha

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Wed Sep 02, 2009 11:16 am

zis nk ikin kasi tau ke P bukan nme sebenar 2, kete pe...rase yg ***** sume 2 ikin leh agak kete jenis pe.ape pon betul ape yg zis taep kalau kete buatan tempatan xde kuality nk wat pe...baek cmpak je dlm sungai.byk yg mati akibat kemalangan pon kebayakan dari pemandu dan penumpang jenis kenderaan P<--bukan name sebenar.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 02, 2009 11:22 am

xtau nak komen ape psl xpenah pakai kete buatan Malaysia neh...huhu...so baca je la ape yg korg taip cni..btw tq 4 sharing zis & ikin ahaks!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 11:22 am

ok2.. bab kuatliti barangan malaysia khususnya kereta buatan negara aku rasa yg harus dipersalahkan adalah manufacturer itu sendiri.. agak memalukan bila dah berpuluh tahun beroperasi tapi masih tidak mampu tuk bersaing dengan syarikat antararabangsa yg lain.. Seb baik proton ni laris giler kat malaysia. itu pun sebb gov dah protect banyak tuk selamat kan proton. Habis semua tariff kereta import di naikkan berganda2 tuk nak selamatkan proton dgn harapan proton ni dpt la berubah dan bersaing. tapi sampai la ni.. masih lom ada apa yg dpt dibanggakan dgn hasil pengeluaran proton di peringkat antarabangsa, terutamanya bab tidak kualiti yg tak lari dgn produk proton. Berapa lama agaknya masa yg proton perlukan tuk mencapai tahap kualiti antarabangsa tu. Baru2 ni aku ada baca yg proton ada ambil pakar dari BMW tuk control bahagian quality keta proton ni.. harap2 datangkan hasil la... Aku dah tak tahan malu bila tengok proton asyik kena hentam pasal kualiti jer..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 11:26 am

ahakzzz..
tapi tak dinafikan..ada gak barangan buatan malaysia yg berkualiti..contohnya macam barangan elektrik KHIND..buleh tahan kualitinya..produk antarabangsa tu..hehe
tu so far yg zis pakai laa..tak tau la plak kalo korang pakai KHIND ni cepat rosak..hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Pijan on Wed Sep 02, 2009 11:36 am

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:zis nk ikin kasi tau ke P bukan nme sebenar 2, kete pe...rase yg ***** sume 2 ikin leh agak kete jenis pe.ape pon betul ape yg zis taep kalau kete buatan tempatan xde kuality nk wat pe...baek cmpak je dlm sungai.byk yg mati akibat kemalangan pon kebayakan dari pemandu dan penumpang jenis kenderaan P<--bukan name sebenar.

Kalau nk citer bab eksiden, tak payah la nk salahkan kereta, kalau pakai kereta mercedes sekalipun kalau dah nk mati tu mati gak ler..Lagipun,dah tentu kat sini ramai yang pakai kenderaan jenis P tu...lainla kalau kau cerita kat England sane ramai yang mati eksiden sebab pakai kenderaan P, maka memang something wrong la ngan kenderaan P..

Talk about quality, kenderaan P is improving from time to time...compare 10 tahun dahulu la..

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 11:40 am

ahakzzz..
mmg btol..suma kreta pon eksiden..tapi tgk la pada contoh yg zis kasi tu..berbanding kreta P bukan nama sebenar ngan kreta lain..probability untuk ke ICU or mati tu lebih besar berbanding ngan kreta lain..contohnya macam kreta VOLVO..dorang punya trademark..depan n blakang tu panjang2..so kalo eksiden skalipon..probability untuk selamat tu masih ada.. (HEHE)

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Pijan on Wed Sep 02, 2009 11:44 am

zis wrote:ahakzzz..
mmg btol..suma kreta pon eksiden..tapi tgk la pada contoh yg zis kasi tu..berbanding kreta P bukan nama sebenar ngan kreta lain..probability untuk ke ICU or mati tu lebih besar berbanding ngan kreta lain..contohnya macam kreta VOLVO..dorang punya trademark..depan n blakang tu panjang2..so kalo eksiden skalipon..probability untuk selamat tu masih ada.. (HEHE)

Mana fair nk compare kenderaan P dengan jenama Volvo yang sah sah bukan dalam kelas yang sama? At least kalau nk compare, compare la ngan kenderaan yang sama kasta sama taraf ngan kenderaan P..baru adil...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 11:47 am

nak compare ngan tata nano ke ??? ok2 compare ngan fiat sama level tak? tu laaa mana ada kete sama level nagn proton nie..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Pijan on Wed Sep 02, 2009 11:50 am

Admin wrote:nak compare ngan tata nano ke ??? ok2 compare ngan fiat sama level tak? tu laaa mana ada kete sama level nagn proton nie..

Ade bro...cth : proton-exora-vs-grand-livina-vs-chery-eastar-vs-naza-citra


Last edited by Pijan on Wed Sep 02, 2009 11:55 am; edited 1 time in total

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 11:53 am

susah nak compare OTR price sbb keta import semua dah campur Tariff + AP tu yg mahal bapak.. tapi kalau kat Singapore harga keta proton tak banyak beza nagn toyota, chevvy, fiat, honda... dalam seribu dua jerkk duit sing dollar

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 11:53 am

ahakzzz..
kalau kita masih di tangguk yg lama..sampai bila kita nak maju? ni bukan soal adil or tak..tapi soal nak maju..sebab kalo kita nak maju..kita kena comparekan dengan org yg lebih hebat dari kita..sama lah jugak kalo kita dalam satu perlawanan tinju ke apa ke..kalo kita bersaing ngan yg sama taraf ngan kita..sampai sudah takkan ada pemenangnya..last2 pemenang ditentukan dengan point..tapi kalo kita bertinju dengan orang yg lebih hebat dari kita..kita akan lebih bersemangat untuk berlatih..sebab kita tau dia lebih kuat dari kita..so dari sana barulah akan ada peningkatan..kan?

sebab kalo kita bersaing ngan yg sama taraf..kadar peningkatan kemajuan kita hanya akan pada takat tu la jugak..naik 2%..baik 5%..or maybe 10%..pastu turun balik 5% sebab org tu potong kita..tapi orait la tu sekurang2nya ada gak naik kan? tapi takkan kita taknak naik sampai 50%? naik sampai 70%? tak ke tu lebih dibanggakan? hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Pijan on Wed Sep 02, 2009 12:03 pm

zis wrote:ahakzzz..
kalau kita masih di tangguk yg lama..sampai bila kita nak maju? ni bukan soal adil or tak..tapi soal nak maju..sebab kalo kita nak maju..kita kena comparekan dengan org yg lebih hebat dari kita..sama lah jugak kalo kita dalam satu perlawanan tinju ke apa ke..kalo kita bersaing ngan yg sama taraf ngan kita..sampai sudah takkan ada pemenangnya..last2 pemenang ditentukan dengan point..tapi kalo kita bertinju dengan orang yg lebih hebat dari kita..kita akan lebih bersemangat untuk berlatih..sebab kita tau dia lebih kuat dari kita..so dari sana barulah akan ada peningkatan..kan?

sebab kalo kita bersaing ngan yg sama taraf..kadar peningkatan kemajuan kita hanya akan pada takat tu la jugak..naik 2%..baik 5%..or maybe 10%..pastu turun balik 5% sebab org tu potong kita..tapi orait la tu sekurang2nya ada gak naik kan? tapi takkan kita taknak naik sampai 50%? naik sampai 70%? tak ke tu lebih dibanggakan? hehe

Skang ni ko nk bercerita tentang kualiti kenderaan P ke atau nak naikkan taraf kenderaan P?? Kalau gi compare ngan kenderaan yang hebat2,mmg ler teruk kenderaan P tu kene hentam..tapi kalau ko nk bercerita tentang nak naik taraf kenderaan P,rasanya ko ni bukan org yg pertama berfikiran camni...ramai dah dalam Proton Bhd tu berfikiran mcm ko ni..cuma bila time nk execute je jd tak kesampaian idea2 akibat dari sistem dalam Malaysia ini sendiri..

Ikut pendapat ko la, kalau dah kenderaan P tu diorang bikin sama level ngan BMW kualiti dia, agaknya harga kenderaan P tu still ditakuk lame ke atau kene ikut market BMW gak?? Kalau ikut market BMW,mcmane plak ngan pasaran? leh market ke tak kenderaan P ni nanti?? Kalau takmo ikut market BMW, sape plak nk tanggung extra kos dalam pembinaan sebuah kenderaan P bertaraf BMW??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 12:19 pm

ahakzzz..
mmg kita bercerita pasal kualiti barangan malaysia..topik pon dah terang2 cakap macam tu..tapi jgn laa skema sgt ngan topik..kita cerita pasal kualiti..tak kira la kualiti yg baik or tak baik..kalo baik skalipon still kena ada penambaikkan kan? apatah lagi kalo yg taik baik..mmg la kena perah otak abis2an..

kita bercerita pasal kualiti..kita cakap barang ni tak berkualiti..barang tu berkualiti..then what? takkan abis kat situ je kot? (HEHE) takkan takde jalan penyelesaian..zis bukak topik ni bukan bertujuan nak kutuk sesuatu produk tu..tapi tak salah kan kalo kita jadikan kritikan orang ni as sumber inspirasi untuk kita lebih memantapkan kualiti kita? (HELLO)

maybe betul dah ramai org yg pikir macam ni..tapi nape still takde perubahan? opsss silap..tipu la kalo cakap takde perubahan..ada laa..tapi adakah kita berpuas hati dengan perubahan yg ada? kalo lah kita berpuas hati dengan apa yg kita ada..sowie to say kita still 50 tahun ketinggalan jauh ke belakang ngan negara maju yg lain..padahell kita dah merdeka 52 tahun..hehe..adakah alasannya akibat dari sistem dalam malaysia ini sendiri? takkan benda ni pon nak dijadikan alasan..kalo ye pon disebabkan benda ni..so..takkan takde jalan penyelesaian? dah tau kan? so do something laa..jgn cakap dengan zis yg kelemahan ni baru dikesan semalam or setahun or 10 tahun yg lepas..padahell macam yg zis cakap tadi..kita dah 52 tahun merdeka..wake up laa (PCE)

kalo nak cakap kita tingkatkan kualiti sama ngan kualiti BMW sebagai contoh akan meningkat harga sama macam harga kreta BMW..tu zis tak setuju..hehe..sebab kreta BMW kat malaysia ni mahal sebab cukai..macam yg zis cakap kat 1st post zis atas tu..contohnya kalo kat labuan..majority orang sana pakai kreta import berjenama BMW..MEZ..HONDA..TOYOTA..n so on..adakah disebabkan orang2 labuan ni kaya raya sampai dorang mampu beli kreta2 tersebut? (HELLO) kalo macam tu..hebat sungguh orang2 labuan ni eh..jauh lebih kaya daripada orang2 sini (HEHE) harganya lebih kurang sama je ngan kreta kita ni..cuma dorang lebih mahal sebab cukai..ya btul maybe harga kreta kita around 50k -60k..n kreta dorang tanpa cukai dalam 70k 80k je..kalo nak tanya zis laa..antara dua ni..mana zis pilih? of koz zis akan pilih 80k..walaupon nampak mahal..tapi kualiti jauh lebih better dari 50k..n for ur information..cukai import kreta kat sana adalah 200%..sebab tu harganya di sini buleh botak kepala nak beli..haha..n 1 more for ur information..kreta kita di sana pon lebih murah dari di sini..why? sama2 la kita renung2kan.. (HEHE)

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Pijan on Wed Sep 02, 2009 12:47 pm

Sebenarnya, kualiti sesuatu kenderaan tu bukanlah menjaminkan ianya pasti boleh dijual.Jenama kenderaan itu sendiri memainkan peranan juga dalam penjualan sesuatu kenderaan tersebut.
Sekarang ni mcmni la, kite bercakap as a consumer ataupun producer?? Dua benda ni amatlah berbeza corak pemikirannya.Satu mungkin berfikir tentang kemampuan membeli,satu lagi sentiasa berfikir tentang kemampuan untuk menjualnya.

As a producer, diorang pasti boleh meningkatkan kualiti kenderaan P jika mereka mahu tapi yang pasti harga jualan kenderaan P itu sendiri akan meningkat dan bila ini terjadi,timbullah isu penjualan samada boleh jual atau tidak.As a consumer,pastinya kita mahu kualiti tapi bila tiba pada bayaran yang perlu dikeluarkan untuk kualiti itu, mulalah timbul persoalan samada mahu beli ataupun tidak kenderaan P ini.Persoalan ini akan mula bermain difikiran consumer cth : "Adakah berbaloi aku bayar RM50k untuk kenderaan P sedangkan dengan harga yang sama aku boleh beli Honda??" Kualiti mmg sama tapi jenama lain2.Itulah masalahnya..sediakah producer dan consumer ini berubah demi mencapai cita2 seorang yang bernama Zis?

Btw,bukanke Labuan sane tu Free Trade zone?? Mcmana plak boleh ade cukai sampai 200% disana??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 1:32 pm

ahakzzz..
dari mana datangnya barangan berjenama ini? bagaimanakah brand ini buleh dikategorikan sebagai barangan berjenama? tidakkah pada kualitinya? (HEHE) takkan sesuatu brand tu baru muncul sehari di market..pastu tetiba brand tu dicop sebagai barangan berjenama? mmg nama memainkan peranan membuatkan brand tu terkenal..nama yg mudah disebut akan lebih terkenal..tapi kalo hanya nama je lawa..tapi produknya tak berkualiti..tak guna jugak kan?

kalo nak cakap pasal kualiti tak menjamin barangan itu akan terjual..tu pon zis tak setuju..abis tu macam mana syarikat BMW buleh mencapai market share yg besar n mendapat profit yg besar? padahell harga dorang mahal kan? tapi kenapa masih buleh laris dijual di merata dunia? betul..sebulehnya kita nak barangan yg berkualiti tetapi murah..kan? tapi pikir secara logik..susah nak buat barangan berkualiti tapi murah..sebab barangan berkualiti sudah semestinya mahal..tapi tak mustahil..salah satu caranya adalah dengan menggunakan ECOMONY OF SCALE..maksudnya kita buleh buat barangan yg mahal dengan kos yg mahal..tapi dalam masa yg sama..outputnya adalah lebih banyak..so di sini secara tak langsung akan menjimatkan kos jugak..so bila kos buleh dikurangkan..harga pon buleh la dijual dengan harga murah..takkan kita sanggup beli barangan yg murah tetapi tak berkualiti..kan? pada yg tak mampu tu lain cerita..tapi sekalipon tak mampu..takkan tak pernah teringin nak beli yg berkualiti?

actually kalo nak bercakap pasal customer or producer..walaupon secara kasarnya adalah 2 orang yg berlainan..tapi secara praktikalnya 2 org ni adalah orang yg sama..why? sebab seseorang customer sebenarnya adalah merupakan seorang producer..kenapa zis cakap macam tu? sebab setiap produk yg muncul di pasaran takkan wujud tanpa permintaan daripada customer..so secara tak langsung..customer sebenarnya yg mencipta produk ini..producer hanyalah menjadikan permintaan customer ini satu kenyataan..dan seseorang producer itu sudah semestinya adalah seorang customer jugak..takkan dia cipta seseorang barang tu tapi dia sendiri tak pakai kan? jadi dia mesti tau apa kekurangan barangan dia nanti..so kesimpulannya..apa yg customer pikir sama dengan apa yg producer pikir dan macam tu jugak sebaliknya..betul..producer kena pikir tentang kemampuan untuk menjual..tapi takkan kerana semata2 nak menjual barangannya..dia sanggup buat barangan yg tak berkualiti? itu short term punya profit..producer yg bijak adalah yg sentiasa pikir long term punya profit..dia rugi hari ini tak apa..janji dia ada loyal customer yg sentiasa buleh kasi dia profit..

pasal price VS kualiti ni..macam yg zis cakap sebelum ni laa..price tu mahal sebab cukai je..kalo takde cukai..price tu akan jadi murah..contohnya macam yg zis cakap sebelum ni..kenapa kreta kita buleh jadi murah dia labuan berbanding di sini? padahell enjin sama..body guna bahan yg sama..tayar pon sama..kusyen dalam sama..tapi kenapa lebih murah? jgn cakap dengan zis sebab kreta kita di sana dorang tukar guna bahan yg lebih murah (HEHE) kalo nak cerita bab cita2 tu plak..tepuk dada tanya selera..tidakkah anda juga mahukan begitu? (HELLO) mahukan barangan yg berkualiti tetapi pada harga yg murah..kan? sebab zis suka bandingkan dengan negara yg lebih maju..tgk macam dorang..most of their products are international product..maksudnya mmg berkualiti..tapi kenapa dorang still mampu untuk beli? takde plak timbul isu barangan tak berkualiti kat sana..kenapa zis cakap macam tu? sebab mostly product dorang produk berjenama..dah nama berjenama..mestilah berkualiti kan? hehe..

errrkk..pasal ayat 200% kat sana tu zis silap..nak taip kat sini sebenarnya..haha..sowie2..zis silap..200% cukai kat sini..sebab tu harga kat sini mahal n kat sana murah..hehe (ICON MALU)

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Pijan on Wed Sep 02, 2009 1:51 pm

So kesimpulanya disini,jika dihapuskan cukai maka secara otomatiknya harga akan menurun dan kualiti kenderaan itu akan meningkat?? Selepas itu apa plak akan jadi pada Syarikat Kenderaan P?? Adakah consumer akan bermurah hati membeli kenderaan syarikat P yang sama kualiti dan harga dengan Kenderaan H kerana patriotik?? Atau consumer tanpa berlengah lagi akan terus membeli kenderaan H hanya kerana jenama H yang lebih popular dari P??

Perlu juga diingatkan, pasaran P dan H juga adalah berbeza dimana P tidak mungkin dapat bersaing dengan H. Ini juga salah satu sebab mengapa terdapat perbezaan standard antara P & H.

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Admin on Wed Sep 02, 2009 2:08 pm

Pijan wrote:So kesimpulanya disini,jika dihapuskan cukai maka secara otomatiknya harga akan menurun dan kualiti kenderaan itu akan meningkat?? Selepas itu apa plak akan jadi pada Syarikat Kenderaan P?? Adakah consumer akan bermurah hati membeli kenderaan syarikat P yang sama kualiti dan harga dengan Kenderaan H kerana patriotik?? Atau consumer tanpa berlengah lagi akan terus membeli kenderaan H hanya kerana jenama H yang lebih popular dari P??

Perlu juga diingatkan, pasaran P dan H juga adalah berbeza dimana P tidak mungkin dapat bersaing dengan H. Ini juga salah satu sebab mengapa terdapat perbezaan standard antara P & H.

dgn penurunan kadar tariff kenderaan seperti yg dah dipersetujui oleh negara2 apec sebelum ni kelihtan ditak banayk memberi manafaat kepada proton.. sebab daya saing mereka yg jauh ketinggalan berbanding syarikat permotoran lain. Jika Thailand sudah sanggup meneriam open market utnuk industri permotoran kenapa tidak malaysia yang sibuk mewar2kan brangan malaysia adalah berkualiti. Bukanlah memperkecilkan product tempatan tetapi sejauhmanakah proton ikhlas untuk memaksimumkan kualiti product untuk terus bersaing dipasaran global.

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 2:16 pm

ahakzzz..
hehe..macam yg zis cakapkan tadi..ada banyak sebenarnya di mana kita buleh mencipta barangan berkualiti dengan kadar kos yg rendah dan tanpa menghapuskan cukai..zis tak nak ulang statement sebab zis dah huraikan kat post yg sebelum ni..hehe..orait2..meh sini zis kasi contoh yg nyata..contohnya adalah seperti minyak petrol sekarang..brapa harganya? tapi jika guna minyak kelapa sawit..kan ke jauh lebih murah? tapi kualiti adalah sama malah minyak kelapa sawit ni kualitinya lebih better dari minyak petrol sebab bukan saja digunakan sebagai minyak untuk menggerakkan kenderaan..tetapi juga untuk membersihkan enjin..dan yg pasti harganya murah..that is what i mean..hehe..ataupon contoh lain adalah kayu jati..suma orang tau kayu jati ni mahal n tahan lama untuk buat perabot kan? tapi kenapa nak guna kos yg tinggi untuk dapatkan kayu yg berkualiti n tahan lama ni sedangkan kita buleh dapat kos yg jauh lebih murah dengan hanya menggunakan pokok getah? pokok getah pon buleh tahan lama cuma bezanya ngan kayu jati adalah harga pokok getah jauh lebih murah..hehe..so perabot yg dijual nanti akan jauh lebih murah daripada yg ada tapi pada kualiti yg sama..ada paham? (HEHE)

adakah disebabkan perbezaan standard adalah punca kepada kita tabley nak lawan barangan berjenama lain? mengapa ini dijadikan sebagai alasan? kita tau standard kita kurang..kenapa tidak dijadikan lebih? (HELLO) atau tidak teringinkah kita untuk menjadi lebih? (HELLO) pada ketika ini MUNGKIN kita tidak mungkin dapat bersaing dengan barangan dorang..dan keadaan ini akan kekal macam ni kalo kita masih berpikiran macam ni..sampai bila2 pon kita akan masih berada ditakuk yg lama kalo beginilah pikiran orang2 kita..kenapa dikatakan pasaran kita berbeza dengan pasaran dorang? adakah disebabkan dorang international produk n branded produk? jadi kenapa kita tak kaji atau ambik iktibar..kenapa barangan dorang jadi macam tu? kenapa org lebih buleh terima barangan dorang daripada barangan kita di mata dunia? satu je sebabnya..KUALITI (PCE) macam yg zis cakap pada 1st post zis..pengkritik mengatakan kreta kita ni baik di bommm je..apakah maksud dorang berkata sedemikian? jommmm kita pikir sama2 (HEHE)

p/s: hendak seribu daya..taknak seribu alasan.. (PCE)


Last edited by zis on Wed Sep 02, 2009 2:18 pm; edited 1 time in total

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Pijan on Wed Sep 02, 2009 2:17 pm

Sebab tu la sekarang nih yang jadi persoalan ialah samada Producer Syarikat Kenderaan P tu sggup ke melihat profit margin *( yang dah tak berapa nk profit ) mereka menjadi lebih kecil dari sebelum ini hanya kerana nak memberi kualiti kepada consumer di Malaysia? ( Kualiti naik tapi harga Maintain )

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Wed Sep 02, 2009 2:28 pm

ahakzzz..
tabley macam tu..tindakan macam tu hanya akan membuatkan short term profit je..tapi kalo nak long term profit..kena naikkan kualiti..sebab dunia sekarang semakin maju..negara lain semakin berlumba2 nak maju..takkan kita still nak keluarkan barangan yg tak berkualiti? abis tu bila kita nak maju? dan kena ingat jugak..negara2 maju ni sentiasa mencarik jalan nak menjatuhkan negara2 lain..so kalo 20 tahun akan datang kita masih lagi macam ni..ntah apalah nasib kita nanti..sedangkan skarang pon kita dah 50 tahun ketinggalan di blakang..silap2 20 tahun akan datang karang kita 100 tahun ketinggalan di blakang..sapa tau? tak mustahil kan? (HEHE) masa tu..senang2 je negara maju ni pijak2 kita..hehe

zaman semakin maju dan customer pon semakin bijak..jadi barangan yg ada di market pon akan jadi semakin maju..silap2 ada kreta terbang..so nak buat benda tu memerlukan kos yg tinggi kan? tapi kalo dengan sikap kita yg takot nak kluar duit..alamatnya sampai tak sudah kita pakai kreta kat darat je..orang lain suma dah terbang2..hehe..usahawan yg berjaya adalah usahawan yg brani mengeluarkan kos untuk long term profit..bukannya takut mengeluarkan kos untuk short term profit..

kita tgk syarikat kenderaan P bukan nama sebenar kita ni..setahu zis dah 3 kali produk dorang gagal..jadi kalo tak diambil tindakan drastik..tak mustahil 3 tu akan menjadi 4 dan 4 akan menjadi 5 dan seterusnya..tapi mungkin lah..rasanya zis tau apa sebabnya..sebab teknologi pembuatan kita masih kurang..tu zis rasalah..tak tau la btol tak..hehe..tapi kalaulah itu salah satu punca..kita patut menghantar orang2 kita lebih ramai lagi ke luar negara untuk belajar teknologi dorang supaya kita buleh bawak balik ke negara kita..

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Sep 03, 2009 5:32 pm

kualiti same tapi jename lain2..rase2 ade kesilapan ni.
ape pon2 zis org yg berpengalaman tinggal diluar negare dan di labuan thanks your info.tentu zis leh bezekan harge dan kualiti sesuatu kenderaan yang di malaysia dan luar negare.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by kyairil on Thu Sep 03, 2009 5:37 pm

minyak ptut trun yg 2 jeee......hahahahaha

kyairil
Budak Sekolah Rendah
Budak Sekolah Rendah

Posts : 40
Join date : 01/09/2009
Location : penang

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Thu Sep 03, 2009 5:45 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:kualiti same tapi jename lain2..rase2 ade kesilapan ni.
ape pon2 zis org yg berpengalaman tinggal diluar negare dan di labuan thanks your info.tentu zis leh bezekan harge dan kualiti sesuatu kenderaan yang di malaysia dan luar negare.

ahakzzz..
errrkkk..zis pernah cerita ke yg zis pernah pergi luar negara kat sesapa? (WHAT) (ICON MALU) tapi labuan mmg zis pernah pergi sebab tu zis tau..hehe..n bukan zis nak cakap besar tapi zis dah biasa gak bawak kreta2 import ni..so zis tau macam mana rasanya berbanding naik kreta local..mungkin korang pon pernah rasa kan? so mesti korang tau jugak..bukan zis nak mengutuk cuma zis berharap akan lebih ada peningkatan dari segi kualiti lepas ni..hehe

p/s: barangan malaysia bukan kreta je..how about barang2 lain? apa pendapat korang ngan barangan yg lain plak?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Mr.Puaka on Sun Sep 06, 2009 7:47 am

Bangga la dgn barangan buatan malaysia! Komen banyak tkmau... malas nak menaip.. mata mengantok.. hahaha. silent

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Sponsored content Today at 2:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum