Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


TANDA-TANDA AWAL KANSER

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 5:06 pm

(1) Kanser pangkal rahim
- sebarang lelehan atau pendarahan yg luarbiasa, sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.

(2) Kanser payudara
- bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairan berdarah dari puting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit di buah dada.

(3) Kanser usus besar
- perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan, sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air.

(4) Kanser paru-paru
- batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas termengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.

(5) Kanser perut
- hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaan yg tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.

(6) Kanser limpa
- sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun berat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

(7) Kanser ovari
- haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen, sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara menjadi lebih mendalam.

(Cool Kanser otak
- sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/ pitam, pelupa, perubahan personaliti.

(9) Kanser prostat
- sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

(10) Kanser darah (leukimia)
- letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).

(11) Kanser tekak
- suara garau/ serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.

10 PENYEBAB UTAMA KANSER

1) Makanan
2) Alkohol
3) Sinaran cahaya matahari
4) Pengambilan ubat
5) Perokok yang tidak aktif
6) Tembakau
7) Radiasi
Cool Pekerjaan
9) Pencemaran air dan udara
10) Keturunan

DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA

1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng
2) Hindari makanan ringan yang masam
3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
5) Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, dan evening primrose oil

Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan mendatangkan kanser

1. SATAY bersama dengan timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Karsinogen adalah Suatu keadaan yang menyebabkan barah, Timun adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan udang selepas mengambil Pil Vitamin C. Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. "Bah Kut Teh" (daging vavi)
Cuba tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging vavi tu dan tunggu sekejap, anda boleh nampak ulat berenyut-renyut keluar dari sana. Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore ".

4. Barah - akibat penggunaan bahan dalam shampoo.
Jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah:- Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.

Meskipun pertanyaan telah dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

5. makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koayteow dsb)

6. Bawang Goreng segera .
Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman, yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah Straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

~~MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by Pijan on Tue Sep 08, 2009 5:14 pm

Skang ni dah ade ubat Vaksin tuk cegah certain2 kanser ( untuk wanita sahaja )...Doktor aku ade citer hari tu untuk anak2 pompuan aku nih, dia kate pade certain2 umor amik japs (suntikan) untuk pencegahan kanser..Insya Allah bleh elakkan dari kanser....

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 5:20 pm

Yer encik pijan ... tqvm ats INFO tuh & kalau ade ape2 yg berkaitan sila POST kan je d thread neh leh la kita semua kongsikan bsama... yg penting berusaha kan? xleh guna cara moden, cara tradisional pon ok gak, dua2 bnyk manfaatnya... bertukar2 metodologi, baru ade kemajuan ahaks, semua dtg dari Tuhan & daripada Dia jugalah dtg penyembuhnya!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by tongkat warent on Tue Sep 08, 2009 5:28 pm

tq win for the info.mencegah lebih baik dari mengubati.

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Tue Sep 08, 2009 5:28 pm

sis win bleh jd doktor nih...bnyk yg sco bleh blajar nih..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Tue Sep 08, 2009 5:32 pm

nasib baek sume jenis makanan dn minuman ikin xsuke...mane win dpt info ni.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 5:39 pm

sama2 tongkat warent...!!~~

xde la scO ape yg sis tau sama2 la kita kongsi!!~~

Ikin... ma win pengidap kanser pangkal rahim... neh semua win dpt drpd doktor pakar drpd HUSM, Kubang Kerian yg mrwt ma win dlu. Klu xslp nama dia Dr Shah, dh bape puluh doc yg ma win tuko still mcm 2 gak la, dok mkn pil hormon yg doc kasik, hbskan sisa2 hidup ngan ubat2an je, setiap 3 bln skali p temujanji... Neh semua kira lam simpanan win la... ape2 pon cuba la usaha sblom tlmbat, klu dh ajal krnaa pnyakit neh nak wat cane kan? dh xrasa tkilan psl dh mencuba, hasilnya gagal 2 blkg kira kan?!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Tue Sep 08, 2009 5:44 pm

siannye win sabar k....sempene bulan ramadhan ni ikin doakan ma win cepat sembuh amin3.
perit rasenye kalau penyakit yg bahaye kene kat org yg kite syg kan.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 5:49 pm

Yer no hal ikin, win & fmly trima kenyataan penyakit ma win 2 dgn redha. Dh tempuhinya sjk umo win 14 thn lagik... ape2 pon brusaha la slagi tmampu & tdaya, aminkan doa ikin gak... tqvm ats doa ikin 2, mdh2an!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by hafiz_mivec88 on Tue Sep 08, 2009 7:16 pm

sis win nie doktor ka..

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 8:41 pm

hafiz_mivec88 wrote:sis win nie doktor ka..

owh utk jwpn pd soalan hafiz 2 sila ke thread new member, baca profile sis, so refer kat sana yer... sini kang lari tajuk lak hiks!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by tongkat warent on Tue Sep 08, 2009 9:07 pm

hafiz_mivec88 wrote:sis win nie doktor ka..
win ni bukan doktor..dia pengutip tin berlesen je..ekekeke Laughing

tongkat warent
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 259
Join date : 05/09/2009
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Tue Sep 08, 2009 10:11 pm

tongkat warent wrote:
hafiz_mivec88 wrote:sis win nie doktor ka..
win ni bukan doktor..dia pengutip tin berlesen je..ekekeke

wakakakah kutip tin 2 mmg trekmak aku trongkat warent... bgs la klu paham ahaks... gud job hehe!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by hafiz_mivec88 on Tue Sep 08, 2009 10:18 pm

wakakakaka..ade ke yg ade lesenye ..hahahaha,,lesen p ke L.

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 09, 2009 7:54 am

hafiz_mivec88 wrote:wakakakaka..ade ke yg ade lesenye ..hahahaha,,lesen p ke L.

ehehehehe hafiz amboi3x soklan... semua nak tau ek hehe... owh yg 2 kena tnya tongkat warent psl dia bhgian perlesenan muekkeke ampOooon tOngkat warent ahaks!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by Mr.Puaka on Wed Sep 09, 2009 8:06 am

Banyaknya bahan-bahan yg boleh mendatangkan barah? Boleh elak, elak aje la.. ape pun good sharing.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 09, 2009 12:22 pm

Mr.Puaka wrote:Banyaknya bahan-bahan yg boleh mendatangkan barah? Boleh elak, elak aje la.. ape pun good sharing.

tol 2 puaka... sama2 lah kita berusaha selagi masih ada waktu neh... mudah2an dgn cara neh dpt membantu even xbnyk, sedikit pon dh memadai... mana tau ade gak effort, xtry xtau kan?mdh2an!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Wed Sep 09, 2009 12:23 pm

sebenarnye bahan2 yg bpnyakit 2 la yg disukai ramai...

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 09, 2009 12:27 pm

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:sebenarnye bahan2 yg bpnyakit 2 la yg disukai ramai...

ye la mcm kanak2 la cthnya, klu kita kata jgn wat g2 jgn wat gni tapi nak wat gak kan? xdgr kata... ingin mcuba... psl neh smua la yg jd gni, pk nak sdp jer tapi xpk kan kesan jangka pjg kuikuikui!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by pahlawan007 on Wed Sep 09, 2009 12:39 pm

tapikan salah satu penyebab yang win nyatakan ialah: perokok tidak aktif (nasib baik abe aktif)....peh legaa

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 09, 2009 12:42 pm

pahlawan007 wrote:tapikan salah satu penyebab yang win nyatakan ialah: perokok tidak aktif (nasib baik abe aktif)....peh legaa

wakkakaka abe. ambOoOOoOi3x abe... hati2 sket klu kuat merokok ade peratus tinggi nak kena skt jantong & radang paru2 kuikuikui ngee...!!~~wallahu a'llam~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by pahlawan007 on Wed Sep 09, 2009 12:45 pm

pulak dah ishh....tak sempat nak kawen 4 lagi ni...

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 09, 2009 12:47 pm

pahlawan007 wrote:pulak dah ishh....tak sempat nak kawen 4 lagi ni...

wakakaka sng cite abe tgk je pic penyakit yg ade kat kotak DUNHILL tuh... 2 pon kira penyakit gak 2 abe wei... klu nk kawen 4 kena la berhenti merokok muekkekek amPoOoon!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by pahlawan007 on Wed Sep 09, 2009 12:49 pm

kawen 2 je la...

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by nuwinzaaba on Wed Sep 09, 2009 12:51 pm

pahlawan007 wrote:kawen 2 je la...

wakakakah abe... dh mampu silakan abe... jgn lupa berlaku adil k haha... uiks dh lari tajuk lak... back 2 d topic pls muekekkkee!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA AWAL KANSER

Post by Sponsored content Today at 10:20 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum