Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

View previous topic View next topic Go down

THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by Mr.Puaka on Sun Sep 06, 2009 8:42 am

Dalam usaha untuk menunjulkan akhbar akhbar Melayu sebagai perkauman atau racist maka akhbar The Star tidak lagi menghormati etika kewartawanan dan sikap hormat menghormati antara akhbar yang telah sekian lama wujud di negara ini.

Akhbar ini menampakan kebijaksanaan dan kelicinannya dalam usaha jahat ini. Umpamanya ia memberikan gambaran akhbar Utusan Malaysia meanggap semua bukan Melayu sebagai pendatang pada hal akhbar itu hanya merujuk kepada fakta sejarah.

The Star telah menyiarkan komen oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin yang memberikan gambaran seolah oleh Utusan telah bersalah pada hal Muhyiddin sendiri belum membaca sepenohnya komen Awang Selamat(Mingguan Malaysia) dalam pekara ini. The telah spin dan putarbelit fakta untuk mengelirukan pembacanya.

Pada mulannya dalam soal menggunakan isitilah pendatang ini, The Star tidak menyebutkan nama Utusan Malaysia tetapi bila Presiden MIC Samy Vellu memberikan komen tanpa usul pereksa dengan merujuk kepada Utusan Malaysia maka The Star terus mengambil kesempatan untuk menyiarkan nama akhbar ini.

Soal pendatang itu ditimbulkan oleh Awang Selamat dengan merujuk kepada fakta sejarah " Dimanakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang kecuali di Malaysia.


"Betapa kaum India di negara ini bernasib baik berbanding dengan rakan mereka di Burma dan Ceylon terutama dalam soal mendapat kewarganegaraan atas ihsan orang Melayu".

Sering kita perhatikan akhbar akhbar Melayu tidak menyebutkan nama akhbar The Star apabila kecaman dibuat oleh berbagai pihak terhadapnya sebagai akhbar perkauman Cina malah The Star adalah akhbar yang pertama sekali mempromokan buku 13 Mei yang ditulis oleh orang DAP yang memburukan Tun Abdul Razak ayahanda kepada Datuk Seri Najib.

The Star juga yang galak menyiarkan berita berita menentang Dasar Ekonomi Baru dan Raja Raja Melayu, membesarkan berita berita mengenai Ketua Menteri Pulau Pinang yang mengelirukan rakyat seolah olah inovasi baru KM itu pada hal telah pun di lakukan oleh kerajaan dahulu atau pun sebenarnya projek kerajaan pusat.

Star menyiarkan berita pemboikotan kerajaan Pulau Pinang dan Selangor terhadap Utusan tetapi tidak menyiarkan berita kecaman Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia(NUJ) terhadap tindakan kerajaan kerajaan negeri itu.

Sebenarnya The Star adalah akhbar Malaysia yang menyimpang dari dasar MCA, paling hipokrit,pandai bermuka muka dan menuding jari kepada orang lain sekalipun tangannya terbakar dengan memarakan perasaan benci membenci antara Melayu dan bukan Melayu,syak wasangka antara UMNO dan MCA dan menghasut Gerakan menjadi parti perkauman Cina yang sama dengan DAP.

Presiden MCA Ong Tee Kiat mesti berkeupayaan untuk melihat bahaya ini dan jangan termakan hasutan Star dalam melihat akhbar akhbar Melayu. MCA sendiri sebenarnya telah dilemahkan oleh The Star dan digambarkan sebagai parti yang tidak dapat berbuat apa apa kepada masyarakat Cina dibandingkan dengan DAP.

Sumber : Maharaja Blogger

Puaka: Mujur aku baca SINAR HARIAN, kerana beritanya lebih seimbang.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by jacksperow on Sun Sep 06, 2009 9:53 am

SINAR HARIAN PENIPU...MUJUR AKU BACA HARAKAH...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by Admin on Sun Sep 06, 2009 1:06 pm

aku baca malaysiakini jerkkk.. tapi memang org cher nii kurang ajar...tunjuk baik pastu nak pijak pala lak .. cilakak tulll..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Sep 10, 2009 4:22 pm

bace mingguan je..komen ustaz ridzuan tee.die hentam cukup2 bangse cine,bangse untra *****
sian die kene hentam di blog2 kaum cine sebagai penkhianat bangse.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by jacksperow on Thu Sep 10, 2009 4:28 pm

alah baru kena hentam dengan tomahan je,aku g kedai kopi kate harakah pape penipu terus kena hentam ngan org2 tua tmpat aku...siap cawan melayang lg...hahahhaah nasib aku kuat lari...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Sep 10, 2009 4:33 pm

jacksperow wrote:alah baru kena hentam dengan tomahan je,aku g kedai kopi kate harakah pape penipu terus kena hentam ngan org2 tua tmpat aku...siap cawan melayang lg...hahahhaah nasib aku kuat lari...

wakakakaka nasib baek cawan yg melayang...kalau parang yg melayang xke naye 2.
ko pon satu la bjang yg ko g kutok harakah 2 wat pe..nampaknye ko xleh g minang anak dare dorang la..sebab muke ko dah di blacklist

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by jacksperow on Thu Sep 10, 2009 4:40 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:
jacksperow wrote:alah baru kena hentam dengan tomahan je,aku g kedai kopi kate harakah pape penipu terus kena hentam ngan org2 tua tmpat aku...siap cawan melayang lg...hahahhaah nasib aku kuat lari...

wakakakaka nasib baek cawan yg melayang...kalau parang yg melayang xke naye 2.
ko pon satu la bjang yg ko g kutok harakah 2 wat pe..nampaknye ko xleh g minang anak dare dorang la..sebab muke ko dah di blacklist
aku bukan ape.abis dah dia org lepak kedai kopi dok merapu...aku cakap la camtu...
kalau tak leh minang anak depa takpa,aku minang ko jela ikin...bule???

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Sep 10, 2009 4:47 pm

bajang nih aq la yg terkene....

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by jacksperow on Thu Sep 10, 2009 4:50 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:bajang nih aq la yg terkene....
wakakakkakakakaka.....

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: THE STAR AKHBAR PERKAUMAN CINA!

Post by Sponsored content Today at 11:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum