Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by MutiaraKirana on Tue Sep 08, 2009 2:46 am


Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut






Ada
sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan
Allah melalui kehidupan Rasul-Nya. Pagi itu, walaupun langit telah
mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi
itu, Rasulullah dengan suara terbatas memberikan khutbah, "Wahai
umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka
taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian,
Al Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti
mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga
bersama-sama aku." Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata
Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu.


Abu
Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun
menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali
menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya
sudah tiba.


"Rasulullah akan meninggalkan kita
semua,"keluh hati semua sahabat kala itu. Manusia tercinta itu, hampir
selesai menunaikan tugasnya didunia. Tanda-tanda itu semakin kuat,
tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang
berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau
mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan
detik-detik berlalu. Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah
masih tertutup. Sedang didalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah
dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang
menjadi alas tidurnya.


Tiba-tiba dari luar
pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya
masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah,
ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup
pintu.


Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?"

"Tak
tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur
Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan
yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu
hendak dikenang. "Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan
sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malakul
maut," kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.
Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa
Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang
sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih
Allah dan penghulu dunia ini.


"Jibril,
jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan
suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat
telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,"
kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega,
matanya masih penuh kecemasan.


"Engkau tidak
senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi. "Khabarkan kepadaku
bagaimana nasib umatku kelak?" "Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku
pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi
siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata
Jibril.


Detik-detik semakin dekat, saatnya
Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh
tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. "Jibril,
betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah
terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril
memalingkan muka.


"Jijikkah kau melihatku,
hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat
pengantar wahyu itu. "Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah
direnggut ajal," kata Jibril.


Sebentar
kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak
tertahankan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua
siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku."Badan Rasulullah mulai
dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar
seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya.


"Uushiikum
bis shalati, wa maa malakat aimanuku, peliharalah shalat dan
peliharalah orang-orang lemah di antaramu." Di luar pintu tangis mulai
terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan
tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir
Rasulullah yang mulai kebiruan.


"Ummatii,
ummatii, ummatiii?" - "Umatku, umatku, umatku" Dan, berakhirlah hidup
manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai
sepertinya? Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi.
Betapa cintanya Rasulullah kepada kita. Kirimkan kepada sahabat-sahabat
muslim lainnya agar timbul kesedaran untuk mencintai Allah dan
RasulNya, seperti Allah dan Rasulnya mencintai kita. Kerana
sesungguhnya selain daripada itu hanyalah fana belaka.

MutiaraKirana
Budak U
Budak U

Posts : 167
Join date : 27/08/2009
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 5:48 pm

sungguh mulia penghulu dunia ini..jika diberi kesempatan untuk pergi ke masa silam..zis 100% yakin zis nak ke zaman Rasullullah SAW..zis nak jadi "baju besi" Rasullullah SAW..berperang di hadapan dan belakang Rasullullah SAW supaya tak ada satu calar pon nanti..

"TIADA TUHAN DISEMBAH MELAINKAN ALLAH, DAN NABI MUHAMMAD ITU ADALAH PESURUH ALLAH"

p/s: zis dah banyak kali dengar cerita ni..dan stiap kali tu jugak la zis nangis baca cerita ni..

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by Pelangi on Tue Sep 08, 2009 5:55 pm

thanx zis.

Pelangi
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 132
Join date : 03/09/2009
Age : 41
Location : keramat . AU 3

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by jacksperow on Tue Sep 08, 2009 5:59 pm

alhamdilillah...age gak org yg buat topic ni..semoga ALLAH memberi petunjuk pada kita semua...dan semoga rahmat ALLAH sentisa bersama anda zis...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 6:06 pm

Part yg last 2 mmg amat menyayat ati... huhu... UMMATII, UMMATII, UMMATII... sama mcm zis mmg klu baca psl neh akn wat air mata menitis sebak di dada, terharu... bila direnung kembali adakah kita mengingati Baginda SAW sepertimana baginda SAW mengingati kita sbg umatnyer... ape yg kita lakukan setiap kali Maulidur Rasul menjelang tiba?huhu, ape2 pon berselawat lah selalu kpd seluruh Muslimin & Muslimat!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by zis on Tue Sep 08, 2009 6:13 pm

Pelangi wrote:thanx zis.
ahakzzz..
nape thanks zis plak? sepatutnya thanks kepada MK sebab buat topik ni..hehe

dulu zis pernah baca petikan khutbah jumaat terakhir Nabi Muhammad SAW ni..lepas sampaikan khutbah tu je Baginda wafat..tapi tu dalam buku lah..so kalo ada sesapa yg jumpa dalam internet yg buleh dicopy paste..share2 lah bersama k?


Last edited by zis on Wed Sep 09, 2009 9:26 am; edited 1 time in total

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by hafiz_mivec88 on Tue Sep 08, 2009 6:59 pm

sdey2,,first time bce kisah nie..thanks

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by jacksperow on Tue Sep 08, 2009 7:48 pm

hafiz_mivec88 wrote:sdey2,,first time bce kisah nie..thanks
first time???

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by tongkat warent on Tue Sep 08, 2009 7:53 pm

memang menitik air mata membaca kisah ni..betapa besar sayang baginda kepada umatnya..sehinggakan disaat kematian baginda yg keluar dari mulut baginda 'ummati,ummati,ummati'.
SELAWAT DAN SALAM KEATAS JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD SWT.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by jacksperow on Tue Sep 08, 2009 8:02 pm

siapa yg berselawat keatas junjungan besar nabi muhammad s.a.w.
ALLAH akan berselawat keatas org itu sebanyak 10 kali...betapa mulianya nabi kita..bersyukurlah kehadrat ilahi,sebab dilahirkan sebagai ummat nabi muhammad s.a.w.....

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by hafiz_mivec88 on Tue Sep 08, 2009 8:04 pm

aah first time nie..mmg serius x penah dgr cte nie

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by jacksperow on Tue Sep 08, 2009 8:13 pm

hafiz_mivec88 wrote:aah first time nie..mmg serius x penah dgr cte nie
ni la yg patut kita takut ni...ade gak org tak pnah degar kisah ni...sedih betul la...tapi ape2 terimakasih kat empunya diri yang buat topic ni...tngok atas sebab keperihatinan anda
dapat gak mnambah knoledge si hafis ni...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by tongkat warent on Tue Sep 08, 2009 9:13 pm

jacksperow wrote:
hafiz_mivec88 wrote:aah first time nie..mmg serius x penah dgr cte nie
ni la yg patut kita takut ni...ade gak org tak pnah degar kisah ni...sedih betul la...tapi ape2 terimakasih kat empunya diri yang buat topic ni...tngok atas sebab keperihatinan anda
dapat gak mnambah knoledge si hafis ni...
2 la bagusnya forum ni.manusia x de yg sempurna.ada yg hafiz tau ko x tau.ada yg ko tau hafiz x tau.setiap org ada kelebihan,kekurangan masing2.sama2 lah kita kongsi kat cni.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by hafiz_mivec88 on Wed Sep 09, 2009 11:45 am

yes btul3..baik aku ngaku je aku x tau,,dr aku ckap aku tau sbnrnye x tau kan..bgus forum nie

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by jacksperow on Wed Sep 09, 2009 12:01 pm

tongkat warent wrote:
jacksperow wrote:
hafiz_mivec88 wrote:aah first time nie..mmg serius x penah dgr cte nie
ni la yg patut kita takut ni...ade gak org tak pnah degar kisah ni...sedih betul la...tapi ape2 terimakasih kat empunya diri yang buat topic ni...tngok atas sebab keperihatinan anda
dapat gak mnambah knoledge si hafis ni...
2 la bagusnya forum ni.manusia x de yg sempurna.ada yg hafiz tau ko x tau.ada yg ko tau hafiz x tau.setiap org ada kelebihan,kekurangan masing2.sama2 lah kita kongsi kat cni.
benar kata2 anda tu...tapi skang kebanyakan isu2 yg dipost2 ni banyak kearah tidak berfaedah..
lebih terjerumus kepada hal2 duniawi...andainya tuan empunya diri yg mengpostkan topic ni tidak postkan topic ni,adekah kita bleh tahu bagaimana iman2 saudara2 seislam kita???
pade kita dok sibuk post2 isu yg tidak berapa penting tu,baik kita postkan isu2 yg dapat kita tingkat iman dan amal kita...insyaallah disebab kan kita berbincan tentang agama allah ni,sambil berdakwah ni.allah akan sebarkan hidayat ke seluruh alam...
(hendaklah ada diantara kamu golongan yg mnyeru manusia kepada allah,nescaya rahmat ku takan terputus)walaupun didunia ni dipenuhi oleh org2 kafir,hanya ade 1 org je islam yg mngigati allah,walaupun didalam hatinya,nescaya allah takan kiamat dunia ni...kita lihat bertapa allah agungkan ummat islam ni..hanya ingat dalam hati,tak beramal soleh,tapi takan kiamat dunia...jadi pada kita dok buang masa bahas soal2 itu la ini la,baik kita bincangkan isu2 agama..
tambah2 plak dibulan yg penuh kebarokatan ni...bulan yg paling mulia ni...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by aL_BeLLa on Wed Sep 09, 2009 12:02 pm

sungguh mulia sekali apa yg dilakukan oleh baginda,tapi adakah kita melakukan apa yang diperintahkan oleh Rasulullah??

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by hafiz_mivec88 on Wed Sep 09, 2009 12:04 pm

ye btul tu,,mari kte renung2 kan cadangan jack

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by jacksperow on Wed Sep 09, 2009 12:10 pm

hafiz_mivec88 wrote:ye btul tu,,mari kte renung2 kan cadangan jack
takan renung je bro???

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by aL_BeLLa on Wed Sep 09, 2009 12:23 pm

jacksperow wrote:
hafiz_mivec88 wrote:ye btul tu,,mari kte renung2 kan cadangan jack
takan renung je bro???

renung-renungkan dan selamat beramal gitu!!jack ayat berbisa oh!!

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by jacksperow on Wed Sep 09, 2009 12:27 pm

aL_BeLLa wrote:
jacksperow wrote:
hafiz_mivec88 wrote:ye btul tu,,mari kte renung2 kan cadangan jack
takan renung je bro???

renung-renungkan dan selamat beramal gitu!!jack ayat berbisa oh!!
adess bella ayat aku berbisa???takde berbisa la....

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by cikmie on Wed Sep 09, 2009 1:17 pm

huh.. lama mata aku tak berlinang dgn air mata.....

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by hafiz_mivec88 on Wed Sep 09, 2009 2:18 pm

x pe cikmie..jgan biarkan ia berlinang je,,biar kan ia berendam skali wakakaka

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by MutiaraKirana on Wed Sep 09, 2009 4:33 pm

alhamdullilah,sama2lah kita menuju kearah kbaikan,ssunguhnye yg baik i2 smuanya dtg dri ALLAH,yg xbaik i2 adalah dri diri kt sndiri

MutiaraKirana
Budak U
Budak U

Posts : 167
Join date : 27/08/2009
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by MutiaraKirana on Wed Sep 09, 2009 4:41 pm

zis wrote:
Pelangi wrote:thanx zis.
ahakzzz..
nape thanks zis plak? sepatutnya thanks kepada MK sebab buat topik ni..hehe

dulu zis pernah baca petikan khutbah jumaat terakhir Nabi Muhammad SAW ni..lepas sampaikan khutbah tu je Baginda wafat..tapi tu dalam buku lah..so kalo ada sesapa yg jumpa dalam internet yg buleh dicopy paste..share2 lah bersama k?

ye la zis mk pun pnh gak dgr ceta ni dri ustaz ms kcik2 dulu,betapa agung n mulianya hati rasulullah shingakan disaat terakhirnye msih lg mmikirkan nsib umat2 nye

MutiaraKirana
Budak U
Budak U

Posts : 167
Join date : 27/08/2009
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by Admin on Thu Sep 10, 2009 1:41 am

zis wrote:
Pelangi wrote:thanx zis.
ahakzzz..
nape thanks zis plak? sepatutnya thanks kepada MK sebab buat topik ni..hehe

dulu zis pernah baca petikan khutbah jumaat terakhir Nabi Muhammad SAW ni..lepas sampaikan khutbah tu je Baginda wafat..tapi tu dalam buku lah..so kalo ada sesapa yg jumpa dalam internet yg buleh dicopy paste..share2 lah bersama k?


As Your Wish

KHUTBAH
TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW


KHUTBAH INI
DISAMPAIKAN PADA 9 ZULHIJJAH TAHUN 10 HIJRAH


DI LEMBAH
URANAH, GUNUNG ‘ARAFAH




Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak
ku katakan !!!

Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu
lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti
kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat
hadir di sini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap
bulan ini dan kota ini sebagai suci maka anggaplah jiwa dan harta setiap
orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada
kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar
orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu
akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti akan membuat perhitungan atas segala
amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba’, oleh itu segala urusan yang
melibatkan riba’ hendaklah dibatalkan mulai sekarang. Berwaspadalah terhadap
syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan
kamu dalam perkara-perkara besar maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak
mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai
hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai atas kamu. Sekiranya mereka
menyempurnakan mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi
makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu
dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya
mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu ke atas
mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu
tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh
kata-kataku ini. Sembahlah Allah, dirikanlah solat lima kali sehari, berpuasalah
di Bulan Ramadhan, tunaikanlah zakat dan harta kekayaan kamu dan kerjakanlah
ibadah haji sekiranya mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara
kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak ada seorangpun yang
lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan amal soleh.

Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah
pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan atas segala apa yang telah
kamu lakukan. Oleh itu, awasilah tindak-tanduk kamu agar jangan sekali-kali
kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau
Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh
itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang
telah disampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu
dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya
nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku
ini menyampaikannya pula kepada orang lain dan hendaklah orang yang lain
itu menyampaikannya pula kepada orang lain dan begitu seterusnya. Semoga
orang yang terakhir yang menerimanya lebih memahami kata-kataku ini dari
mereka yang mendengar terus dariku.

Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya aku telah
sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu.


_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Detik-detik Rasulullah SAW Menghadapi Sakaratul Maut

Post by Sponsored content Today at 8:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum