Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Mon Sep 07, 2009 2:46 pm

ahakzzz..
disebabkan hari ni zis free lagi kat opis ni..so zis nak ajak korang berceloteh lagi..haha
kali ni topik yg diberikan adalah macam antara dua darjat..Bahasa Inggeris itu sesuatu yang WAJIB ataupon hanya sekadar PENTING di dalam kehidupan..or maybe tak wajib langsung or tak penting langsung..or maybe gak menyusahkan..hehe
so..tambahan plak seblum ni pon pernah kecoh pasal isu bahasa inggeris dalam math n sains ni kan? so..apa pendapat korang?

sebelum tu biarlah tuan umah mulakan bicara dulu ye tak? hehe..orait2..macam ni laa..
bagi zis..bahasa inggeris ini hanyalah sesuatu yg PENTING di dalam kehidupan kita sebagai rakyat malaysia..bahasa ini tidak patut diwajibkan sama ada dari segi perbualan rutin mahupun dalam sistem pembelajaran..kenapa?
seperti yg kita sedia maklum..bahasa inggeris ini adalah bahasa no 1 dunia..bahasa international yg digunakan oleh hampir kesemua negara di dunia dalam pelbagai urusan termasuklah dalam urusan perniagaan..kenapa bahasa dorang buleh jadi macam tu?
antara sebabnya adalah kerana sebahagian besar negara2 di dunia pernah dijajah oleh dorang..so secara tak langsung negara yg pernah dijajah ini akan ikut jejak langkah dorang..dan bila ianya semakin berkembang..so mulalah suma orang akan ikut..ye ke? sukati zis mesen je..haha
tapi apa2 pon..puncanya adalah disebabkan kita yg mengatakan bahasa itu adalah bahasa no 1 n ikut..cuba kita tak payah ikut..tak jugak bahasa tu akan jadi no 1 kan? hehe..contohnya seperti negara jepun..dorang tu bukan reti sgt pon berspeaking london ni..haha..kenapa?
sebab dalam apa jua pon aktiviti dorang..dorang utamakan bahasa dorang..dalam business..dalam cipta produk dorang..sumanya dalam bahasa jepun..sebab tu negara luar susah nak tiru produk dorang sebab tak paham description tu..haha..sampaikan kalo negara luar nak berurusan dengan dorang pon kena bawak translator untuk translate bahasa jepun ni..
pendek kata dorang still buleh berdiri sendiri dengan hanya menggunakan bahasa dorang sendiri..persoalannya..kenapa kita tak buleh?

skarang negara malaysia pon bukan calang2 negara..negara kita pon dah terkenal jugak di mata dunia..jadi zis rasa sudah tiba masanya kita melakukan transformasi di mana kita meningkatkan lagi martabat bahasa ibunda kita..bahasa rasmi negara kita..
bunyinya macam kuno..tapi persoalannya sampai bila kita nak ikut orang? so..ada sesapa yg ada idea lain? kalo buleh idea tu biarlah ada unsur2 positif n negatif..sertakan dengan how to fix skali..orait?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Tue Sep 08, 2009 11:03 am

penting je tapi xperlu la diwajibkan...kite kan ade bahse kite sendiri tgk kaum cine walaupon dok kat malaysia tp still pakai bahse cine.mcm mne bengse lain nak hormat bahse melayu kalau kite sendiri letakkan die tempat ke-2

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Mr.Puaka on Tue Sep 08, 2009 11:15 am

Bahasa Inggeris penting aje, dan perlu dikuasai semua rakyat Malaysia amnya sebabnya supaya kita tidak ketinggalan di belakang sebagaimana negara-negara lain

Tidak dinafikan Jepun maju walaupun mereka tidak suka memartabatkan bahasa asing lagi-lagi inggeris tp mereka tetap maju baik segi ekonomi, begitu juga china yg kita sedia tahu sudah menjadi satu mercu ekonomi global. Tapi adakah mereka akan dpt berkomunikasi dgn dunia luar, sudah tentu lah tidak sebab mereka lebih suka agungkan bhasa dorang sahaja.

Pendek kata, rakyat malaysia bodoh-bodoh pun biarlah tau berkomunikasi dalam bahasa inggeris walaupun sekadar melepaskan mat saleh sesat. Mmg kita dh maju tp persoalannya, anda sendiri boleh melihat, drama-drama kt tv ada ke memartabatkan bahasa melayu.

Malah penulis sarikata pun pening nak terjemahkan sarikata utk drama2 tempatan ini sebab ape? sebab sepatah ckp melayu 3 patah ckp inggeris, Jadi kalo nak memartabatkan bahasa melayu kerajaan perlu lakukan sesuatu walaupun kita sedia maklum kerajaan dh bersetuju utk menghapuskan PPSMI mulai tahun 2010.

Jadi langkah terbaik utk memartabatkan bahasa melayu perlu bermula oleh org melayu itu sendiri, kalo org melayu sama melayu lebih selesa cakap omputih, mcm mane bahasa melayu nak di martabatkan?

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 11:16 am

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:penting je tapi xperlu la diwajibkan...kite kan ade bahse kite sendiri tgk kaum cine walaupon dok kat malaysia tp still pakai bahse cine.mcm mne bengse lain nak hormat bahse melayu kalau kite sendiri letakkan die tempat ke-2

ahakzzz..btol2..zis sokong statement ni..dalam perlembagaan mengatakan bahasa melayu adalah bahasa rasmi malaysia..tapi kenapa nak diwajibkan plak bahasa asing?

zis pernah dgr n baca statement yg mengatakan.. "I LOOK STUPID WHEN I SPEAK MALAY.."
kalo statement tu datang dari warga asing zis tak kisah..tapi ni datang dari org melayu sendiri..tu bukan statement meninggi diri tapi tu adalah statement lupa diri
setinggi mana pon kita terbang..jgn lupa daratan inilah tempat lahir kita..mana ada benda lahir kat tengah2 langit? sedangkan burung pon bersarang atas pokok gak n walau jauh n tinggi mana dia terbang..dia akan tetap hinggap kat pokok gak..
ni kan kita manusia yg ada otak n akal pikiran..mentang2 dah blajar jauh2..terus lupa asal usul..sedey ngan org melayu macam ni..
nasib baik zis bukan diktator..kalo zis ada diktator..zis akan buang kerakyatan orang yg cakap macam tu n terus buang negara je..gi lah ke tempat yg dorang rasa LOOK CLEVER tu..


Last edited by zis on Tue Sep 08, 2009 11:21 am; edited 1 time in total

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Admin on Tue Sep 08, 2009 11:17 am

Bahas Ingeris ni memang penting tapi tak wajib.. aku setuju ngan Zis... nape tak wajib kan bahasa arab sebab kita sebagai muslim kan wajib baca quran..

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 11:21 am

Admin wrote:Bahas Ingeris ni memang penting tapi tak wajib.. aku setuju ngan Zis... nape tak wajib kan bahasa arab sebab kita sebagai muslim kan wajib baca quran..

"betul2 dah alang wajibkn ler pula bahasa arab hehe"

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Mr.Puaka on Tue Sep 08, 2009 11:23 am

cahaya wrote:
Admin wrote:Bahas Ingeris ni memang penting tapi tak wajib.. aku setuju ngan Zis... nape tak wajib kan bahasa arab sebab kita sebagai muslim kan wajib baca quran..

"betul2 dah alang wajibkn ler pula bahasa arab hehe"

Nak belajar bahasa arab kan sekolah arab ada disediakan, mcm mane nak wajibkan bahasa arab kalo bahasa melayu sendiri pun org kita masih cakap tk betul? Bahasa arab wajib kena belajar sebenarnya, supaya baca al-quran tu paham isi kandungannya bkn main baca aje

Puaka: aku tk pandai arab pun. Laughing

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 11:25 am

Admin wrote:Bahas Ingeris ni memang penting tapi tak wajib.. aku setuju ngan Zis... nape tak wajib kan bahasa arab sebab kita sebagai muslim kan wajib baca quran..

ahakzzz..agak2 dorang ni reti ke baca quran kalo dah hari2 minum arak n makan rasuah?

p/s: ampon pak..zis nggak ada uwang mau bayar saman pak..jgn saman zis pak..zis nggak bersalah..la la la

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by tongkat warent on Tue Sep 08, 2009 11:28 am

kerajaan tak sepaptutnya mewajibkan rakyat mengusai bahasa ingeris tapi cukuplah sekadar menekankan betapa pentingnya pengunaan bahasa ingeris untuk berdiri sama tinggi,duduk sama rendah dengan bangsa asing.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 11:33 am

Mr.Puaka wrote:
cahaya wrote:
Admin wrote:Bahas Ingeris ni memang penting tapi tak wajib.. aku setuju ngan Zis... nape tak wajib kan bahasa arab sebab kita sebagai muslim kan wajib baca quran..

"betul2 dah alang wajibkn ler pula bahasa arab hehe"

Nak belajar bahasa arab kan sekolah arab ada disediakan, mcm mane nak wajibkan bahasa arab kalo bahasa melayu sendiri pun org kita masih cakap tk betul? Bahasa arab wajib kena belajar sebenarnya, supaya baca al-quran tu paham isi kandungannya bkn main baca aje

Puaka: aku tk pandai arab pun. Laughing
klu camtu wajibkn je bahasa melayu n bhsa arab...bru dunia ni akn aman

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 11:37 am

pada eton pulak..bahasa English tu amat penting..tak kira tolak tambah kira bahgi sekali pon..bahsa English sangt2 penting..
negara kita bukan besar mcm negara Jepon, China, Jerman yg boleh guna bahsa mereka jek..sbb kurang berurusan dgn org luar..
bagi eton lagi..bila PPSMI di hapus...eton amat2 sedih...baru nak tgok budak2 melayu maju..dgn bahsa English...SPM tak lulus pon leh dapat keja yg bagus...mengikut pengalaman eton laa..
ibu seperti eton ni..mmg mengarapkan PPSMI utk anak2..sbb ni jek cara mereka2 leh teror ckp dan memahami bahsa English..
dah tentu kita semua orang melayu..yang dah terapkan bahsa2 tu dalam percakapan harian kita..tak mungkin bahsa itu akan pupus..(tak akan melayu hilang didunia)
cuma, klu nak maju..bahsa English tu penting sekali..

eton: sangat2 kecewa Sains n Metematik tidak lagi dlm bahasa English
Sad

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 11:43 am

et0n wrote:pada eton pulak..bahasa English tu amat penting..tak kira tolak tambah kira bahgi sekali pon..bahsa English sangt2 penting..
negara kita bukan besar mcm negara Jepon, China, Jerman yg boleh guna bahsa mereka jek..sbb kurang berurusan dgn org luar..
bagi eton lagi..bila PPSMI di hapus...eton amat2 sedih...baru nak tgok budak2 melayu maju..dgn bahsa English...SPM tak lulus pon leh dapat keja yg bagus...mengikut pengalaman eton laa..
ibu seperti eton ni..mmg mengarapkan PPSMI utk anak2..sbb ni jek cara mereka2 leh teror ckp dan memahami bahsa English..
dah tentu kita semua orang melayu..yang dah terapkan bahsa2 tu dalam percakapan harian kita..tak mungkin bahsa itu akan pupus..(tak akan melayu hilang didunia)
cuma, klu nak maju..bahsa English tu penting sekali..

eton: sangat2 kecewa Sains n Metematik tidak lagi dlm bahasa English
Sad
eleh eton kn da ada sbjk bahasa inggeris kt skolah..dah ok ler 2.xpaya mate n sains dlm bi pun.kang smua bdk2 kt pedalaman bodoh dlm mate n sains.just skg kjaan plu mmantap pgajaran bi dalm sbjk bi Smile

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 11:49 am

ahakzzz..
pada pendapat zis plak..kalo nak maju..tak kira bahasa sebenarnya..bahasa inggeris bukanlah melambangkan kemajuan..kenapa?
macam yg zis cakap sebelum ni..contoh negara jepun..dorang tak guna pon bahasa inggeris ni..tapi elok je dorang maju terus maju..jauh lebih maju dari negara2 yg maju..
negara2 lain suma sebok nak meningkatkan martabat bahasa dorang n mempromosikan bahasa dorang..tapi kenapa kita nak tingkatkan martabat bahasa asing plak?
contohnya negara indonesia..antara kita dengan dorang..sapa lagi maju? tapi tgk cara dorang..suma bahan dari luar dorang translate ke dalam bahasa dorang sendiri..jgnkan subtitle..bahasa cerita tu pon dorang tukar kepada bahasa dorang..
contoh mudah adalah kartun2 macam doraemon..transformers..n macam2 lagi..tu suma produk luar kan? tapi dorang buleh tukar subtitle n audio kepada bahasa dorang..
sama lah jugak dengan filipina..kalo pergi ke kedai2 buku dorang..mostly bahan bacaan kat sana adalah dalam bahasa dorang..abis suma dorang translate ke bahasa dorang..hehe
itulah jejak yg dilakukan oleh negara2 maju seperti jepun n US sebenarnya..suma bahan dorang translate ke bahasa dorang sendiri..n skarang hasilnya..dorang 50 tahun maju ke depan dari kita..
jadi kenapa kita perlu mewajibkan bahasa asing? cukuplah sekadar pentingkan sahaja..hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 11:52 am

cahaya wrote:
et0n wrote:pada eton pulak..bahasa English tu amat penting..tak kira tolak tambah kira bahgi sekali pon..bahsa English sangt2 penting..
negara kita bukan besar mcm negara Jepon, China, Jerman yg boleh guna bahsa mereka jek..sbb kurang berurusan dgn org luar..
bagi eton lagi..bila PPSMI di hapus...eton amat2 sedih...baru nak tgok budak2 melayu maju..dgn bahsa English...SPM tak lulus pon leh dapat keja yg bagus...mengikut pengalaman eton laa..
ibu seperti eton ni..mmg mengarapkan PPSMI utk anak2..sbb ni jek cara mereka2 leh teror ckp dan memahami bahsa English..
dah tentu kita semua orang melayu..yang dah terapkan bahsa2 tu dalam percakapan harian kita..tak mungkin bahsa itu akan pupus..(tak akan melayu hilang didunia)
cuma, klu nak maju..bahsa English tu penting sekali..

eton: sangat2 kecewa Sains n Metematik tidak lagi dlm bahasa English
Sad
eleh eton kn da ada sbjk bahasa inggeris kt skolah..dah ok ler 2.xpaya mate n sains dlm bi pun.kang smua bdk2 kt pedalaman bodoh dlm mate n sains.just skg kjaan plu mmantap pgajaran bi dalm sbjk bi Smile

ko silap...sejak Maths n Sains dlm bahsa English..dah ramai budak2 perdalaman ni dah teror berbahsa English..cuba tgok result2 mereka dalam UPSR, PMR, SPM..mereka actually boleh..bahsa ni prectis selalu sahaja dah boleh..

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 11:55 am

Pandangan win lak aspek perbualan bahasa Inggeris sering menghantui kita yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua. Hal ini kerana perbualan bahasa Inggeris memerlukan komunikasi yang spontan dan kadang-kadang perkara ini menakutkan kita kerana melibatkan komunikasi 'face to face' atau komunikasi secara berhadapan. Hal ini amat berbeza daripada aspek komunikasi bahasa Inggeris yang lain seperti menulis, membaca dan mendengar.

Pengenalan bahasa Inggeris dalam mata pelajaran Matematik dan Sains di sekolah pada peringkat rendah dan menengah telah meningkatkan lagi kepentingan perbualan bahasa Inggeris dalam aspek kehidupan pelajar-pelajar dan juga anak-anak kita. Pengajaran dan pembelajaran sesetengah subjek utama dalam bahasa Inggeris di Institusi Pengajian Tinggi turut memerlukan kemahiran berbual dalam bahasa Inggeris untuk berinteraksi dengan baik dan selesa dengan pensyarah-pensyarah dan pelajar-pelajar lain. Jelas sekali kelemahan dalam perbualan bahasa Inggeris boleh menjejaskan proses pembelajaran kita dan juga memberikan kesan kepada perhubungan sosial kita dengan guru-guru dan kawan-kawan.

Dalam kerjaya, perbualan bahasa Inggeris juga amat penting kepada kita yang sentiasa berinteraksi dengan pelanggan-pelanggan, bakal pelanggan, pembekal dan juga pihak atasan. Kelemahan dalam perbualan bahasa Inggeris boleh memberikan kesan kepada komunikasi kita dengan mereka dan akhirnya menjejaskan kerjaya kita kerana tidak dapat dinafikan bahawa aspek komunikasi ialah aspek yang amat penting dalam kerjaya seseorang. Kejayaan seseorang dalam kerjayanya bukan sahaja bergantung kepada kemahiran bekerja semata-mata tetapi turut bergantung kepada kemahiran berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan-rakan sekerja dan pihak atasan.


p/s : xrugi kalau tahu banyak bahasa kuikuikui!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 12:02 pm

zis wrote:ahakzzz..
pada pendapat zis plak..kalo nak maju..tak kira bahasa sebenarnya..bahasa inggeris bukanlah melambangkan kemajuan..kenapa?
macam yg zis cakap sebelum ni..contoh negara jepun..dorang tak guna pon bahasa inggeris ni..tapi elok je dorang maju terus maju..jauh lebih maju dari negara2 yg maju..
negara2 lain suma sebok nak meningkatkan martabat bahasa dorang n mempromosikan bahasa dorang..tapi kenapa kita nak tingkatkan martabat bahasa asing plak?
contohnya negara indonesia..antara kita dengan dorang..sapa lagi maju? tapi tgk cara dorang..suma bahan dari luar dorang translate ke dalam bahasa dorang sendiri..jgnkan subtitle..bahasa cerita tu pon dorang tukar kepada bahasa dorang..
contoh mudah adalah kartun2 macam doraemon..transformers..n macam2 lagi..tu suma produk luar kan? tapi dorang buleh tukar subtitle n audio kepada bahasa dorang..
sama lah jugak dengan filipina..kalo pergi ke kedai2 buku dorang..mostly bahan bacaan kat sana adalah dalam bahasa dorang..abis suma dorang translate ke bahasa dorang..hehe
itulah jejak yg dilakukan oleh negara2 maju seperti jepun n US sebenarnya..suma bahan dorang translate ke bahasa dorang sendiri..n skarang hasilnya..dorang 50 tahun maju ke depan dari kita..
jadi kenapa kita perlu mewajibkan bahasa asing? cukuplah sekadar pentingkan sahaja..hehe

Malaysia tak boleh compare dengan Jepon, China atau Jerman..kan dah ada dalam ulasan yg sis bagi..mereka negara besar, mereka tak perlukan negara2 luar untuk maju...jgn bagi contoh Indonesia laa...tgok jek laa negara meraka mcm mana...
Malaysia terlalu kecil dlm peta dunia..Malaysia perlukan negara2 luar untuk Investment..mcm mana anak2 akan datang nak naik kan negara sendiri..tak kan org2 kaya jek teror bahsa English sbb mereka ckp dirumah dan ibubapa meraka berikan lebih tuition pada mereka..cam mana dgn pelajar2 kampung..hanya di kelas Maths n Sains yg boleh menambahkan lagi perguasaan bahsa English mereka..mereka kena maju..dan untuk maju mereka perlu teror bahsa English..
Ikut pengalaman sis..seorg surirumah dah berkerja sektor swasta..sis mmg kecewa..melayu amat2 tertindas jika tak boleh berkomunisi dlm bahsa English..
Terus terang..sis mmg tak teror langsung Bahsa English...dah sekarang ni masih baru nak belajar dgn banyak lagi..
Kenyataanya..penguasaan English boleh memajukan Melayu dan Negara..

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 12:06 pm

et0n wrote:
cahaya wrote:
et0n wrote:pada eton pulak..bahasa English tu amat penting..tak kira tolak tambah kira bahgi sekali pon..bahsa English sangt2 penting..
negara kita bukan besar mcm negara Jepon, China, Jerman yg boleh guna bahsa mereka jek..sbb kurang berurusan dgn org luar..
bagi eton lagi..bila PPSMI di hapus...eton amat2 sedih...baru nak tgok budak2 melayu maju..dgn bahsa English...SPM tak lulus pon leh dapat keja yg bagus...mengikut pengalaman eton laa..
ibu seperti eton ni..mmg mengarapkan PPSMI utk anak2..sbb ni jek cara mereka2 leh teror ckp dan memahami bahsa English..
dah tentu kita semua orang melayu..yang dah terapkan bahsa2 tu dalam percakapan harian kita..tak mungkin bahsa itu akan pupus..(tak akan melayu hilang didunia)
cuma, klu nak maju..bahsa English tu penting sekali..

eton: sangat2 kecewa Sains n Metematik tidak lagi dlm bahasa English
Sad
eleh eton kn da ada sbjk bahasa inggeris kt skolah..dah ok ler 2.xpaya mate n sains dlm bi pun.kang smua bdk2 kt pedalaman bodoh dlm mate n sains.just skg kjaan plu mmantap pgajaran bi dalm sbjk bi Smile

ko silap...sejak Maths n Sains dlm bahsa English..dah ramai budak2 perdalaman ni dah teror berbahsa English..cuba tgok result2 mereka dalam UPSR, PMR, SPM..mereka actually boleh..bahsa ni prectis selalu sahaja dah boleh..
sory tp rsanya sya x silap mmg krjaan akn ckp byk dah teror dlm bi..tp ramai y x tau kdaan sbnrnya try dtg kt skola pdlmn sbh..lum lg pdlmn srwk tgk n fikir sndiri.masih byk lg kkurangn pelajar skolah pdalamn

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 12:19 pm

cahaya wrote:
et0n wrote:
cahaya wrote:
et0n wrote:pada eton pulak..bahasa English tu amat penting..tak kira tolak tambah kira bahgi sekali pon..bahsa English sangt2 penting..
negara kita bukan besar mcm negara Jepon, China, Jerman yg boleh guna bahsa mereka jek..sbb kurang berurusan dgn org luar..
bagi eton lagi..bila PPSMI di hapus...eton amat2 sedih...baru nak tgok budak2 melayu maju..dgn bahsa English...SPM tak lulus pon leh dapat keja yg bagus...mengikut pengalaman eton laa..
ibu seperti eton ni..mmg mengarapkan PPSMI utk anak2..sbb ni jek cara mereka2 leh teror ckp dan memahami bahsa English..
dah tentu kita semua orang melayu..yang dah terapkan bahsa2 tu dalam percakapan harian kita..tak mungkin bahsa itu akan pupus..(tak akan melayu hilang didunia)
cuma, klu nak maju..bahsa English tu penting sekali..

eton: sangat2 kecewa Sains n Metematik tidak lagi dlm bahasa English
Sad
eleh eton kn da ada sbjk bahasa inggeris kt skolah..dah ok ler 2.xpaya mate n sains dlm bi pun.kang smua bdk2 kt pedalaman bodoh dlm mate n sains.just skg kjaan plu mmantap pgajaran bi dalm sbjk bi Smile

ko silap...sejak Maths n Sains dlm bahsa English..dah ramai budak2 perdalaman ni dah teror berbahsa English..cuba tgok result2 mereka dalam UPSR, PMR, SPM..mereka actually boleh..bahsa ni prectis selalu sahaja dah boleh..
sory tp rsanya sya x silap mmg krjaan akn ckp byk dah teror dlm bi..tp ramai y x tau kdaan sbnrnya try dtg kt skola pdlmn sbh..lum lg pdlmn srwk tgk n fikir sndiri.masih byk lg kkurangn pelajar skolah pdalamn

actually aku x paham sangat apa story ko ni..
kerajaan akan cakap banyak dah teror bahsa English?? (sory tak paham)
pasal perdalaman tu..kekurangan?? segi apa kekurangan??
kekurangan tenaga pengajar ke??
topik ni pasal bahsa English kan?..
ok laa..boleh sis katakan disini...jika bahgian perdalaman kekurangan..(tak tau laa dari segi apa) tetapi jika mereka tak didedahkan..sampai laa ke generasi ke 100 mereka akan tetap kata mereka kekurangan..sampai bila??

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 12:32 pm

OK LA SIS....CM NI X D NAFIKN BI 2 SEMAMGNYA PNTG.BUT KLU PPSMI MASIH LG D LAKSANAKN DGN KAEDAH PGAJRN BI SEDANGKN BM PN DORG XKUASAI SPNUHNYA NI KN PLA BI.SO BELAJAR DARI ASAS MARTABATKN BM N KDUA KUASAI BI UTK KPNTGN ARUS PMODENAN DGN HNYA MLALUI PGAJRN SBJK BI. Kerajaan mestilah belajar dari pengalaman. Dalam
tahun 60-an Kerajaan telah “mengusir” keluar tulisan jawi daripada
bilik darjah. Akibatnya 40 tahun kemudian akhbar tulisan jawi menjadi
tidak lagi berdaya maju, menjadi sisipan saja kepada akhbar tulisan
rumi. Sekarang kerajaan sekali lagi “mengusir” keluar bahasa Melayu
daripada bilik darjah “sains dan teknologi”. Kemungkinan besar 40 tahun
lagi akhbar berbahasa Melayu tidak akan berdaya maju dan akan menjadi
sisipan saja kepada akhbar Inggeris dan Mandarin. Pada waktu itu bahasa
Melayu bukan lagi bahasa ilmu dan budaya tinggi. Sejarah akan mendera
kita lagi.
Kajian yang “lebih” jujur dan tidak berkepentingan
oleh pelbagai pihak termasuk oleh Prof. Emeritus Datuk Dr. Isahak Haron
dan kajian Prof. Dr. Norhashimah Jalaluddin di bawah payung UKM-DBP
misalnya menunjukkan mereka yang di bandar dan mereka yang dari
keluarga yang berpendapatan tinggi mendapat manfaat dari PPSMI manakala
majoriti pelajar luar bandar lebih terdera. Dengan PPSMI jurang antara
bandar dan luar bandar semakin melebar. Yang menjadi mangsa pasti
majoritinya Melayu kerana mereka kira-kira 70% penduduk luar bandar dan
ini amat tidak adil kerana mereka dinafikan pendidikan berkualiti.



Last edited by cahaya on Tue Sep 08, 2009 12:38 pm; edited 1 time in total

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 12:37 pm

Tujuan seluruh usaha ini ialah untuk
meningkatkan penguasaan BI pelajar. Tetapi ini telah dilakukandengan
meminggirkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan budaya tinggi.
Penyelesaian ini seperti kata pepatah Melayu, lain yang luka lain yang
dibebat. Tidak pernah dibuktikan di mana-mana di dunia, mengajar sains
dan matematik boleh meningkatkan penguasaan bahasa. Pelaksanaan PPSMI
di negara bekas jajahan British di Afrika dan Pengajaran Sains dan
Matematik dalam bahasa Perancis di negara bekas jajahan Perancis di
Afrika tidakpun memajukan negara tersebut, malah tinggal mundur dan
miskin walaupun bahasa negara termaju digunakan. Hanya Amerika
Syarikat, Britain, Australia dan New Zealand wajar melaksanakan PPSMI.

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 12:44 pm

Aku dulu sekolah Omputih, hari hari kena cakap omputih, aku rasa Bahasa Omputih ni penting gak sebab kalau aku tatau omputih, boleh sesat aku dulu kat London ( pi London sorang2 pertama kali dan tak dak sapa yang tggu aku pun kat Heathrow ).... penting penting gak English ni...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 12:47 pm

bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 12:50 pm

cahaya wrote:
sory tp rsanya sya x silap mmg krjaan akn ckp byk dah teror dlm bi..tp ramai y x tau kdaan sbnrnya try dtg kt skola pdlmn sbh..lum lg pdlmn srwk tgk n fikir sndiri.masih byk lg kkurangn pelajar skolah pdalamn
ahakzzz..btol..yg ni adalah hakikat..buktinya adalah seperti post cahaya kat bawah tu..biasa laa..mana ada org ngaku nak buat salah kan? dorang takpe lah..dorang ada duit..anak fail pon buleh hantar gi kolej swasta..teruk2 pon buleh guna orang dalam untuk luluskan..tapi yg menanggung akibatnya rakyat..pastu dorang siarkan laa yg program dorang ni berjaya..kononnya lah..supaya buleh dapat nama or dapat naik pangkat cepat..agaknya lah..

cahaya wrote:Kerajaan mestilah belajar dari pengalaman. Dalam
tahun 60-an Kerajaan telah “mengusir” keluar tulisan jawi daripada
bilik darjah. Akibatnya 40 tahun kemudian akhbar tulisan jawi menjadi
tidak lagi berdaya maju, menjadi sisipan saja kepada akhbar tulisan
rumi. Sekarang kerajaan sekali lagi “mengusir” keluar bahasa Melayu
daripada bilik darjah “sains dan teknologi”. Kemungkinan besar 40 tahun
lagi akhbar berbahasa Melayu tidak akan berdaya maju dan akan menjadi
sisipan saja kepada akhbar Inggeris dan Mandarin. Pada waktu itu bahasa
Melayu bukan lagi bahasa ilmu dan budaya tinggi. Sejarah akan mendera
kita lagi.

yg ni pon zis setuju..sebab tak mustahil benda macam ni akan berlaku..kenapa zis cakap macam tu? sedangkan skarang pon org melayu sendiri buleh cakap "I LOOK STUPID WHEN I SPEAK MALAY"..apatah lagi bila suma org dah lupa diri macam tu nanti?
"MELAYU MUDAH LUPA"..ungkapan ayat tu mmg tak buleh dinafikan lagi..sedar tak sedar..ini adalah merupakan salah satu penjajahan yg dilakukan oleh negara barat kepada kita..dorang cuba hapuskan kita sedekit demi sedekit..
disebabkan bahasa ini..kita sendiri rasa malu untuk menggunakan bahasa kita sendiri..contohnya "roundabout"..ada sesapa masih guna perkataan "bulatan jalanraya" kat sini? benda ni termasuk la zis sendiri..tapi ni baru skit..skit2 lama2 jadi bukit (HEHE)

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 12:51 pm

Mmg penting pn utk msa depan kn...tp mjd kwajipan martabatkn b.melayu

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 12:52 pm

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....
ahakzzz..
tgk..nampak tak kesannya apabila bahasa asing ini diwajibkan di negara kita? kalo benda ni diteruskan..taraf bahasa melayu hanyalah di kilang2 sahaja..tak sedey?
so..bahasa inggeris ini penting..tapi jgn jadikan ianya sebagai satu kewajiban..

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Sponsored content Today at 2:55 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum