Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Admin on Sun Sep 06, 2009 12:42 pm

salah satu produk buatan malaysia yg aku banga datuk nicole ann david.. << ni pun leh kira produk ke ? boleh la porduk sukan... Razz

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by hafiz_mivec88 on Sun Sep 06, 2009 12:45 pm

produk malaysia pn ape kurangnye..dr brg china lebey baik la malaysia nye..dapat gak kita naikkan ekonomi negara kita

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by MutiaraKirana on Mon Sep 07, 2009 2:46 am

wah seronok baca zis n pijan berdebat,sama2 bgus n bernas dlm mngeluarkan pndapat msing2.Zis xnak ke cuba2 mntak keja kat tmpat pngeluaran keta p bkn nama sbenar,jd penasihat ke,blh kluarkan pndapat bgaimana nak mpertingkatkan mutu keta p bkn nama sbenar 2,hehehehe....

MutiaraKirana
Budak U
Budak U

Posts : 167
Join date : 27/08/2009
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zam@yakut on Mon Sep 07, 2009 6:00 am

Salam perdebatan.. Yang dipertua forum, sidang warga Forum yang saya muliakan terlebih dahulu sebelum madah bertukar helah dan sebelum helah bertukar madah izinkan saya mendifinasikan usul perdebatan ini secara frasa demi frasa.. ayat demi ayat.. secara literal mahupun konseptual .. agar segala kekaburan yang termaktub dibawah elemen kajian kes kata kunci yang pertama iaitu barangan buatan malaysia dan yang kedua iaitu barangan luar negara akan terungkai jua..

Ape kemende aku mencarut ni.. ishk teringat lak time debat2 kat U dolu..kekeke.. Ok aku nak kecikkan skop je malas nak cite bab bosar2.. tapi bagi aku barangan buatan malaysia ke luar ke same je la.. cap ayam pon layan je.. kalo nak bandingkan kualiti semata2 xleh la kene tengok gak harga.. so bagi aku kalo nak compare pun compare mende yang same taraf la jangan lak compare kete proton ngan Mercedez Y Class ke RX18 ke.. mane aci woo.. amik contoh barangan pensonic ngan barangan elektrik lain..dulu orang kutuk tiru penasonic.. skarang establish dan berkualiti gak barang die..hehehe..

Cakap pasal kualiti barang lak tu kene tengok jugak pada unjuran pendapatan berkapita dalam negara.. Malaysia ni rakyat nye dari segi spending Power tu belum boleh nak disamakan dengan negara maju.. Lagipun kalo barang tu melibatkan teknologi harus dingat sejauh mane je tahap kemajuan teknologi Malaysia contohnya dalam bidang automotif.. Kite masih lagi dalam proses untuk belajar dan masih lagi belum independent sepenuhnya.. Proton pun baru tengah2 nak recover.. Sedangkan Company besar2 kat Wallstreet pun boleh lingkup dek kerana utang berjela2.. So nak melabur pun kene gak bawak bersabar2 untuk elakkan budget defisit.. Pendek kate sume perlukan masa dan step by step..

Anyway kalo tengok pada barang lain contoh baju dan lain2 aku rasa kualiti tu dah ade tapi biase la sume nak beli barang2 brand international je.. pendek kate selagi mane rakyat malaysia x buka mata dan ubah pemikiran selagi tu gak la barangan buatan malaysia susah nak dapat sambutan.. Menariknya barangan Malaysia ni lebih mendapat sambutan bile dieksport keluar negara, namun malangnye ditertawakan di negara sendiri..hehehe.. asik aliran wang keluar negara je mane x inflasi.. so marilah kite membeli kasut buatan gombak ataupun bata.. amacam ade bran???

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by tongkat warent on Mon Sep 07, 2009 9:18 am

bercerita pasal barangan buatan malaysia ni,aku rasa dari segi mutu x jauh sangat beza dengan barangan import.contoh kereta malaysia macam waja ok je.mmg ladari segi mutu agak kurang nak dibandingkan dengan yg import.harga pon berbeza.da tentu kos pembuatan yg tinggi menjamin mutu yg lebih bagus dan tahan.dari segi nilai wang,aku rasa berbaloi beli kereta malaysia.harga mampu milik yg ditawarkan sesuai mengikut kemampuan warga malaysia yg berpendapatan sederhana.
kalau dari segi pakaian pula,kualaiti baju dan lain2 buatan malaysia da ok.cuma biasala rakyat malaysia nak yg berjenama je.sangup berhabis duit asalkan pakaian yg dipakai sperti baju,kasut,seluar berjenama.bak kata org biar papa,asal bergaya.hehe.
so kesimpulannya,kenapa kita perlu mengeluarkan perbelanjaan yg besar untuk benda yg sama.dengan membeli barangan malaysia sekurangnya kita dapat meningkatkan KDNK negara.belilah barangan buatan malaysia.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Mon Sep 07, 2009 3:03 pm

ahakzzz..
zis actually kalo buleh nak suma barangan or produk yg ada dalam umah zis karang sumanya barangan malaysia..
so far barangan elektrik seperti KHIND adalah antara yg terbaik yg zis dengar laa..so selesai satu masalah zis nanti..hehe
tapi kalo cakap pasal pakaian tu tadi..jenama apa yg dari malaysia yg buleh dikatakan bagus kualitinya? buleh gak zis buat list ni karang..hehe..any recommendation?

p/s: kiki lala and kiko pakaian budak2 tu jenama malaysia ke?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by tongkat warent on Mon Sep 07, 2009 4:07 pm

x tau la baju buatan malaysia brand apa..tapi rasa2 x de brand kot..aku pon biasa pakai baju import.tapi import dari siam la.hehe..apapun belilah barangan buatan malaysia. Cool

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zam@yakut on Tue Sep 08, 2009 5:04 am

zis wrote:ahakzzz..
zis actually kalo buleh nak suma barangan or produk yg ada dalam umah zis karang sumanya barangan malaysia..
so far barangan elektrik seperti KHIND adalah antara yg terbaik yg zis dengar laa..so selesai satu masalah zis nanti..hehe
tapi kalo cakap pasal pakaian tu tadi..jenama apa yg dari malaysia yg buleh dikatakan bagus kualitinya? buleh gak zis buat list ni karang..hehe..any recommendation?

p/s: kiki lala and kiko pakaian budak2 tu jenama malaysia ke?

Dulu time2 aku skola penah paymes satu jenama ni..
"Kronos".. tapi skarang cam dah senyap ke xtau la ape cite
Pastu jenama "Mc Gill" wujud lagi ke GS Gill kat Jalan TAR tu???
Ade lagi ape tah x ingat la.. Tapi banyak yang sukan2 je kot..

Anyway yang ni agak TOP gak la..
Malaysia Mari

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 9:29 am

ahakzzz..
oh oh..kronos malaysia eh? dulu ada gak alien workshop n quiksilver..tu malaysia gak ke? ada lagi ke skarang?
sebab dulu zis selain adidas..zis minat quiksilver..haha

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Mr.Puaka on Tue Sep 08, 2009 9:31 am

zis wrote:ahakzzz..
oh oh..kronos malaysia eh? dulu ada gak alien workshop n quiksilver..tu malaysia gak ke? ada lagi ke skarang?
sebab dulu zis selain adidas..zis minat quiksilver..haha

Quicksilver malaysia ke? alien workshop popular zaman aku remaja, skrg mcm dh takde jer.. tp malaysia punya produk ke tu? quicksilver bkn baangan malaysia ok! Laughing

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 9:38 am

ahakzzz..
quiksilver bukan eh? aduyai..malaysia ada baju kemeja jenama malaysia tak? any recommendation?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 10:01 am

sco kalo brgn letrik salu pakai jenama LG..bukan buatan Malaysia...
tahan lama tau jenama ni..kalo baju lak...x tau le jenama ape..
mcm2 jenama ade...yg RM10 pn ade..hehehe.. Laughing

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zam@yakut on Fri Sep 11, 2009 4:59 am

zis wrote:ahakzzz..
oh oh..kronos malaysia eh? dulu ada gak alien workshop n quiksilver..tu malaysia gak ke? ada lagi ke skarang?
sebab dulu zis selain adidas..zis minat quiksilver..haha

alien workshop tu alin punye la...kekeke..
adeh time2 tu paymes alien workshop, quicksilmer, redline,otaimer..john..hehehe
tapi yang ni sume bukan malaysia le..
kat sekolah sebok buat sticker je jual2..

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zam@yakut on Fri Sep 11, 2009 5:02 am

zis wrote:ahakzzz..
quiksilver bukan eh? aduyai..malaysia ada baju kemeja jenama malaysia tak? any recommendation?
quick silver memang bukan..eh kalo snail buatan mane ha?? kire malaysia gak ke??buta barangan malaysia sungguh sume kat sini..kakaka.. eh tapi setau aku kalo nak cari kemeja buatanmalaysia kat FOS kot banyak.. aku men cakap je ni walaupun xtau..haha

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by krew4eva on Fri Sep 11, 2009 5:08 am

FOS bnyk brang Filipina la.. kot(slalu tgk bhgn. baju kerja je bhgn len xtgk hehe)

krew4eva
Budak Sekolah Rendah
Budak Sekolah Rendah

Posts : 58
Join date : 06/09/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zam@yakut on Fri Sep 11, 2009 5:11 am

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:sco kalo brgn letrik salu pakai jenama LG..bukan buatan Malaysia...
tahan lama tau jenama ni..kalo baju lak...x tau le jenama ape..
mcm2 jenama ade...yg RM10 pn ade..hehehe.. Laughing

disebabkan tajuk ni sejak semalam aku mula la mencari produk2 baju buatan malaysia..
aku jumpe satu la yang mungkin berpotensi untuk paymes dalam 5 taun akan dtg..
banyak dah die bukak butik baru..
name brand Tized...
Malaysia ke?? aku agak je la..hahaha

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by zis on Fri Sep 11, 2009 9:51 am

ahakzzz..
tu la pasal..kalo stakat barangan elektrik n kreta tu suma orang tau apa jenama malaysia..tapi kalo bab baju ni..errmmmm..apa eh? ada sesapa tau tak? tulun2..hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Fri Sep 11, 2009 9:53 am

zis wrote:ahakzzz..
tu la pasal..kalo stakat barangan elektrik n kreta tu suma orang tau apa jenama malaysia..tapi kalo bab baju ni..errmmmm..apa eh? ada sesapa tau tak? tulun2..hehe

skung baju jenama pn dh byk celup..kite pn x tau mane ori mane local..
main beli je..
bg sco jenama ke x..2 x pntg..janji cntik & tahan lama sudah..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Joe on Sun Sep 13, 2009 1:22 pm

ok ape brgan buatan malaysia ni
lgi pon setaraf dgn brgan di luar negara
kwkwkwkwkw

Joe
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 401
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by hafiz_mivec88 on Sun Sep 13, 2009 1:24 pm

x de ape kurangnye barangan buatan malaysia,,malaysia boleh

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by cikmie on Mon Sep 14, 2009 7:41 pm

dunhill import (Y) vs dunhill langkawi(N) tak sedap...heheh

kereta malaysia(proton) vs kereta continental@jepun ???mcm na??

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by aL_BeLLa on Mon Sep 14, 2009 7:52 pm

no komen!!
hehe

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kualiti Barangan Malaysia

Post by Sponsored content Today at 2:12 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum