Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 12:56 pm

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

Abis tu tak leh meniaga buka restoran kedai makan ke kalau tatau english??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 12:57 pm

zis wrote:
ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....
ahakzzz..
tgk..nampak tak kesannya apabila bahasa asing ini diwajibkan di negara kita? kalo benda ni diteruskan..taraf bahasa melayu hanyalah di kilang2 sahaja..tak sedey?
so..bahasa inggeris ini penting..tapi jgn jadikan ianya sebagai satu kewajiban..

What do you mean by penting tapi jangan jadikan sebagai satu kewajipan??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by cahaya on Tue Sep 08, 2009 1:03 pm

Pijan wrote:
ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

Abis tu tak leh meniaga buka restoran kedai makan ke kalau tatau english??
kciannya pkrja kilang je.tp 2 kn pkrjaan halal gak.jd org y teror bi je la y tbaik.tgk mtapa kta mmartabatkn bi

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 1:06 pm

Pijan wrote:
What do you mean by penting tapi jangan jadikan sebagai satu kewajipan??
ahakzzz..bahasa inggeris ni PENTING kepada kita supaya kita tak mudah ditipu n tak salah kalo kita blajar banyak bahasa..cukuplah sekadar kita tahu untuk memudahkan berkomunikasi..tetapi tidak perlu DIWAJIBKAN sampai nak kena wajib guna bahasa asing dalam sistem pembelajaran kita..kesian kepada mereka2 yg lemah daya pikiran..tak pasal2 dorang dapat result tak cemerlang dalam exam dorang..takkan nak salahkan dorang plak sebab tak pandai?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 1:14 pm

[quote="zis"]
Pijan wrote:
What do you mean by penting tapi jangan jadikan sebagai satu kewajipan??
ahakzzz..bahasa inggeris ni PENTING kepada kita supaya kita tak mudah ditipu n tak salah kalo kita blajar banyak bahasa..cukuplah sekadar kita tahu untuk memudahkan berkomunikasi..tetapi tidak perlu DIWAJIBKAN sampai nak kena wajib guna bahasa asing dalam sistem pembelajaran kita..kesian kepada mereka2 yg lemah daya pikiran..tak pasal2 dorang dapat result tak cemerlang dalam exam dorang..takkan nak salahkan dorang plak sebab tak pandai?



OK... i got it, tapi i lebih suka kalau diorang put some extra
effort in improving the quality of English in our education
system..

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 1:16 pm

cahaya wrote:OK LA SIS....CM NI X D NAFIKN BI 2 SEMAMGNYA PNTG.BUT KLU PPSMI MASIH LG D LAKSANAKN DGN KAEDAH PGAJRN BI SEDANGKN BM PN DORG XKUASAI SPNUHNYA NI KN PLA BI.SO BELAJAR DARI ASAS MARTABATKN BM N KDUA KUASAI BI UTK KPNTGN ARUS PMODENAN DGN HNYA MLALUI PGAJRN SBJK BI. Kerajaan mestilah belajar dari pengalaman. Dalam
tahun 60-an Kerajaan telah “mengusir” keluar tulisan jawi daripada
bilik darjah. Akibatnya 40 tahun kemudian akhbar tulisan jawi menjadi
tidak lagi berdaya maju, menjadi sisipan saja kepada akhbar tulisan
rumi. Sekarang kerajaan sekali lagi “mengusir” keluar bahasa Melayu
daripada bilik darjah “sains dan teknologi”. Kemungkinan besar 40 tahun
lagi akhbar berbahasa Melayu tidak akan berdaya maju dan akan menjadi
sisipan saja kepada akhbar Inggeris dan Mandarin. Pada waktu itu bahasa
Melayu bukan lagi bahasa ilmu dan budaya tinggi. Sejarah akan mendera
kita lagi.
Kajian yang “lebih” jujur dan tidak berkepentingan
oleh pelbagai pihak termasuk oleh Prof. Emeritus Datuk Dr. Isahak Haron
dan kajian Prof. Dr. Norhashimah Jalaluddin di bawah payung UKM-DBP
misalnya menunjukkan mereka yang di bandar dan mereka yang dari
keluarga yang berpendapatan tinggi mendapat manfaat dari PPSMI manakala
majoriti pelajar luar bandar lebih terdera. Dengan PPSMI jurang antara
bandar dan luar bandar semakin melebar. Yang menjadi mangsa pasti
majoritinya Melayu kerana mereka kira-kira 70% penduduk luar bandar dan
ini amat tidak adil kerana mereka dinafikan pendidikan berkualiti.


sbb tu jika PPSMI ni diteruskan...org luar bandar tak tertinggal jauh..mereka secara tak langsung boleh menambahkan penguasaan Bahasa English..
dekat sekolah ada 8 subject(paling sikit laa)..3 dlm Bahsa English (Sains, Maths, Bahsa English) ada lagi 5 subject campur percakapan dirumah yang boleh kita gunakan bahsa melayu..salah kee?? Hanya 3 disekolah..3 sahaja..
kesian pelajar2 yg dapat masuk Universiti yang amek Kos Engeering, Lawyer, Kedoktoran..mereka perlukan bahsa ni...takkan dah masuk U baru nak merangkak belajar...takkan org melayu tahap keja kilang jek..


et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 1:22 pm

Pijan wrote:
ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

Abis tu tak leh meniaga buka restoran kedai makan ke kalau tatau english??

boleh..tp kalo mat salleh yg dtg makan kt kdai 2 cmner...x kn nk cakap bahasa melayu kn...
kite x tau org ape yg akan dtg kdai kite...so lu pikir la sndiri...bahasa inggeris ni pntg..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 1:24 pm

kesimpulannye..pada sis..penguasan Bahsa English ni tak nak melayu undur..nape kaum lain bole belajar lebih dari 2 bahsa..rugi2..sgt rugi melayu sknrg..
bukan kata pekerja kilang itu hina..tapi, tak kan tahap tu jek org2 melayu kita?
bab2 tulisan rumi pula...bukan ke sekolah agama sekarang wajib? anak2 masih boleh menguasai tulisan jawi..budak2 sekarang dah cemerlang, dah advance..mereka boleh terima banyak perkara dalam satu masa..tak macam zaman kita dulu2..dah tumbuh bulu baru nak masuk sek agama..
bdk2 sekrang dah boleh..dlm usia yg muda boleh menguasai bahsa melayu, bahsa English dan tulisan jawi..(ini mengikut pengalaman seorg ibu seperti sis)


et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 1:24 pm

et0n wrote:

sbb tu jika PPSMI ni diteruskan...org luar bandar tak tertinggal jauh..mereka secara tak langsung boleh menambahkan penguasaan Bahasa English..
dekat sekolah ada 8 subject(paling sikit laa)..3 dlm Bahsa English (Sains, Maths, Bahsa English) ada lagi 5 subject campur percakapan dirumah yang boleh kita gunakan bahsa melayu..salah kee?? Hanya 3 disekolah..3 sahaja..
kesian pelajar2 yg dapat masuk Universiti yang amek Kos Engeering, Lawyer, Kedoktoran..mereka perlukan bahsa ni...takkan dah masuk U baru nak merangkak belajar...takkan org melayu tahap keja kilang jek..


Sebenarnya, boleh buat PPSMI nih, tapi kena pastikan tukang yang nk curahkan ilmu tu ade ilmu yang secukupnya didada.. Masalah sekarang, mcmana bebudak tu nk maju kalau dah tukang mencurahkan ilmu itu sendiri pun dah kelam kabut dalam English?? Kita sekarang bercakap seluruh Malaysia + Sabah + Sarawak tau...bukan takat Sekolah Sains Muar atau Sekolah Menengah Majidi JB sane saja...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 1:25 pm

cahaya wrote:
Pijan wrote:
ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni PENTING untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

Abis tu tak leh meniaga buka restoran kedai makan ke kalau tatau english??
kciannya pkrja kilang je.tp 2 kn pkrjaan halal gak.jd org y teror bi je la y tbaik.tgk mtapa kta mmartabatkn bi

mmg la kerja kilang 2 halal..tp kite nk yg terbaik utk diri kite kn...
untuk mase dpan kite jgak..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 1:25 pm

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:
Pijan wrote:
ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

Abis tu tak leh meniaga buka restoran kedai makan ke kalau tatau english??

boleh..tp kalo mat salleh yg dtg makan kt kdai 2 cmner...x kn nk cakap bahasa melayu kn...
kite x tau org ape yg akan dtg kdai kite...so lu pikir la sndiri...bahasa inggeris ni pntg..

Pijan tu mmg sokong ajek bahsa English..sbb dia teror..
dia jaki jek ngan Scor ni..aku kawenkan kang 2-2 ni nanti..
Twisted Evil

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by tongkat warent on Tue Sep 08, 2009 1:26 pm




sbb tu jika PPSMI ni diteruskan...org luar bandar tak tertinggal jauh..mereka secara tak langsung boleh menambahkan penguasaan Bahasa English..
dekat sekolah ada 8 subject(paling sikit laa)..3 dlm Bahsa English (Sains, Maths, Bahsa English) ada lagi 5 subject campur percakapan dirumah yang boleh kita gunakan bahsa melayu..salah kee?? Hanya 3 disekolah..3 sahaja..
kesian pelajar2 yg dapat masuk Universiti yang amek Kos Engeering, Lawyer, Kedoktoran..mereka perlukan bahsa ni...takkan dah masuk U baru nak merangkak belajar...takkan org melayu tahap keja kilang jek..

da terasa ni..saya keje kilang je ni.. Crying or Very sad

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 1:27 pm

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:
Pijan wrote:
ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni penting untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

Abis tu tak leh meniaga buka restoran kedai makan ke kalau tatau english??

boleh..tp kalo mat salleh yg dtg makan kt kdai 2 cmner...x kn nk cakap bahasa melayu kn...
kite x tau org ape yg akan dtg kdai kite...so lu pikir la sndiri...bahasa inggeris ni pntg..


Dalam sebulan tu, berapa kali je la Mat Salleh nk makan kat kedai ko??
Tkkan la simple omputih pun tak reti kut?? Penipu sgt la...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 1:28 pm

Pijan wrote:
et0n wrote:

sbb tu jika PPSMI ni diteruskan...org luar bandar tak tertinggal jauh..mereka secara tak langsung boleh menambahkan penguasaan Bahasa English..
dekat sekolah ada 8 subject(paling sikit laa)..3 dlm Bahsa English (Sains, Maths, Bahsa English) ada lagi 5 subject campur percakapan dirumah yang boleh kita gunakan bahsa melayu..salah kee?? Hanya 3 disekolah..3 sahaja..
kesian pelajar2 yg dapat masuk Universiti yang amek Kos Engeering, Lawyer, Kedoktoran..mereka perlukan bahsa ni...takkan dah masuk U baru nak merangkak belajar...takkan org melayu tahap keja kilang jek..


Sebenarnya, boleh buat PPSMI nih, tapi kena pastikan tukang yang nk curahkan ilmu tu ade ilmu yang secukupnya didada.. Masalah sekarang, mcmana bebudak tu nk maju kalau dah tukang mencurahkan ilmu itu sendiri pun dah kelam kabut dalam English?? Kita sekarang bercakap seluruh Malaysia + Sabah + Sarawak tau...bukan takat Sekolah Sains Muar atau Sekolah Menengah Majidi JB sane saja...
kita sebenarnye bukan x de tenaga pengajar..ramai mahasiswa2 yg menganggur..bagi peluang mereka menjadi pengajar..bagi lebih sikit imbuhan..bukan tak boleh..boleh pee..
lagi pon klu x silap..Maths n Sains tetap ada dlm bahsa Melayu..bukan 100% bahsa English jek kan..


et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 1:29 pm

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:
cahaya wrote:
Pijan wrote:
ScOrPiO GuRlZzzz wrote:bahasa inggeris ni PENTING untuk masa dpan kite..
skung kalo nk cari keje mesti kene ade bahasa inggeris..kalo x..
keje kilang jelah nmpaknye....

Abis tu tak leh meniaga buka restoran kedai makan ke kalau tatau english??
kciannya pkrja kilang je.tp 2 kn pkrjaan halal gak.jd org y teror bi je la y tbaik.tgk mtapa kta mmartabatkn bi

mmg la kerja kilang 2 halal..tp kite nk yg terbaik utk diri kite kn...
untuk mase dpan kite jgak..

Encik Boon Siew Honda tu dulu agak2 ko dia pandai tak bahasa English?? Sebenarnya urusan rezeki ni tkde kene mengene ngan ko terer English ke tak terer ke...Cuma English ni penting la untuk kita kuasai supaya kelak nanti tk le kite kene kencing ngan omputih jer

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 1:32 pm

et0n wrote:
Pijan wrote:
et0n wrote:

sbb tu jika PPSMI ni diteruskan...org luar bandar tak tertinggal jauh..mereka secara tak langsung boleh menambahkan penguasaan Bahasa English..
dekat sekolah ada 8 subject(paling sikit laa)..3 dlm Bahsa English (Sains, Maths, Bahsa English) ada lagi 5 subject campur percakapan dirumah yang boleh kita gunakan bahsa melayu..salah kee?? Hanya 3 disekolah..3 sahaja..
kesian pelajar2 yg dapat masuk Universiti yang amek Kos Engeering, Lawyer, Kedoktoran..mereka perlukan bahsa ni...takkan dah masuk U baru nak merangkak belajar...takkan org melayu tahap keja kilang jek..


Sebenarnya, boleh buat PPSMI nih, tapi kena pastikan tukang yang nk curahkan ilmu tu ade ilmu yang secukupnya didada.. Masalah sekarang, mcmana bebudak tu nk maju kalau dah tukang mencurahkan ilmu itu sendiri pun dah kelam kabut dalam English?? Kita sekarang bercakap seluruh Malaysia + Sabah + Sarawak tau...bukan takat Sekolah Sains Muar atau Sekolah Menengah Majidi JB sane saja...
kita sebenarnye bukan x de tenaga pengajar..ramai mahasiswa2 yg menganggur..bagi peluang mereka menjadi pengajar..bagi lebih sikit imbuhan..bukan tak boleh..boleh pee..
lagi pon klu x silap..Maths n Sains tetap ada dlm bahsa Melayu..bukan 100% bahsa English jek kan..


Tenaga pengajar tu ade tapi kualiti tu yang tkde, dah banyak citer dah saya dengar pasal PPSMI ini...Cikgu sendiri berterabur nk cakap English..so mcmana anak murid nk belajar??

Math n English masa time anak saya sekarang nih (masih blom tukar buku teks) 100% in English la sis...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 1:34 pm

hanya mampu tersenyum & tergelak tgk perdebatan di antara encik pijan dengan cik scO... masing2 berpegang pada pendapat masing2... kalian teruskan niat yang suci murni 2 yer... bukan ape psl dh perati, korang neh setiap thread ade jer perdebatan hehe... Ini barulah dinamakan forum kan? X gitu saudara berdua?muekekkeke... go go go!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 1:37 pm

nuwinzaaba wrote:hanya mampu tersenyum & tergelak tgk perdebatan di antara encik pijan dengan cik scO... masing2 berpegang pada pendapat masing2... kalian teruskan niat yang suci murni 2 yer... bukan ape psl dh perati, korang neh setiap thread ade jer perdebatan hehe... Ini barulah dinamakan forum kan? X gitu saudara berdua?muekekkeke... go go go!!~~

bile lak scobra ( scorpio ) tu jadi saudara??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 1:40 pm

huhu encik pijan saudara 2 kan kata panggilan umum bg smua org... bahasa ilmiah 2... xtau kah encik pijan? di dlm majlis ilmu & akademik & apa2 majlis skalipon slalu dipanggil saudara utk semua jantina.. kata p obersea xkan xtau kot?... ades lupa d obersea panggey sir @ madam @ miss... opssss sowi....muekekeke ampoon!!

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 1:42 pm

Bukan Saudari ke untuk perempuan??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 1:47 pm

Pijan wrote:
nuwinzaaba wrote:hanya mampu tersenyum & tergelak tgk perdebatan di antara encik pijan dengan cik scO... masing2 berpegang pada pendapat masing2... kalian teruskan niat yang suci murni 2 yer... bukan ape psl dh perati, korang neh setiap thread ade jer perdebatan hehe... Ini barulah dinamakan forum kan? X gitu saudara berdua?muekekkeke... go go go!!~~

bile lak scobra ( scorpio ) tu jadi saudara??

ape scorbra2...pijan yg cari pasal dulu..sco bkn yg suke mgalah..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 1:52 pm

ye encik pijan... saudari untuk perempuan jugak... tetapi saudara boleh digunakan secara umum xkira pd lelaki @ perempuan... opsyenal bak kata omputih... kita kan dlm forum skrg neh? so forum 2 kan majlis ilmu? cuma skrg kita dlm majlis ilmu on9 2 je la bezanyer ahaks... tq ats soklan yg cukup bernas 2 encik pijan... sama2 lh kita bkongsi pengetahuan yg ade... bak kata trekmak FC neh "Sharing Is Caring" ahaks!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by et0n on Tue Sep 08, 2009 2:07 pm

Pijan wrote:
et0n wrote:
Pijan wrote:
et0n wrote:

sbb tu jika PPSMI ni diteruskan...org luar bandar tak tertinggal jauh..mereka secara tak langsung boleh menambahkan penguasaan Bahasa English..
dekat sekolah ada 8 subject(paling sikit laa)..3 dlm Bahsa English (Sains, Maths, Bahsa English) ada lagi 5 subject campur percakapan dirumah yang boleh kita gunakan bahsa melayu..salah kee?? Hanya 3 disekolah..3 sahaja..
kesian pelajar2 yg dapat masuk Universiti yang amek Kos Engeering, Lawyer, Kedoktoran..mereka perlukan bahsa ni...takkan dah masuk U baru nak merangkak belajar...takkan org melayu tahap keja kilang jek..


Sebenarnya, boleh buat PPSMI nih, tapi kena pastikan tukang yang nk curahkan ilmu tu ade ilmu yang secukupnya didada.. Masalah sekarang, mcmana bebudak tu nk maju kalau dah tukang mencurahkan ilmu itu sendiri pun dah kelam kabut dalam English?? Kita sekarang bercakap seluruh Malaysia + Sabah + Sarawak tau...bukan takat Sekolah Sains Muar atau Sekolah Menengah Majidi JB sane saja...
kita sebenarnye bukan x de tenaga pengajar..ramai mahasiswa2 yg menganggur..bagi peluang mereka menjadi pengajar..bagi lebih sikit imbuhan..bukan tak boleh..boleh pee..
lagi pon klu x silap..Maths n Sains tetap ada dlm bahsa Melayu..bukan 100% bahsa English jek kan..


Tenaga pengajar tu ade tapi kualiti tu yang tkde, dah banyak citer dah saya dengar pasal PPSMI ini...Cikgu sendiri berterabur nk cakap English..so mcmana anak murid nk belajar??

Math n English masa time anak saya sekarang nih (masih blom tukar buku teks) 100% in English la sis...

sis?? aku lagi tua dari ko ehh?..ok ok x pee..
ooo ye kee dlm 100% bahsa English..sbb eton tgok soalan2 ada dlm bahsa Melayu jugak


et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 4:49 pm

et0n wrote:
sis?? aku lagi tua dari ko ehh?..ok ok x pee..
ooo ye kee dlm 100% bahsa English..sbb eton tgok soalan2 ada dlm bahsa Melayu jugak


Tak semestinye pggl sis tu means sis lagi tua dari saya..

Bab soalan dalam bahasa melayu tu, setahu saya, budak tahun dua 2009 nih kertas soalan dia tkde bahasa melayu langsung...



_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Mr.Puaka on Thu Sep 10, 2009 6:34 am

Pijan wrote:
et0n wrote:
sis?? aku lagi tua dari ko ehh?..ok ok x pee..
ooo ye kee dlm 100% bahsa English..sbb eton tgok soalan2 ada dlm bahsa Melayu jugak


Tak semestinye pggl sis tu means sis lagi tua dari saya..

Bab soalan dalam bahasa melayu tu, setahu saya, budak tahun dua 2009 nih kertas soalan dia tkde bahasa melayu langsung...



Maaf menyampuk, isteri saya guru di Sekolah Rendah, kertas ujian utk murid sekolah rendah, baik ujian kelas atau ujian sebenar ada menyediakan dwibahasa. Jadi pelajar diberikan pilihan untuk menjawab dalam bahasa melayu atau inggeris. Ini yang sy tengok isteri saya dok periksa kertas la.. taktau kut sesetengah sekolah aje yg guna dwibahasa.

_________________
Pesan Nenek........ Mencari yang hilang adalah lebih baik kerana seseorang itu sudah mula insaf. Mencari yang tiada adalah satu perbuatan yang sia sia. Oleh Itu adalah lebih baik mencari yang hilang berbanding mencari yang tiada.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Sponsored content Today at 12:55 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum