Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Thu Sep 10, 2009 2:03 pm

Mr.Puaka wrote:
Pijan wrote:
et0n wrote:
sis?? aku lagi tua dari ko ehh?..ok ok x pee..
ooo ye kee dlm 100% bahsa English..sbb eton tgok soalan2 ada dlm bahsa Melayu jugak


Tak semestinye pggl sis tu means sis lagi tua dari saya..

Bab soalan dalam bahasa melayu tu, setahu saya, budak tahun dua 2009 nih kertas soalan dia tkde bahasa melayu langsung...



Maaf menyampuk, isteri saya guru di Sekolah Rendah, kertas ujian utk murid sekolah rendah, baik ujian kelas atau ujian sebenar ada menyediakan dwibahasa. Jadi pelajar diberikan pilihan untuk menjawab dalam bahasa melayu atau inggeris. Ini yang sy tengok isteri saya dok periksa kertas la.. taktau kut sesetengah sekolah aje yg guna dwibahasa.

Sekolah rendah tahun berapa?? Citer tak abis...susah tul

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 10, 2009 9:30 pm

sikit jer ak nk komen owng melayu skunk pon da lupe diri n asal usul mereka lg bahse melayu bahse kite mcm ner

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by hafiz_mivec88 on Thu Sep 10, 2009 9:33 pm

bahasa inggeris bg aku penting.tu je nak komen

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 10, 2009 9:37 pm

x kn penting smpi lupa bhase sndri kot pikir kn lh

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by hafiz_mivec88 on Thu Sep 10, 2009 9:43 pm

sape lak kate kne lupakan bahasa melayu...aku bg tau penting je...x suh lupakan pn..ok friend,,

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Mr.Puaka on Fri Sep 11, 2009 7:24 am

Pijan wrote:
Mr.Puaka wrote:
Pijan wrote:
et0n wrote:
sis?? aku lagi tua dari ko ehh?..ok ok x pee..
ooo ye kee dlm 100% bahsa English..sbb eton tgok soalan2 ada dlm bahsa Melayu jugak


Tak semestinye pggl sis tu means sis lagi tua dari saya..

Bab soalan dalam bahasa melayu tu, setahu saya, budak tahun dua 2009 nih kertas soalan dia tkde bahasa melayu langsung...



Maaf menyampuk, isteri saya guru di Sekolah Rendah, kertas ujian utk murid sekolah rendah, baik ujian kelas atau ujian sebenar ada menyediakan dwibahasa. Jadi pelajar diberikan pilihan untuk menjawab dalam bahasa melayu atau inggeris. Ini yang sy tengok isteri saya dok periksa kertas la.. taktau kut sesetengah sekolah aje yg guna dwibahasa.

Sekolah rendah tahun berapa?? Citer tak abis...susah tul

Opss.. maaf, dia mengajar di tahun 6, saya tgk kertas soalan dia dwibahasa. Atas tertera soalan berbahasa inggeris dibawahnya soalan berbahasa melayu. Mungkin utk peperiksaan besar aje kut sediakan dwibahasa.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pelangi on Fri Sep 11, 2009 7:34 am

sis suka math ngan sains dlm bahasa inggeris. nampak jugak bebudak nie kena usaha lebey. kena bukak kamus. nie nanti dorang manjer la.
sepatut nyer dalam mencari ilmu susah atau senang x timbul. itu lah sebab ada peribahasa
USAHA TANGGA KEJAYAAN.
tapi la ni semua nyer nak manja, manja, manja.

Pelangi
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 132
Join date : 03/09/2009
Age : 41
Location : keramat . AU 3

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Mr.Puaka on Fri Sep 11, 2009 8:19 am

Mansuh salah, tak mansuh pun salah.. flop-flip tol la rakyat Malaysia ni.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by jacksperow on Fri Sep 11, 2009 8:39 am

woi YB ko bukan rakyat malaysia ke?

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Fri Sep 11, 2009 9:34 am

bahasa melayu mmg wajib..tp bahase inggeris penting untuk masa depan kite..bahasa melayu kite mmg dh fasih kn..
ape salahnye kalo kite bljar bahasa inggeris pulak kn...

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by zis on Fri Sep 11, 2009 10:07 am

Mr.Puaka wrote:Mansuh salah, tak mansuh pun salah.. flop-flip tol la rakyat Malaysia ni.

ahakzzz..
tak payah mansoh tapi modified je apa yg ada..hehe..maksudnya kenapa tidak dibuat benda ni sebagai optional? contohnya macam kelas agama n kelas pendidikan moral..yg beragama Islam masok kelas agama n yg non muslim masok kelas pendidikan moral..so kat sini pon..buat laa optional..sapa yg nak masok kelas math n sains in BI..masok laa kelas tu..so sapa yg nak masok kelas math n sains in BM..pilih kelas BM..maksudnya akan ada dua sesi kelas..tabley ke buat macam ni?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Mr.Puaka on Fri Sep 11, 2009 10:10 am

zis wrote:
Mr.Puaka wrote:Mansuh salah, tak mansuh pun salah.. flop-flip tol la rakyat Malaysia ni.

ahakzzz..
tak payah mansoh tapi modified je apa yg ada..hehe..maksudnya kenapa tidak dibuat benda ni sebagai optional? contohnya macam kelas agama n kelas pendidikan moral..yg beragama Islam masok kelas agama n yg non muslim masok kelas pendidikan moral..so kat sini pon..buat laa optional..sapa yg nak masok kelas math n sains in BI..masok laa kelas tu..so sapa yg nak masok kelas math n sains in BM..pilih kelas BM..maksudnya akan ada dua sesi kelas..tabley ke buat macam ni?

Boleh tu memang boleh kut.. tapi masalahnya dh dimansuhkan dh pun menjelang 2010 ni bukan ke kat sekolah skrg dh ada pendidikan moral? Kalau nak buat sessi pembelajaran 2 sessi macam tu susah sikit lah.. sudah tentu pelajar memilih utk belaja dlm bahasa melayu, dari situ hasrat kerajaan nak melahirkan golongan pandai berbhasa inggeris tk tercapai juga..

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Pijan on Fri Sep 11, 2009 1:10 pm

Tahun 6 mmg lah Dwibahasa.. Dia start tahun 5 kut kalau tak salah dah fully 100% english...

Ape susah?? Buat jer undang2 hanya boleh berbicara bahasa English sahaja pada waktu sekolah antara murid dan guru serta antara murid dan murid, tgk la lepas tu, insya Allah fasih la diorang cakap omputih..

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by DJ Mr Syafiq on Fri Sep 11, 2009 10:45 pm

haak taon 6 mmg dwi bahse sng ar dyeowng nk bce solaan tp da bese ng soalan ingeris ak rese 86% jer jwb lam base ingerris

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by hafiz_mivec88 on Fri Sep 11, 2009 10:47 pm

owmputih..86 tinggi tue

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by DJ Mr Syafiq on Fri Sep 11, 2009 10:57 pm

yerlar kn budak2 sek rendah skunk niy sume lam bahase INGERRIS

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by hafiz_mivec88 on Fri Sep 11, 2009 11:12 pm

sekolah rendah je ke

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Mr.Puaka on Sat Sep 12, 2009 4:29 am

Pijan wrote:Tahun 6 mmg lah Dwibahasa.. Dia start tahun 5 kut kalau tak salah dah fully 100% english...

Ape susah?? Buat jer undang2 hanya boleh berbicara bahasa English sahaja pada waktu sekolah antara murid dan guru serta antara murid dan murid, tgk la lepas tu, insya Allah fasih la diorang cakap omputih..

Kalau guna bahasa pengantar bahasa inggeris, tak jadi la skolah kebangsaan lagi.. dh jadi macam sekolah org putih dulu-dulu lak pulak.. tapi betul jugak ape ko cakap ni, kalau hari-hari dok cakap omputih kt sekolah, lama-mala fasih la.. mmg logik akal.

_________________
Pesan Nenek........ Mencari yang hilang adalah lebih baik kerana seseorang itu sudah mula insaf. Mencari yang tiada adalah satu perbuatan yang sia sia. Oleh Itu adalah lebih baik mencari yang hilang berbanding mencari yang tiada.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by DJ Mr Syafiq on Sat Sep 12, 2009 11:54 am

betol2 tuh dari sek rendah dah diajar base ingerris x mungkin x fasih lg bhase 2

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Bahasa Inggeris..antara WAJIB atau PENTING?

Post by Sponsored content Today at 2:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum