Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by hafiz_mivec88 on Sat Sep 05, 2009 9:27 pm

zam thanks for the info

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Sat Sep 05, 2009 11:42 pm

Sedikit penerangan tambahan mengenai kata makna TIGA..
Penerangan maksud Jundu/Jundun (Jim,Wau,Nun,Dal) = Tentera ALLAH yakni pihak Islam yang Haq. TIGA atau Tiga Garis (///-Simpang) adalah terjemahan oleh pahlawan melayu dulukala yang juga merupakan salasilah dari keturunan Nabi Muhammad SAW terhadap TIGA unsur utama Jihad iaitu Islam, Iman dan Ihsan.. Selain itu jika dilihat pula dari Rukun Baiah serta prinsipnya dari ahli sunnah Jihad Fisabilillah yang menekankan kepada konsep Bersatu, Taat, Setia, Berkorban, Bersaudara, Berilmu, Faham dan lain2 adalah prinsip serta rukun yang perlu diketahui oleh setiap pejuang2 ALLAH dan diamalkan sebagai satu kelompok keluarga atau Ahli Ikhwan dan Haraki2 Mujahid..


"Dan sesungguhnya kepada sesiapa yang mati tanpa pernah berniat untuk berjihad mengorbankan nyawa pada jalan ALLAH iaitu mempertahankan agama ALLah atau membicarakan tentang Jihad Utama (Berperang), akan mati sepertimana mati dalam keadaan Jahiliyah.." Sumber dari sabda Rasulullah SAW..


Sejarah penubuhan Pekida di Malaysia??
Pekida ni diwujudkan dari zaman pahlawan melayu dahulu lagi iaitu semasa kehadiran penjajah Barat di Tanah Air kite.. Pekida ditubuhkan untuk mengumpulkan masyarakat Islam dan Pahlawan Melayu untuk bergabung serta berpadu tenaga menentang Penjajah.. Buah-buah yang diwujudkan adalah sebagai isyarat atau alat perhubungan untuk mengelakkan dari dikesan oleh penjajah. Jadi satu ketika dahulu, Pertubuhan ni telah banyak membantu orang2 Melayu yakni juga Agama Islam. Cuma perbezaan pada hari ini seperti mana juga dunia yang sedang berevolusi dalam arus kemodenan, mengakibatkan pengaruh anasir2 negatif begitu mudah meresap golongan2 remaja seterusnya menyebabkan mereka terpesong dari tujuan serta matlamat asal.. Walaubagaimanapun langkah2 'Pemutihan' buat masa kini sedang dipergiatkan untuk memastikan ahli2 Pekida yang telah tersasar perjuangannya kembali ke pangkal jalan.. Tuntas saye merumuskan sehingga ke hari ini Organisasi yakni Pertubuhan Pekida ini masih lagi releven dalam usaha mereka untuk berjuang ke arah Islam.. Jadi wajarkah jika pertubuhan ini yang disalahkan??? Sebaliknya yang perlu diperbetulkan adalah fahaman kebanyakan dari mereka yang menganggap bahawa Pekida adalah sebuah Pertubuhan yang berunsur gangsterisme..

Salahkah menubuhkan Pertubuhan Islam???
Menubuhkan sesuatu pertubuhan Islam tidak sekali bermaksud memecah belahkan umat Islam. Pelaksanaannya masih lagi berpandukan kepada Al Quran dan As Sunnah. Pertubuhan2 Islam adalah juga diilhamkan oleh Nabi Muhammad SAW. Rasulullah SAW @ Panglima Tentera @ AL Amer adalah seorang yang paling mulia akhlaknya, bercahaya wajahnya, paling tegas membela agama ALLAH dan paling gagah bilamana berdepan dengan musuh ALLAH. Setelah kewafatan baginda timbulnya pelbagai fitnah pada zaman sahabat dan seterusnya.. Atas kerana itu secara lumrahnya Islam atau agama ALLAH ini tetap berada pada kedudukan yang Haq atau Paling Benar. Oleh kerana wujudnya pelbagai penyelewengan dari musuh2 ALLAH pada penghidupan umat Islam, maka penubuhan sesuatu Persatuan, Pertubuhan, Haraki, Jamaah Muslimin Wal Muslimat memainkan peranan serta sumbangan yang besar untuk kesatuan umat secara keseluruhannya..

Ini bermakna asalkan perjuangan menegakkan, menjaga atau mempertahankan agama Islam, khususnya membangunkan ilmu2 pada para pemuda mengikut adab, adat dan fitrah ianya adalah dibenarkan asalkan segalanya mengikut aliran Ahli Sunnah Wal Jammaah dan hala tujunya bertepatan sepertimana mengikut perintah2 ALLAH. Dalam Jamaah2, adanya ahli2 yang berjalan atas prinsip dan kesedaran hidupnya sendiri jika tidak didokong oleh ilmu dan amal yang mengikut acuan Al Quran dan As Sunnah. Oleh itu Rohani dan Jasmani perlulah seiring. Kerana kematian boleh datang pada bila2 masa.. Musuh iaitu syaitan bertopeng manusia ada dimana mana. Jadi pada bila2 masa sahaja kita harus sedia bertindak tegas pada kaum2 kufur lagi penentang ini bilamana mereka2 memulakan permusuhan. Dan ketika situasi macam ni lah peranan sesuatu pertubuhan ataupun barisan pertama ini amat diperlukan. Jadi rumusannya paling penting kalo nak masuk Pekida ke ape ke belajarlah ilmu agama dahulu termasuk juga kuasai Usuluddin dan Aqiqah. So pada sesape yang ade cite2 nak masuk Pekida, ingatlah sikit korang ni sebenarnye umpama nak ambil alih pusaka hulubalang Islam @ Melayu terdahulu. So jangan la korang ingat mudah ok..

Ingat juge.. ramainye tentera bukanlah menandakan kekuatan, tetapi kekuatan letaknya di sisi ALLAH. So janganlah bermegah2 kalo ade pangkat atau bilangan adik2 yang ramai.. Dah berapa banyak siri peperangan tentera islam yang amat berbeza jumlah dari tentera kafir boleh menang??? Dosa, Pahala, Kelemahan, Kekuatan, Ketakutan dan Keberanian manusia adalah terletak pada tangan ALLAH. Setiap orang yang beriman dan beramal soleh adalah Wali ALLAH. Apa itu Iman dan ragam Iman? Apa itu amal soleh dan peringkatnya? Seorang pejuang sejati akan rela mati pada bila2 masa demi mempertahankan maruah agama, diri, keluarga dan tanah tumpah darah tercinta.. Renungkan.. Sekian WSLM..


Last edited by zam@yakut on Sun Sep 06, 2009 2:06 am; edited 2 times in total

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Admin on Sun Sep 06, 2009 1:25 am

wan zam.... ko ni mesti member pekida ni.. bagus jugak kau kasi info2 ni.. memang ramai yg tak faham tujuan penubuhan pekida dan apa aktiviti2 lazim pekida ni. AKu sendiri pun tak berapa tau benda2 yg ko kasi ni sebelum ni...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Sun Sep 06, 2009 1:34 am

hehehe.. ade ilmu sikit2 untuk dikongsi bersama.. sedangkan ahli sendiri pun x ramai yang tau.. ape suda jadi..dunia..dunia..

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 10:29 am

ahakzzz..
pekida tak bersalah..yg bersalah adalah org2 yg mengambil kesempatan di atas nama pekida..
sebab pekida yg ori ni..dorang ni bagus..kalo takde dorang..kita melayu pon dah lama mampos..
maybe ada yg tau or maybe ada yg tak tau..zis pon tak nak cakap banyak2 takot kang tak pasal2 kena ISA..haha
semasa keadaan darurat or masa pergaduhan kaum..org2 pekida ni lah yg dalam diam backing n protect kita..dorang ni lah yg gi berperang
katakan kes tu kat KEHEL..pekida dari selatan n utara suma turun KEHEL untuk tulun protect melayu..tapi benda ni dilakukan secara senyap2 sebab tak nak kecohkan keadaan..
hanya orang2 yg berkaitan je yg tau..zis bukan nak cakap besar tapi salah sorang pangkat ayahnda tu adalah darah daging zis sendiri n kat sini pon zis berkawan n kenal ngan org2 kuat pekida kat sini..ada masalah call je..
tapi tu bukanlah point zis..my point is pekida ni orait..cuma org2 yg mengambil kesempatan tu je yg tak orait..yg mencemarkan nama pekida..
so..kita patut bersyukur sebab wujudnya pekida ni..bagi zis..tak kisah la dorang ni sesat ke apa..janji di masa kita susah..dorang tak pernah "sesat" untuk tolong n protect kita..

p/s: kawan ketika senang mmg ramai..tapi susah nak carik kawan ketika susah..

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 10:34 am

nk tnye skit...sco ade dgr gak pasal kump lain iaitu selendang merah..mase peristiwa 13 mei dlu...kn gempar dgn ade pisau yg pancung pale org bkn melayu..btul ke selendang merah yg selamatkn org melayu pada mase 2...
sco cuma nk kepastian je...x tau la btul ke x..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 10:35 am

ooo...selendang merah pulak....igtkan selindang berduri... Laughing

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by lDJlMagicianlOby on Tue Sep 08, 2009 10:36 am

pekida ditubuhkan tuk menolong bangsa sendie bukan tuk menindas bangsa sendie....apa kejadah yer semua ni..masuk2 pekida nak kerek......tu jadi punca pergaduhan..tak mau megalah.......sapa2 yg masuk pakida tu..berbakti pada negara.bukan mencari musuh........

lDJlMagicianlOby
Moderator
Moderator

Posts : 167
Join date : 23/08/2009
Age : 28
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 10:37 am

et0n wrote:ooo...selendang merah pulak....igtkan selindang berduri... Laughing

ape la sis nih..kump ni ade la dlu..skrg dh diharamkn kot..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 10:40 am

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:
et0n wrote:ooo...selendang merah pulak....igtkan selindang berduri... Laughing

ape la sis nih..kump ni ade la dlu..skrg dh diharamkn kot..

tu laa pasal..kena serve internet nak tau group selendang merah ni..klu nak tau selendang berduri senang jek..leh tanye ngan ieyla Laughing

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 10:59 am

Laughing sis..nk tau gak..selendang berduri 2 ape..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Wed Sep 09, 2009 5:58 am

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:
et0n wrote:ooo...selendang merah pulak....igtkan selindang berduri...

ape la sis nih..kump ni ade la dlu..skrg dh diharamkn kot..
Hmm.. meh aku cite sikit pasal Selendang Merah. Pertama yang wajib korang tau Selendang Merah ni bukan adik beradik dengan Selendang Berduri.. Pendek kate langsung xde ikatan silaturrahim walau pon seinci..kakaka.. Ok2 mod serius lak..Ok 1st nak bagitau pertubuhan Silat Selendang Merah ni masih lagi wujud dan x di 'haramkan'.. Harap maklum..

Selendang Merah ni sebenarnye adalah satu kumpulan silat yang asal usulnya dari daerah Muar dan Batu Pahat Johor. Kumpulan silat ni jugak amat terkenal di Sungai Manik, Perak. Kumpulan ni mengamalkan silat yang berunsur kebatinan dan sehingga ke hari ini pun masih terus diwarisi lagi.. cuma dari segi amalan2 kebatinan tu dah kurang la..

Selendang Merah ni mula disebut2 bukan saje semasa peristiwa 13 mei 1969 tapi sejak dari tahun 1940an lagi semasa zaman penentangan terhadap komunis.. Pasal cerita parang terbang tu takyah cakap la coz memang dah sangat paymes pon.. Sampai seantero negeri tersebar dah cite tu.. Ade jugak cakap2 yang mengatakan ahli kumpulan ni kebal2 sume..

Menyingkap pasal sejarah plak..kumpulan ini diketuai awalnya oleh Haji Mohd Salleh bin Abdul Karim yang turut dikenali sebagai Kiyai Salleh Selempang Merah atau Panglima Salleh Selempang Merah atau Guru Salleh Parang Panjang.pada penhujung 1945 dan awal 1946, Kiyai Salleh ni telah memimpin sekumpulan pejuang sukarelawan yang ingin menentang kekejaman Bintang Tiga (komunis) di Muar, Batu Pahat dan Pontian.

Pasal parang terbang tu plak.. Kalau tengok pada mata kasar, memang nampak macam parang terbang melibas dan membunuh orang tetapi sebenarnya menurut cerita atuk aku dan juge sumber dari wartawan2 tua di kedai kopi, parang itu sebenarya di pegang oleh ahli kumpulan Selendang Merah yang ghaib. Jadi oleh sebab tu la hanya parang sahaja yang dilihat terbang.

Kalo di Perak pulak lain ceritanye, mereka dikatakan tidak menggunakan parang sebenar. mereka menggunakan daun kelapa yang diletakkan dalam sejadah dan dibacakan zikir kalimah Allah dengan niat Fisabilillah. So ketika bertempur, ia tetap kelihatan seperti parang dengan fungsi libasan yang sama. dan masa peristiwa 13 Mei tu pulak kumpulan ni kire macam bagi backup tambahan la kepada Perkima, Perkida dan Abjad.. Sekian..

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by aL_BeLLa on Wed Sep 09, 2009 6:14 am

Pekida suka ancam org???hurm setahu bella tak la semua yg berperangai cam tuh.bell still xtau ape fungsi pertubuhan group ni.Ade yang masuk sbb suke2 n ade yg masuk sbb group ni bebas boleh buat ape sahaja,itu pendapat org yg masuk group tu la.Btw xpayah masuk la bende2 cam ni n xyah amik tau.

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by aL_BeLLa on Wed Sep 09, 2009 6:20 am

ariff wrote:sebap dorg da x ikut amar makruh nahi mungkar................................................mcm mod gile kuase la kan

semcm je bunyi die

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Wed Sep 09, 2009 7:01 am

Reply ni ditujukan untuk Zis..

Hmm.. overall OK la sokong ape Zis cakap.. Cuma nak perbetulkan dan tertanye2 sikit je la.. Anyway, kalau ade secara tak sengaja menggugat sedikit keimanan Zis di bulan2 pose ni mohon maap la 20 jari aku susun coz aku hanye insan biase..

Ok 1st nak bagi pendapat..
Aku rasa la cakap banyak boleh Zis, tak salah asalkan apa yang di kongsi adalah fakta dan dengan niat untuk memberi pemahaman.. tak timbul isu2 ISA le..hehe.. Lagipun nak perbetulkan tanggapan pembaca kat sini kan?

2nd tertanye2 pasal statement2 menarik Zis dibawah ni..

"zis bukan nak cakap besar tapi salah sorang pangkat ayahnda tu adalah darah daging zis sendiri n kat sini pon zis berkawan n kenal ngan org2 kuat pekida kat sini..ada masalah call je.."


Apekah point sebenar untuk ayat ni? Berdasarkan cite2 umum (sangat umum) yang Zis kongsi, rasanya elemen ni tak selit pun xde beza kot.. jadi ala2 macam adegan lumbe kereta dalam cite Baywatch je..
Bukan nak cakap besar konon..

"kita patut bersyukur sebab wujudnya pekida ni..bagi zis..tak kisah la dorang ni sesat ke apa.."

Hmm..walaupun ni pendapat peribadi Zis, tapi aku rasa pemahaman ni perlu sedikit diperbetulkan.. 1st aku amat kisah/risau kalau ahli2 Pekida ni sesat2 orangnya.. Bukan tu jugak ke point utama bagi proses 'Pemutihan'???
Zis kan kenal salah sorang Pangkat AYAHANDA xkan xtau??

"janji di masa kita susah..dorang tak pernah "sesat" untuk tolong n protect kita.."
Rujuk balek konsep asas perjuangan Pekida ye. Jangan malukan salah sorang AYAHANDA tu k..
Cakap main taram ikut sesedap mulut je..

P/S: Harap Zis dapat kongsikan lagi info2 yang bernas ok..
Banyakkan2 ilmu di dada.. Peace No War!!
Bukan niat x baik tapi hanya sekadar teguran..wslm..

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Wed Sep 09, 2009 7:04 am

aL_BeLLa wrote:Pekida suka ancam org???hurm setahu bella tak la semua yg berperangai cam tuh.bell still xtau ape fungsi pertubuhan group ni.Ade yang masuk sbb suke2 n ade yg masuk sbb group ni bebas boleh buat ape sahaja,itu pendapat org yg masuk group tu la.Btw xpayah masuk la bende2 cam ni n xyah amik tau.

Maybe Bella boleh baca ape yang aku tulis sebelum2 ni untuk dapatkan sikit pemahaman dan perbetulkan tanggapan Bella..

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Mr.Puaka on Wed Sep 09, 2009 7:11 am

Admin wrote:hehee.. aku rank ayahanda dlm pertubuhan pekedok... sapa nak join... hehehehe

mcm best aje bunyi nama tu, ada borang post la aku nak join

_________________
Pesan Nenek........ Mencari yang hilang adalah lebih baik kerana seseorang itu sudah mula insaf. Mencari yang tiada adalah satu perbuatan yang sia sia. Oleh Itu adalah lebih baik mencari yang hilang berbanding mencari yang tiada.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by aL_BeLLa on Wed Sep 09, 2009 7:38 am

zam@yakut wrote:Reply ni ditujukan untuk Zis..

Hmm.. overall OK la sokong ape Zis cakap.. Cuma nak perbetulkan dan tertanye2 sikit je la.. Anyway, kalau ade secara tak sengaja menggugat sedikit keimanan Zis di bulan2 pose ni mohon maap la 20 jari aku susun coz aku hanye insan biase..

Ok 1st nak bagi pendapat..
Aku rasa la cakap banyak boleh Zis, tak salah asalkan apa yang di kongsi adalah fakta dan dengan niat untuk memberi pemahaman.. tak timbul isu2 ISA le..hehe.. Lagipun nak perbetulkan tanggapan pembaca kat sini kan?

2nd tertanye2 pasal statement2 menarik Zis dibawah ni..

"zis bukan nak cakap besar tapi salah sorang pangkat ayahnda tu adalah darah daging zis sendiri n kat sini pon zis berkawan n kenal ngan org2 kuat pekida kat sini..ada masalah call je.."


Apekah point sebenar untuk ayat ni? Berdasarkan cite2 umum (sangat umum) yang Zis kongsi, rasanya elemen ni tak selit pun xde beza kot.. jadi ala2 macam adegan lumbe kereta dalam cite Baywatch je..
Bukan nak cakap besar konon..

"kita patut bersyukur sebab wujudnya pekida ni..bagi zis..tak kisah la dorang ni sesat ke apa.."

Hmm..walaupun ni pendapat peribadi Zis, tapi aku rasa pemahaman ni perlu sedikit diperbetulkan.. 1st aku amat kisah/risau kalau ahli2 Pekida ni sesat2 orangnya.. Bukan tu jugak ke point utama bagi proses 'Pemutihan'???
Zis kan kenal salah sorang Pangkat AYAHANDA xkan xtau??

"janji di masa kita susah..dorang tak pernah "sesat" untuk tolong n protect kita.."
Rujuk balek konsep asas perjuangan Pekida ye. Jangan malukan salah sorang AYAHANDA tu k..
Cakap main taram ikut sesedap mulut je..

P/S: Harap Zis dapat kongsikan lagi info2 yang bernas ok..
Banyakkan2 ilmu di dada.. Peace No War!!
Bukan niat x baik tapi hanya sekadar teguran..wslm..

zam ni dh macam Dato' Fadilah Kamsah lak!!k la zam bell phm pe maksud zam about pekida nih..

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zam@yakut on Wed Sep 09, 2009 8:22 am

Abjad, Pekida dan Pekima??

Pengasas??
Pengasas Abjad adalah Ustaz Ahmad Che Din. Beliau pernah berguru bersama Haji Daud (Bekas Naib Presiden Pekida) di bawah Almarhum Sheikh Mahmud Nasri Othmani (Anak Didik serta salasilah Tok Kenali). Pekida pula diasaskan oleh Ustaz Yusof Salleh dan pengasas Perkima adalah Pak Bong (dari Indonesia). Ustaz Yusof dan Pak Bong merupakan anak murid kepada Dr Burhanuddin Al Helmy (Pengasas Parti PAS)

Perjuangan??
Abjad, Pekida dan Perkima adalah tiga cabang berlainan yang mengamalkan perjuangan yang sama. Ketiga2 persatuan ni tak lari dari landasan Al Quran dan Hadis.

Perbezaan Pekida dan Perkima???

Pekida
Pada awalnya Ustaz Yusof bercadang untuk mendaftarkan pertubuhan Pekima, tetapi tidak dipersetujui oleh Pak Bong. Lantaran itu, Pak Bong membenarkan Ustaz Yusof untuk mendaftar pertubuhan ini tetapi atas nama lain iaitu Pekida. Walaubagaimanapun, Pekima masih lagi wujud dan mempunyai ahli dan kad sendiri. Tiada perbezaan nyata Pekima dan Pekida, cuma ianya tidak berdaftar + cukup Tersurat dan Tersirat. Syarat masuk Pekima pulak mestilah kursus 3 bulan, selepas tu barulah akan di tarbiah menjadi ahli. Ustaz Yusof telah berjuang begitu lama untuk mendaftar pertubuhan Pekida ini tetapi tidak direstui oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman atas sebab 'tertentu'.. Semasa zaman Dr.Mahathir barulah Pekida ni diluluskan pendaftarannya juga di atas sebab2 'tertentu'..

Pekima
Pertubuhan yang bernama terawal wujud di Malaysia (Nusantara). Orang pertama yang mengasaskan Pekima di Malaysia ialah Pak Bong (orang Indonesia). Pak Bong mendarat, bertapak dan mengembangkan Pekima ni bermula di Penang. Pak Bong telah melantik beberapa orang kuat untuk berjuang dan mengembangkan Pekima ini..Aantaranya Ustaz Yusof, Tok Wan Alang dan Haji Daud. Pekima adalah pertubuhan tidak berdaftar.

Kesimpulannya semua ni perjuangan sama cuma nama persatuan je lain2.. Sebagai contoh.. Serbuk Kari Daging dari Syarikat berlainan macam Adabi, Alagappas, Babas, Mak Siti dan lain2, tapi dalam paket tu tetap sama iaitu SERBUK KARI DAGING!! Wallahuallam

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Ayah Ipin bukan Ayah Pin..hehehe

Post by zam@yakut on Wed Sep 09, 2009 8:48 am

Ipin atau nama sebenarnya Ariffin Bin Haji Abu Bakar memang x asing dan dikenali di kawasan Keramat khasnya Keramat AU5D. Terkenal bukan kerana kebaikan dan kebajikan yang dibuatnya walaupun dia menyertai Pekida, tetapi terkenal kerana gangsterisme dan kekejaman yang pernah di lakukannye.

Die ni mula kenal erti gangsterisme pada tahun 1994 (14 tahun lebih dah..) iaitu apabila die mula menyertai Pekida. Dibawah kepimpinan Ghani aka Ghani Gelong aka Brother Gun aka Mr.Gun aka Pak Long Gun yang juge menyertai Kongsi Melayu 36 yang ketika itu dipimpin oleh Allahyarham Pak Long Burung.

Ketika tu sape tak kenal dengan die? Sebut je name Angah Ipin adik Brother Gun ramai yang pasti menggigil kepala lutut. Die dibantu oleh 'panglima perang' aka kaki pukul yang lebih kurang sama kejamnya ngan die iaitu Abang Long Zuri yang tinggal di kawasan Keramat AU4. Ipin ni memegang jawatan yang agak tinggi dalam Kongsi 36 ni. Memegang jawatan Abang Long bermakna die ade hak untuk mempunyai nama kongsi gelap sendiri iaitu Tai Ko Pan. Setiap anak buah mempunyai nama keluarga seperti Long Hay Pan dan lain2 lagi.

Ok berbalik pada tajuk.. Ayah Ipin ni merupakan antara orang yang awal bertanggungjawap memperkenal Kongsi Melayu yang baru iaitu 77 atau disebut Double 7. Double 7 diambil nama tersebut kerana simbol 7 membawa erti pistol dan pistol dikaitkan dengan nama Ghani aka Mr. Gun. (kalau ade yang masih ingat isu Double 7 pernah menggegarkan negara apabila Harian Metro mendedahkan kegiatan geng ini)

Pada tahun 2005 die diangkat menjadi Ayahanda oleh Allahyarham Pak Long Burung. Ketika ni die yang mempunyai bisnes kereta sewa yang bernama EPANCO Global Solutions (diambil sempena nama kongsi gelapnya iaitu Tai Ko Pan atau Tai Ko Aipan). Die telah menubuhkan satu syarikat yang diberi nama yang sama dimana syarikat untuk melindungi anak-anak buahnya yang melakukan kegiatan pukul memukul. Setelah pengasas Kongsi melayu 36 meninggal dunia dan diambil alih oleh Mr.Gun aka Pak Long Gun, die telah mencadangkan penggabungan Kongsi ini dengan diberi nama 36 Double 7.

Bermula dari awal tahun 2006 die ni mula bergaul dengan orang politik dan pada penghujung tahun 2006 tu jugak die menerima arahan dari Pak Long Gun supaya tidak bergaul dengan orang politik kerana orang politik apabila mereka tersepit pasti mereka akan meninggalkan kumpulan ini. Namun die yang bercita2 ingin menjadi kaye raye ni telah melupakan arahan oleh Pak Long Gun. Die telah membuat satu majlis keraian dengan turut menjemput menantu Pak Lah iaitu Khairy Jamaludin.

Bermula saat tu jugak la era hubungan baik die dengan KJ. Contoh masa di Ijok KJ telah menggunakan khidmat Ipin untuk melakukan provokasi kepada penyokong PKR. Anak2 buah die jugak la yang telah melemparkan kayu kepada penyokong PKR masa hari penamaan calon. Malah ketika insiden penahanan bas yang dipercayai membawa pengundi hantu dan bas tersebut dibawa ke balai polis berdekatan sekali lagi Ipin dengan konco2nya telah datang bersama KJ dan siap sedia untuk mengganas, namun berjaya dihalang oleh polis.. Itu saje.. Sekian..

zam@yakut
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 87
Join date : 23/08/2009
Age : 32
Location : Serendah, Selangor

http://true-mp3.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Mr.Puaka on Wed Sep 09, 2009 9:12 am

Kisah yg benar, tiada tokok tambah, saya tahu kisah ini.. bagus anda postingkan supaya mereka tahu kisah disebalik penubuhan double 7 itu sendiri.

Puaka: Gangster mana org sekalipun tk pernah kebal dari undang-undang

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Wed Sep 09, 2009 9:26 am

For Zam,

Zam..sume bende awk tau kn...bgus2...nk tnye lg...btul ke selendang merah dh tukar name skrg...awk tau x kump KASTURI...
just tnye je k..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by pahlawan007 on Wed Sep 09, 2009 10:45 am

Assalamualaikum, ketar kenalin gak bila abe baca pasal isu ni, lama gak duk tahan tapi tak leh nak tahan ni.

TAK KENAL MAKA TAK CINTA. ORANG LAIN MAKAN NANGKA, ORANG LAIN KENA GETAH. APA LU CERITA NI SUME ???? KASI GUA BENGGANG LAR.

Kalau tak tau apa2 jgn nak sedap tangan ikut nak taip... satu soalan untuk renungan anda semua... ADAKAH SEMUA POLIS TERIMA RASUAH?

CUBA HURAIKAN APA ITU 30 DAN APA ITU 36? APA BEZA?? PEKIDA TU KUMPULAN SAMSENG KE?? JADI SEMUA SAMSENG KAT MALAYSIA NI DARI PEKIDA LA??

NI LAH SIFAT ORANG MELAYU YANG SUKA TENGOK MELAYU MAMPUS NI LAH DIA... WEI MAKOK AYUN MELAYU MUDAH LUPA. CUBA KOWANG RENUNGKAN SEJENAK...

KAUM CINA ADA PERSATUAN MASING2 UTK MEMBELA NASIB KAUMNYA, INDIAPON SAMA. APA MASALAH KALAU PERTUBUHAN ISLAM BERPERSATUAN?? SUME PEKIDA MINUM ARAK KE? SEMU PEKIDA KAKI PUKUL KE? SUME PEKIDA SAMSENG KE?

CUMA ORANG YANG BUKAN ISLAM JE TAK BOLEH MENYERTAI PEKIDA NI SEBAB KENA BAI'AH. BERMAKNA SESIAPA SAHAJA YANG BERAGAMA ISLAM TAK KIRA FAHAMAN POLITIK BOLEH MENYERTAI PEKIDA.. BERMAKNA DIDALAM PEKIDA UMNO DAN PAS BOLEH BERBAIK-BAIK SEPERTI ADIK-BERADIK.(TAK ELOK KE MACAM TU?)

LAST SEKALI, ABE NAK ULANG BALIK SOALAN YG ABE TANYA DI ATAS TADI DAN KOWANG SUME RENUNGKAN SEJENAK:


ADAKAH SEMUA PEGAWAI DAN ANGGOTA POLIS TERIMA RASUAH???

SALAM ///

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by zis on Wed Sep 09, 2009 10:45 am

zam@yakut wrote:"kita patut bersyukur sebab wujudnya pekida ni..bagi zis..tak kisah la dorang ni sesat ke apa.."
Hmm..walaupun ni pendapat peribadi Zis, tapi aku rasa pemahaman ni perlu sedikit diperbetulkan.. 1st aku amat kisah/risau kalau ahli2 Pekida ni sesat2 orangnya.. Bukan tu jugak ke point utama bagi proses 'Pemutihan'???
Zis kan kenal salah sorang Pangkat AYAHANDA xkan xtau??

"janji di masa kita susah..dorang tak pernah "sesat" untuk tolong n protect kita.."
Rujuk balek konsep asas perjuangan Pekida ye. Jangan malukan salah sorang AYAHANDA tu k..
Cakap main taram ikut sesedap mulut je..


ahakzzz..
actually 2 ayat di atas tu adalah dalam 1 ayat..kalo dipisahkan mmg akan membawa maksud yg lain..hehe..kalo disambungkan ayat tu..maybe zam akan paham apa maksud zis n apa yg zis cuba sampaikan..
zis tak bermaksud mengatakan pekida ni sesat..tu hanya statement untuk merujuk kata2 org2 sebelum ni yg banyak mengatakan pekida ni sesat..

so bagi zis..tak kisah la apa pon pendapat dorang tentang pekida termasuklah kata2 yg mengatakan pekida ni sesat.. (maksud ayat pertama) janji di masa kita susah dorang2 ni sentiasa ke depan untuk membela bangsa kita.. (maksud untuk ayat kedua)

hehe..sebab tu zis gunakan pembuka n penutup kata pada word "sesat" tu..membawa maksud yg double meaning..hehe..sowie kalo word tu mengguris hati sesapa..
bukan bermaksud zis percayakan 100% or bergantung idop pada dorang ni..tapi sekurang2nya dorang ni berani ke depan bila ada "kes2 darurat" ni untuk membela bangsa kita..lebih baik ada daripada tiada kan? hehe

p/s: tu je yg zis cuba sampaikan..kalo masih gak buleh menimbulkan kesangsian..zis mintak maaf laa..zis hanyalah hamba ALLAH SWT yg lemah..hehe (PCE)

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by jacksperow on Wed Sep 09, 2009 11:30 am

pahlawan007 wrote:Assalamualaikum, ketar kenalin gak bila abe baca pasal isu ni, lama gak duk tahan tapi tak leh nak tahan ni.

TAK KENAL MAKA TAK CINTA. ORANG LAIN MAKAN NANGKA, ORANG LAIN KENA GETAH. APA LU CERITA NI SUME ???? KASI GUA BENGGANG LAR.

Kalau tak tau apa2 jgn nak sedap tangan ikut nak taip... satu soalan untuk renungan anda semua... ADAKAH SEMUA POLIS TERIMA RASUAH?

CUBA HURAIKAN APA ITU 30 DAN APA ITU 36? APA BEZA?? PEKIDA TU KUMPULAN SAMSENG KE?? JADI SEMUA SAMSENG KAT MALAYSIA NI DARI PEKIDA LA??

NI LAH SIFAT ORANG MELAYU YANG SUKA TENGOK MELAYU MAMPUS NI LAH DIA... WEI MAKOK AYUN MELAYU MUDAH LUPA. CUBA KOWANG RENUNGKAN SEJENAK...

KAUM CINA ADA PERSATUAN MASING2 UTK MEMBELA NASIB KAUMNYA, INDIAPON SAMA. APA MASALAH KALAU PERTUBUHAN ISLAM BERPERSATUAN?? SUME PEKIDA MINUM ARAK KE? SEMU PEKIDA KAKI PUKUL KE? SUME PEKIDA SAMSENG KE?

CUMA ORANG YANG BUKAN ISLAM JE TAK BOLEH MENYERTAI PEKIDA NI SEBAB KENA BAI'AH. BERMAKNA SESIAPA SAHAJA YANG BERAGAMA ISLAM TAK KIRA FAHAMAN POLITIK BOLEH MENYERTAI PEKIDA.. BERMAKNA DIDALAM PEKIDA UMNO DAN PAS BOLEH BERBAIK-BAIK SEPERTI ADIK-BERADIK.(TAK ELOK KE MACAM TU?)

LAST SEKALI, ABE NAK ULANG BALIK SOALAN YG ABE TANYA DI ATAS TADI DAN KOWANG SUME RENUNGKAN SEJENAK:


ADAKAH SEMUA PEGAWAI DAN ANGGOTA POLIS TERIMA RASUAH???

SALAM ///
adess abe ni..abe mu doh la ore lamo...
ape guna nya pertubuhan2 ni???ape kebaikan nya kepada ummat islam zaman skarang???

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: KeNaPe PEKIDA sUke AnCaM Org????

Post by Sponsored content Today at 2:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum