Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by ariff on Thu Sep 03, 2009 6:18 pm

sebap dorg da x ikut amar makruh nahi mungkar................................................mcm mod gile kuase la kan

ariff
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 71
Join date : 01/09/2009
Age : 26
Location : kedah

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Thu Sep 03, 2009 6:21 pm

PEKIDA..ape kejadahnye masuk bende ni...
kbyakan PEKIDA ni ramai dak2 rempit je masuk..
pastu ske cari gadoh..bkn nk meleraikan nye...
btul ke x..??? Twisted Evil

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Admin on Thu Sep 03, 2009 6:34 pm

alaaa funsgi sebenar pekida ni pun masih samar lagik.. aku pun tak tau apa fungsi ada pertubuhan cam samseng ni..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jacksperow on Thu Sep 03, 2009 6:43 pm

PEKIDA NI TAKDE MANFAAT LANGSUNG...PEGANGAN DEPA NAK BELA NASIB ORG MELAYU...APE ADE PADE ORG MELAYU???TAK SEMUA ORG MELAYU ISLAM...BAIK DEPA BELA NASIB ORG ISLAM...DAPAT GAK PAHALA....NI TAK....ADESS....PEKIDA NI PEMUSNAH BANGSA MELAYU.....

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Admin on Thu Sep 03, 2009 6:45 pm

jacksperow wrote:PEKIDA NI TAKDE MANFAAT LANGSUNG...PEGANGAN DEPA NAK BELA NASIB ORG MELAYU...APE ADE PADE ORG MELAYU???TAK SEMUA ORG MELAYU ISLAM...BAIK DEPA BELA NASIB ORG ISLAM...DAPAT GAK PAHALA....NI TAK....ADESS....PEKIDA NI PEMUSNAH BANGSA MELAYU.....

Dapat duit baru boleh gi bela..... tak dpat duit takdenye nak pergi bela.... gi disco lagi baik katanya...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jacksperow on Thu Sep 03, 2009 6:47 pm

HAHAHAHAHHAH BETUL TU TUAN TANAH...OIT TUAN TANAH AKU NAK MNTAK MAAP KAT KO...SORRY DUDE BANYAK WAT KACAU KAT PORUM NGAN CB KO...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Fri Sep 04, 2009 5:58 pm

secare peribadi pekida kawasan ikin memang aktif...kalau kat sini nmpak lelaki bangse lain bawe kuar girl melayu g dating jawabnye esoknye laki bangse asing mati tapi mayat kat negeri lain.kat sini leh dikatekan selalu ade kes bunuh melibatkan lelaki india sampai polis tutup kes.ikin pernah ditolong oleh abg2 pekida ni mse kene kacau ngn india hampir2 kene culik mase nk pergi kedai xtau ape prob mamat india yg ikin tau die xpuas hati sebab ikin sombong sebab xbls senyum die.sampai sekarang lelaki indie xbrani pandang ikin...sebab dah kene ugut.kalu tersemrempak lelaki indie ni die cpt2 pandang tempat lain...ape2 pon terime kasih abg2 pekida kawasan padang tembak.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Pijan on Fri Sep 04, 2009 6:00 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:secare peribadi pekida kawasan ikin memang aktif...kalau kat sini nmpak lelaki bangse lain bawe kuar girl melayu g dating jawabnye esoknye laki bangse asing mati tapi mayat kat negeri lain.kat sini leh dikatekan selalu ade kes bunuh melibatkan lelaki india sampai polis tutup kes.ikin pernah ditolong oleh abg2 pekida ni mse kene kacau ngn india hampir2 kene culik mase nk pergi kedai xtau ape prob mamat india yg ikin tau die xpuas hati sebab ikin sombong sebab xbls senyum die.sampai sekarang lelaki indie xbrani pandang ikin...sebab dah kene ugut.kalu tersemrempak lelaki indie ni die cpt2 pandang tempat lain...ape2 pon terime kasih abg2 pekida kawasan padang tembak.

Adakah motif cerita ini : iKin diminati pemuda india??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Fri Sep 04, 2009 6:13 pm

ade gak pekida yg baik...pekida yg jahat 2 sbb nk tjuk kuasa je...konon gangster universe la...pekida yg baik2 ni otai2 je, org lama..yg nk tjuk kuasa ni..pekida yg baru nk naik...

bounce

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jahat on Fri Sep 04, 2009 7:13 pm

tak semua pekida baik
tak semua pekida jahat
baik buruk satu pekida 2
bergantung kepada 'abg'2 yg didik adik2 nyer
dan juga kawasan pekida 2 sendiri


_________________
--++ nEvEr juDgE JaHaT!!!++--- SICK OF LIFE!!!

jahat
Moderator
Moderator

Posts : 638
Join date : 21/08/2009
Age : 31
Location : gombak - kl

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jacksperow on Fri Sep 04, 2009 8:33 pm

TAKDE MAKNENYA...PEKIDA SEMUA SESAT....

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by hafiz_mivec88 on Fri Sep 04, 2009 8:41 pm

pekida..skang dah mcm2 lg pertubuhan ada..kot pertubuhan pengaman x pela jugak

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jacksperow on Fri Sep 04, 2009 8:43 pm

TAKYAH PERTUBUHAN2...MASING2 PANDANG DIRI MASING2,JAGA DIRI...JANGAN SEMUA NAK TUNJUK POWER RANGES....KOMFOM OK JE...SAMBIL BERDOA LAH CITER DIA...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Fri Sep 04, 2009 10:02 pm

jahat wrote:tak semua pekida baik
tak semua pekida jahat
baik buruk satu pekida 2
bergantung kepada 'abg'2 yg didik adik2 nyer
dan juga kawasan pekida 2 sendiri

Butut butut wa siokong sama lu..
Semua olang sama mei ade baik ade jiahat..

PEKIDA satu saje mei..
Lain2 itu simua PUKIDA punyia olang..
Pekida = Pekida
Itu olang mau ciakap 3 line ka, mierah ka, 36 ka, yong peng ka apa macam suma itu wa tate ikut punya..
Itu dulu dulu lagi moyang wa sula pesan sampai bila2 Pekida itu Pekida jangan bagi itu nickname..
Itu olang mau taksub itu kaler2 ka.. mau cinta sama itu naga/labah2 ka, mau rantai paqwa2 ka itu sula sesat punye..
Itu olang ciakap punye pasat, ini Pekida sula diolang ingat sama itu Kongsi juga mei
kerana mulut manyak musuk, nama sula manyak muruk..

Waa tengok itu mudak sikola sula pandai itu dam sama buah mei..
Celita manyak kincang srupa mau kasi kasut masuk itu mulut sorang2..
Kesimpulannya wa rasa lagi manyak orang celita ini Pekida jiahat lama2 jadi betut apa itu olang ciakap..
10 olang ciakap sula bole jadi doa mei..

So wa mau ajak adik2 abang2 mau marah kasi marah sama jin aprit punyia olang jangan la marah sama itu PEKIDA..
Niat manyak maik juga suci murni.. Apa yang penting kerejasama mei..


Last edited by zam@yakut on Sat Sep 05, 2009 10:22 pm; edited 4 times in total

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Admin on Sat Sep 05, 2009 12:32 am

hehee.. aku rank ayahanda dlm pertubuhan pekedok... sapa nak join... hehehehe

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Sat Sep 05, 2009 10:52 am

jahat wrote:tak semua pekida baik
tak semua pekida jahat
baik buruk satu pekida 2
bergantung kepada 'abg'2 yg didik adik2 nyer
dan juga kawasan pekida 2 sendiri

betol 2 jahat...ape2 pon bergantung pade abg2 yg mendidik adik2nye.
under:kat sini lelaki bangse asing suke cari prempuan melayu xtau kenape...kalau setakat kene kacau bukan bangse india je...cine pon ade cume mamat india ni agak melampau la 2 yg kene warning Cool

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jacksperow on Sat Sep 05, 2009 10:55 am

APE2 PUN,PEKIDA NI SESAT...TAKDE PEKIDA PUN BUKAN MATI...ORG KACAU G REPOT POLIS LA WOI...TAKPUN G REPOT TOK KADI...SENANG CITA...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Mr.Puaka on Sat Sep 05, 2009 10:59 am

Apa yg best sgt pekida ni, masuk pekida aje tunjuk kad kt smua org, tampal sticker pekida aje leh parking mane2 suke seolah-olah jalan mcm dia sorang aje bayar roadtax.

Bila gaduh aje panggil abg long, padahal yg gaduh tu sama-sama bangsa sendiri. Aku tk nampak apa faedah pekida ni. Mmg penubuhannya pada asalnya nak bela nasib org melayu ketika peristiwa 13 MEI. Tp itu dulu skrg pekida lebih kpd budaya samseng!

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Sat Sep 05, 2009 11:07 am

masing2 penubuhan ade kelebihan dan ade kelemahan name pon dpipn oleh manusie...bukan semue jahat mcm 2 juge polis bukan semue baek.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jacksperow on Sat Sep 05, 2009 11:14 am

MEMANG LA...TAPI PERTUBUHAN NI BUKAN BULEH BAWAK FAEDAH PUN....DOK SESAT KAN ORG MELAYU LG ADA...DOK BERSUMPAH GUNA AL QURAN...APE KES?ZAMAN DULU2 TAKDE PAKIDA PUN OK JE?PERTUBUHAN2 NI TAKDE KEBAIKAN LANGSUNG...BAIK DIAORG TUBUHKAN MASJID LG BAGUS...DAPAT GAK PAHALA...PAHALA TAK PUTUS2 PLAK TU,SELAGI ORG DOK SMAYANG KAT MASJID TU...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Sat Sep 05, 2009 6:19 pm

jacksperow wrote:MEMANG LA...TAPI PERTUBUHAN NI BUKAN BULEH BAWAK FAEDAH PUN....DOK SESAT KAN ORG MELAYU LG ADA...DOK BERSUMPAH GUNA AL QURAN...APE KES?ZAMAN DULU2 TAKDE PAKIDA PUN OK JE?PERTUBUHAN2 NI TAKDE KEBAIKAN LANGSUNG...BAIK DIAORG TUBUHKAN MASJID LG BAGUS...DAPAT GAK PAHALA...PAHALA TAK PUTUS2 PLAK TU,SELAGI ORG DOK SMAYANG KAT MASJID TU...

Assalammualaikum WBT...
Sedikit pandangan atau pendapat untuk dikongsi bersama..
Pertubuhan ni bukanlah seperti yang saudara sangka dan ia sebenarnya memang boleh membawa banyak faedah serta manfaat.. Faedah/manfaat tu pula memang akan dapat dilihat sekiranya semua berpegang pada Amar Makhruf Nahi Mungkar..Tapi yang masalah sekarang ni sebab proses penerapan dan dakwah tu dah terpesong kerana ramai yang nak masuk atas tujuan kepentingan sendiri. Nak buat sesuatu seharusnya kene bincang dengan Jamaah dan Jamaah tu kenalah mantap ilmu dan hujah Amar Makhruf Nahi Mungkar nya. Nahi Mungkar tu selamatkan kita dari bala Allah dan dunia akhirat. Tetapi kalau dalam Nahi Mungkar tu boleh tambahkan lagi kemungkaran seperti fitnah dan aib, pangkat dan lain, maknanya mereka ni tergolong dalam perosak agama so memang tak layak digelar ahli Pekida..

Apa itu sebenarnya Pekida?
Pekida adalah Pertubuhan Kebajikan & Dakwah Islamiah yang bermoto Amal Makruf Nahi Mungkar. Ianya adalah pertubuhan khusus untuk Agama Islam, Bangsa Melayu & Tanahair Malaysia. Matlamat nya, sebagaimana pertubuhan dan persatuan lain yang berdaftar, adalah untuk mengajak ahli2nya untuk berusaha bergerak maju. Sesiapa sahaja, tidak kira dari fahaman politik mana sekalipun boleh menyertai nya..

Juga harap maklum.. Pekida tidak pernah menggunakan lambang paqwa, pistol, naga, labah2 atau lain2 binatang. Jadi mereka yang menggunakn lambang2 tersebut sebenarnya adalah ahli2 kongsi gelap yang menggunakan nama Pekida. Mereka2 inilah yang menyebabkan nama pekida ini menjadi buruk. So sila siasat dulu sebelum membuat apa2 andaian. Memang x dinafikan ade ahli pekida yang membuat kemungkaran. Bahkan ade Ayahanda/Abang Long yang menjadikan ranting mereka seolah2 Kartel berlesen.. Lagi satu masalah utama adalah mengenai Pekida generasi baru dikalangan remaja.. Mereka ni sebenarnye langsung x faham ape tu Pekida. Tak pelik ke tengok cara pakai, warna rambut sorang2 macam anak jin tapi boleh pulak tayang2 keychain ngan sticker Pekida??? Memang ade juge dikalangan mereka yang memang merupakan ahli tak dinafikan, tapi tu masih tak melambangkan Pekida secara keseluruhannya. Persoalannye, Saluran mane yang mereka gunekan untuk mendaftarkan diri sebagai ahli Pekida???

PEKIDA adalah Tiga Line tapi 3 Line tak semestinya PEKIDA..
Nak tau ranting yang betul ke tak senang je..
Pekida ni masuk RM30 je yuran tahunan pulak cuma RM12 je..
So yang lain2 tu lu pikir la sendri..(penyamar/musang)

Baiah (sumpah guna Al Quran) dan Sesat??
Baiah ni sebenarnya bukan satu amalan yang sesat atau syubaha.. Baiah dengan Al-Quran telah dilakukan sejak dari zaman Nabi Muhammad SAW. Baiah adalah proses angkat sumpah taat setia pada agama. Oleh yang demikian sesiapa yang baiah maka mereka telah membuat satu perjanjian dengan Allah yang mana melakukan kehendaknya dan meninggalkan larangannya demi mendefinasikan diri kita sebagai tentera allah yang haq dan berjuang ke arah fisabilillah. Mereka ini seumpama telah berikrar untuk menjadi tentera islam dan seharusnya menjadi barisan hadapan dalam segala usaha serta jihad ke jalan Allah. Bermakna sesape mengaku dan berbaiah tapi jelas dan sengaja melanggarnya dengan sebab2 kepentingan diri, itu adalah tak tergolong dalam kerja Amar Makhruf Nahi Mungkar mengikut Al Quran dan As Sunnah. Namun secara majoritinye inilah yang berlaku dalam Pekida.. Masing2 nakkan pangkat dan kuasa sehingga janji2 baiah tu langsung tak di pedulikan.. Atas nama mereka mungkin lagi masih Pekida tapi atas pengertian Baiah tersebut mereka seharusnya sedar mereka langsung tidak layak menggelarkan diri mereka sebahagian dari pejuang Islam..

Daripada Abdullah bin Amru bin Al-Aas bahawa Nabi s.a.w. bersabda bermaksud:
“Empat perkara yang menjadikannya seseorang itu munafik dan jika terdapat satu daripadanya maka ianya mempunyai ciri nifaq sehingga ditinggalkan iaitu apabila diberi kepercayaan dia khianati, bila bercakap dia bohong, bila berjanji dia mungkir, bila berkelahi dia kejam.” (Riwayat Muttafaq Alaih)

Ape yang dilakukan Pekida ni dari segi dasar dan matlamat penubuhan adalah sangat baik dan harus dipuji kerana ia dapat menimbulkan rasa insaf manusia pada yang esa melalui proses baiah iaitu mengikat perjanjian setia dan semangat sedia berjuang dalam diri umat Islam. Tidak ada apa yang perlu diragui dengan niat tersebut kerana ia memang satu usaha yang sangat perlu dalam proses untuk memartabatkan kembali agama Islam. Harus diingat, bukanlah kita manusia yang berhak untuk menentukan segala apa yang kita tidak suka sebagai sesuatu yang sesat. Kalaupun ada yang salah membawa amalan ini sekalipun, percayalah bahawa ALLAH itu adil. Maka tiap dari mereka tetap akan disoal diakhirat kelak bersama tuan atau syeikh yang membaiahkan mereka. Perlukah terus menyalahkan pertubuhan yang murni ini akibat dari kesalah fahaman orang lain dan diri anda sendiri? Sebagai umat islam sebaiknya sedarlah apa peranan yang seharusnya di mainkan untuk memastikan bahawa pertubuhan ini tidak terus dipandang serong oleh masyarakat iaitu mungkin dengan cara sama2 memperbetulkan fahaman orang ramai terhadap matlamat asal penubuhan Pekida.. Jelas ini tanggungjawab bersama bukan???

Oleh yang demikian saye berharap, seandaianya ada diantara mana2 pihak yang tidak berpuas hati dengan ahli Pekida ini, janganlah dihina persatuan ini kerana ia seumpama menghina agama kita sendiri, kerana Pekida adalah persatuan yang berlandaskan agama islam. Saya akui ramai ahli Pekida telah salah guna persatuan ini dan lebih menyedihkan generasi muda hari ini menganggap ia adalah persatuan gangster. Namun demikian kita selaku umat islam jangan menghina pertubuhan ini, biarlah Allah yang menghakimi mereka kelak diatas pengabaian mereka terhadap janji yang telah dipikul.

Kenapa dulu Pekida ni OK tapi skarang dah macam organisasi samseng dah kene label???
1st bila dah open sangat x ramai dah yang paham ape sebenarnye Pekida.. Ade setengah tu bangga kalo masuk Pekida ni orang hormat/takut kat die..Ade plak yang jadikan Pekida ni tapak/landasan untuk diorang realisasikan impian nak jadi samseng.. Crying or Very sad Ade plak yang tau sikit cerita tapi pi bawak jaja cerita tu..Asal nampak orang kene pukul ramai2 laki melayu jap je tersebar.. yang buruk name Pekida gak..Padahal diorang tu Pekida murtad ke PUKIDA xtau..So kadang2 bende cani la yang memburukkan name Pekida ni lagi.. Andaikata bubar skalipun percaya la masalah xkan selesai..Sebab pokok pangkal masalah bukanlah Pekida tapi ahli2nya atau yang mengaku ahli2nya tu sendiri.. Kalau Pekida dah x wujud secara rasmi sekalipun diorang yang dah oberdose taksub ni mesti akan terus berjalan dengan ideologi sesat diorg tu sendri.. Diorang ni Pekida pun benci!!! Melayu kalau mencemarkan nama Islam tu bukan Haraki Tiga Line lagi dah, Nak kena belasah boleh! Ada kad ke, Bonzer ke, Samseng ke jangan guna nama Islam untuk merosakkannya..

Apepun sebenarnya kalau ada aduan, boleh lah dibuat kepada ibupejabat PEKIDA. Sertakan nombor plat kereta sekiranya ada sticker PEKIDA. Tetapi sila pastikan terlebih dahulu, samada sticker itu benar sticker PEKIDA atau sticker 3 warna (hijau, kuning, merah) yg boleh dibeli di kedai. Kalau nak email boleh hantar ke..
rnd@pekida.org atau pekida@hotmail.com

Juga boleh pergi ke ibu pejabat Pekida..
No. 5 A, Jalan Pasar,
08000 Sungai Petani,
Kedah Darul Aman.

atau

69E, 4A Bangunan KOBENA,
Jalan Raja Abdullah,
50300 Kuala Lumpur .
Tel: 603-2691 0030


Last edited by zam@yakut on Sun Sep 06, 2009 6:00 am; edited 13 times in total

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by tongkat warent on Sat Sep 05, 2009 6:33 pm

berdasarkan pengamatan saya yg bercampur dengan kawan yg aktif dalam pelida ni,pekida ni terdiri dari 2 puak yg asasnya adalah dalam satu pertubuhan dan berpecah akibat salah fahaman.yg satu ni baik,aktif dalam aktiviti sosial,dan yg satu ni aktif dalam kegiatan jenayah.wallahualam.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Sat Sep 05, 2009 7:01 pm

tongkat warent wrote:berdasarkan pengamatan saya yg bercampur dengan kawan yg aktif dalam pelida ni,pekida ni terdiri dari 2 puak yg asasnya adalah dalam satu pertubuhan dan berpecah akibat salah fahaman.yg satu ni baik,aktif dalam aktiviti sosial,dan yg satu ni aktif dalam kegiatan jenayah.wallahualam.

sebenarnye Pekida satu je..
Islam x ajar kita berpuak..
Ahli Pekida pun x ada bezanya dengan yang bukan ahli..
Cuma ahli Pekida ni sebenarnya boleh juga dianggap sukarelawan yang nak berkhidmat untuk
Agama Bangsa dan Tanah Air..
So sebenarnya xde isu pembezaan atau kalo tak 'potong' xleh dok dikelompok orang2 Pekida..
Dengan berada dikalangan mereka tu la sebenarnya kite boleh belajar dan mempercukupkan ilmu di dada..
Mungkin sekarang ni dah banyak sangat orang yang salah paham..
Pada mereka yang berpegang pada 30/Putih biasenye xde masalah..
Tapi yang lain2 tu senang cite mereka memang dah sesat.
Kalau dilihat pada aktiviti2 yang dijalankan Pekida ni sebenarnya lebih kepada aktiviti kemasyarakatan
memang xde terpesong dengan islam..
nak tau lebih lanjut boleh pergi ke laman rasmi Pekida

www.pekida.org

Cuba renungkan:
Ahmad adalah ahli PAS, Belia 4B, Ahli Silat, Kerja sebagai Akauntan, Pemain Kelab Bolasepak dan Ahli Pekida.. Bila Ahmad menumbuk seseorang kenapa orang tak kata PAS Jahat, Belia 4B Gangster, Budak Silat Belagak, Akauntan Samseng atau Budak Bola Melampau? Orang tetap akan kate/salahkan Pekida.. So fikir2kanlah bagi yang berakal..
Adakah salah manusia, adakah salah pertubuhan atau salah agamanya..???


Last edited by zam@yakut on Sun Sep 06, 2009 3:39 am; edited 5 times in total

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by tongkat warent on Sat Sep 05, 2009 7:05 pm

zam@yakut wrote:
tongkat warent wrote:berdasarkan pengamatan saya yg bercampur dengan kawan yg aktif dalam pelida ni,pekida ni terdiri dari 2 puak yg asasnya adalah dalam satu pertubuhan dan berpecah akibat salah fahaman.yg satu ni baik,aktif dalam aktiviti sosial,dan yg satu ni aktif dalam kegiatan jenayah.wallahualam.

sebenarnye Pekida satu je..
Islam x ajar kita berpuak..
Ahli Pekida pun x ada bezanya dengan yang bukan ahli..
Cuma ahli Pekida ni sebenarnya boleh juga dianggap sukarelawan yang nak berkhidmat untuk
Agama Bangsa dan Tanah Air..
So sebarnya xde isu kalo tak 'potong' xleh dok dikelompok orang2 Pekida..
Mungkin sekarang ni dah banyak sangat orang yang salah paham..
Pada mereka yang berpegang pada 30/Putih biasenye xde masalah..
Tapi yang lain2 tu senang cite mereka memang dah sesat.
Kalau dilihat pada aktiviti2 yang dijalankan Pekida ni sebenarnya lebih kepada aktiviti kemasyarakatan
memang xde terpesong dengan islam..
nak tau lebih lanjut boleh pergi ke laman rasmi Pekida

www.pekida.org
tq zam for the info..sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan tentang pekida kepada forumer.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Sat Sep 05, 2009 9:18 pm

tongkat warent wrote:tq zam for the info..sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan tentang pekida kepada forumer.

Ok sama2..juga untuk tambahan supaya anda tidak terkeliru..

Apa perbezaan antara Pekida, Kongsi dan pertubuhan yang lain?
Pekida adalah pertubuhan berdaftar dan dianggotai oleh mereka yang ingin membuat perubahan.. Selain daripada aktiviti2 kemasyarakatan, mereka ini tidak mahu berpeluk tubuh dan melihat sahaja saudara seagama dan anak bangsa dilanyak oleh bangsa lain. Tetapi segala perjuangan adalah berlandaskan Amar Makhruf Nahi Mungkar dan dengan niat untuk menentang segala bentuk penganiayaan terhadap orang islam. Kongsi pula adalah pertubuhan perniagaan melayu yang ditubuhkan oleh orang melayu untuk meningkatkan ekonomi orang2 melayu. Pekida dikenali sebagai orang2 30 dan kongsi dikenali sebagai orang2 36, dimana mereka berkerjasama dengan bangsa lain untuk memajukan ekonomi dan keutuhan perpaduan negara.. Walaubagaimanapun harus diingat bahawa Kongsi ini sebenarnya bukanlah anak atau pertubuhan yang di daftarkan secara sah di bawah Pekida.

Sedikit menyentuh mengenai peranan Kongsi.. (bukan Pekida!) Ini adalah dari perspektif pandangan pertubuhan Kongsi tersebut, bukan dari skop pandangan Islam ok.. So jangan keliru dan salah tafsir.. Untuk pengetahuan saudara/saudari sekalian kewujudan pertubuhan Melayu adalah penting walaupun nampak seperti ianya pelik dan menakutkan. semasa 13 Mei dahulu kekeliruan berlaku antara Melayu dan Cina yang menyebabkan pembunuhan beramai-ramai kedua2 kaum. Akhirnya Malaysia yang rugi. Wujudnya persatuan-persatuan ini untuk mengelakkan perkara ini berlaku lagi.. Contohnya, jikalau seorang Melayu bertelingkah dengan seorang Cina.. kedua-duanya mempunyai cerita masing2..oleh kerana tiada perhubungan antara kedua-dua bahagian ini maka pergaduhan pada skala yang besar akan berlaku sepertimana tragedi 13 Mei.. Namun dengan adanya kongsi Melayu dan kongsi Cina yang berhubung maka kedua-dua nya akan menyelesaikan masalah dengan cara penimbang taraan ataupun mendengar kisah kedua-dua pihak..dan ianya akan dinilai oleh kedua-dua kumpulan kongsi ini..dan jika terbukti satu pihak yang bersalah maka kaum yang merupakan asal pesalah tersebut akan memberikan kebenaran kepada kaum yang tidak bersalah untuk menjalankan hukuman setimpal..sekaligus mengelakkan dari pergaduhan kaum..Tapi masalahnye pulak coz ahli2 Kongsi ni gak la yang selalunya taksub, berlagak dan 'buat taik' bahkan sesama melayu Islam sendiri.. Malangnya ramai menyangka mereka adalah sebhagian dari Pekida..

Lagi satu kemushkilan kenapa ahli Pekida selalu diminta simpan..jangan bukak baju dan sebagainya??
Bagi yang masih kurang faham mungkin akan beranggapan bahawa Pekida ni cuba untuk memecah belahkan fahaman umat islam serta menganggap hanya ahli Pekida saje yang layak untuk tahu semuanya. Bahkan dikalangan adik2 baru juga masih ade lagi yang berpikiran seolah2 bila menyertai Pekida ini mereka sangat hebat dan lain dari saudara islam lain.. Ade juge ahli yang terlalu taksub untuk menunjukkan mereka itu sebahagian dari ahli Pekida. Jadi nak kenal ahli sejati dan yang macam padiapa ni senang je sebenarnya.. lagi bangga die nak tunjuk kat orang die Pekida, lagi palsu atau lagi sesat la diorang tu.. Selain tu jugak boleh tengok melalui cara pemakaian diorang.. Contoh rantai Naga/Labah2/Paqwa (YinYang), pedang, pistol, gelang magnet dan juge kaler seperti kuning, hijau, merah dan merah putih.. Coz mereka yang sesat amat taksub nak tunjukkan pada orang mende2 ni..

Sebenarnya maksud simpan tu sendiri dah banyak menimbulkan kekeliruan. Ahli diminta simpan kerana mereka seharusnya adalah tulang belakang ataupun nadi penggerak kepada satu bentuk jihad islamiyah. Oleh itu segala maklumat adalah sulit agar tidak sampai ke pengetahuan musuh2 islam. Juga segala maklumat berkaitan sesuatu isu atau keadaan hura hara bukanlah disimpan untuk menunjukkan bahawa yang otai/gangster saje perlu tau, tapi ia dirahsiakan agar tidak tersebar kabar angin dan seterusnya menimbulakan panik. Mereka telah baiah untuk menjadi pejuang, jadi sebagai seorang tentera sulit yakni tentera yang berjuang ke arah Fisabilillah segala penglibatan mereka dalam perjuangan adalah sebaiknya dirahsiakan. Dan berkenaan bentuk2 peraturan dan hukuman di dalam Pekida ia lebih baik diketahui oleh ahli sahaja kerana ia tidak sama dengan undang2 sivil. Jadi untuk mengelakkan sebarang pertikaian dari mereka yang tidak memahami konsep undang2 dalam islam jadi adalah lebih baik maklumat2 tersebut disimpan oleh ahli sahaja kerna ia dilaksanakan juga hanya kepada ahli yang telah bersetuju dengan segala bentuk undang2 tersebut.

Baiah bukan sekadar kewajiban.. Seperti yang saye nyatakan sebelum ini ia adalah satu bentuk ikrar taat setia dan simbol bahawasanya seseorang itu telah secara sukarela bersedia untuk menjadi barisan hadapan pejuang islam serta bersedia untuk taat/setia terhadap peraturan yang telah ditetapkan selagi mana ia tidak bercanggah dengan islam. Bukan Pekida sahaja malahan boleh dikatakan semua persatuan Silat Melayu juga mempunyai adat yang sama. Juga dengan tujuan utama agar jika sekiranya ada ahli-ahli Pekida melanggar adat dan undang-undang persatuan, mereka boleh dihukum mengikut undang2 persatuan.. Hukuman ini bukanlah mengikut undang2 sivil dan hanya dilakukan dikalangan ahli sahaja bukan untuk paparan ramai.. Tapi percayalah cakap saye, kalau minum arak, lebih baik ditangkap oleh Jabatan Agama daripada ditangkap oleh Ayah atau Abang, ini kerana hukuman meminum arak adalah sangat mengerikan.. begitu juga dengan mencuri, berzina dan lain2.. Jadi sekiranya anda terlihat ahli-ahli pekida berkelakuan tak senonoh sebenarnya anda boleh laporkan sahaja pada abang long atau abang kawasan mereka, jikalau mereka tak dapat dihubungi, terus sahaja laporkan kepada Ayahanda kawasan.. Tetapi cuma satu yang selalu menjadi kemusykhilan, benarkah yang dikatakan membuat maksiat itu ahli Pekida ataupun sebaliknye.. sekian saje.. Akhir kate untuk renungan, jalan mane yang kita pilih? ingat kembali yang 3 supaya yang 6 agar tidak yang 7 moga selalu 8 dan jaga yang 10 pasti kite 12…Wslm..


Last edited by zam@yakut on Sun Sep 06, 2009 2:00 am; edited 7 times in total

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Sponsored content Today at 2:15 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum