Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


BAHAYANYA PANADOL

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Thu Sep 10, 2009 11:55 am

Petikan dari Emel: Panadol
Merbahaya



JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST /
SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)


UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari
seorang yang mengalaminya...



"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah
hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk
pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya,
apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol
atau Paracetamol.. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau
mencari altenatif lain.


Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia
merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam
tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku
seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana
tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an
tetapi sudah

perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap
bulan.


Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan
ketidak-seimbangan

elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif,
beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan
dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2
cawan air minuman.


Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia
berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besen yang mengandungi air
suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.


Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin
banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.
Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.


Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin
meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat.
Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses
beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau
Parachetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan
memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat
yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi
dadah yang kuat seperti morfin?


P/S: Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah
memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda.

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by pahlawan007 on Thu Sep 10, 2009 12:05 pm

Abe tak suka makan panadol nasib baik gak huhuhu 100PLUS jer

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by Admin on Thu Sep 10, 2009 12:09 pm

aku memang ada dengar menda ni... skang dah mula kurangkan amik pil2 ni.. melainkan dah tak tahan sangat...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by Mr.Puaka on Thu Sep 10, 2009 12:10 pm

Patut aku sakit buah pinggang masa usia 17 thn, aku suka bantai panadol kalo demam, sekali bantai mau sepapan..
tapi betul ke benda ni.. kalo betul panadol tu bertoksik kenapa Kementerian Kesihatan luluskan pulak?

Kadang-kadang benda mcm ni cuma nak drop kan pasaran panadol.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by pahlawan007 on Thu Sep 10, 2009 12:19 pm

ang ade syer ke poke kat sykt penadol tu?? nama dah pain killer mmg ade la bahan cam tu ingat ubat herba ke? dah itu je yg boleh kasi ilangkan sakit atau demam. mana bole kerajaan nak haramkan pain killer lak, boleh ke??
Cth: Rokok kenapa kerajaan tak haramkan penjualannya?? kerajaan tahu rokok bukannya ade kebaikannya pada yang duk isap tu malah banyak buruk dari baik... renungkanlah

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Thu Sep 10, 2009 12:36 pm

nsib baik sco x ske mkn ubat..pahit..kalo demam minum 100plus je..
kalo sakit kepala sco bawak tido..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by Joe on Sat Sep 12, 2009 5:37 pm

ty win 4 good info

Joe
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 401
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 7:54 pm

pahlawan007 wrote:Abe tak suka makan panadol nasib baik gak huhuhu 100PLUS jer

bgs la 2 abe... amalkan la mana yg bek... yg xbek 2 kurangkan!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 7:55 pm

Admin wrote:aku memang ada dengar menda ni... skang dah mula kurangkan amik pil2 ni.. melainkan dah tak tahan sangat...

ye bro admin... sama2 la mencegahnya dgn krg kan pengambilan pil neh, mdh2an kan berhasil!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 7:57 pm

Mr.Puaka wrote:Patut aku sakit buah pinggang masa usia 17 thn, aku suka bantai panadol kalo demam, sekali bantai mau sepapan..
tapi betul ke benda ni.. kalo betul panadol tu bertoksik kenapa Kementerian Kesihatan luluskan pulak?

Kadang-kadang benda mcm ni cuma nak drop kan pasaran panadol.

dlm mana2 ubat kan ade dadah puaka... so bg aku rasional la klu ade sampingan 2... psl kementerian kesihatan 2 aku no komen psl kurang arif kuikuikui... so tnya lah pd yg pakar... just posting, nak ikot ke x up 2 u ahaks!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 7:58 pm

pahlawan007 wrote:ang ade syer ke poke kat sykt penadol tu?? nama dah pain killer mmg ade la bahan cam tu ingat ubat herba ke? dah itu je yg boleh kasi ilangkan sakit atau demam. mana bole kerajaan nak haramkan pain killer lak, boleh ke??
Cth: Rokok kenapa kerajaan tak haramkan penjualannya?? kerajaan tahu rokok bukannya ade kebaikannya pada yang duk isap tu malah banyak buruk dari baik... renungkanlah

gud example!tq abe hiks!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 7:59 pm

ScOrPiO GuRlZzzz wrote:nsib baik sco x ske mkn ubat..pahit..kalo demam minum 100plus je..
kalo sakit kepala sco bawak tido..

bgs la 2 scO... mudah2an kan!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 8:03 pm

Joe wrote:ty win 4 good info

most welkam joe... dun mention it... my pleasure!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by sherah_koala91 on Sat Sep 12, 2009 8:57 pm

yeke ni kak winnn,, aduyai.. ira bler demam je mmg amek panadol actifast lar kak win.. satu kali telan dua biji.. 4 jam je mkn bler demam.. ptt lar k'kdg pinggang ade sakit.. lau ira period pun sme.. ira mkn gak panadol... nk ilangkan saket senggugut.. sbb nk bli 100plus x sempat.. dh saket sgt.. jd nyerr 100 plus kne bli wat stok ek kak.. hehe...

sherah_koala91
Budak U
Budak U

Posts : 208
Join date : 11/09/2009
Age : 25
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sat Sep 12, 2009 9:00 pm

huhu sila tnya yg pakar ira... kak win bukan doc... hnya posting utk sama2 bkongsi... juz alert je la ok bebeh ngeeee!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by MutiaraKirana on Sat Sep 12, 2009 10:27 pm

lamanye panadol 2 dok dlm badan kita win,degil btul ye smpai kita g buang air besar pun dia xnak ikut klua,sis biasa amik panadol bl kpala skit sngt je

MutiaraKirana
Budak U
Budak U

Posts : 167
Join date : 27/08/2009
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sun Sep 13, 2009 3:25 am

MutiaraKirana wrote:lamanye panadol 2 dok dlm badan kita win,degil btul ye smpai kita g buang air besar pun dia xnak ikut klua,sis biasa amik panadol bl kpala skit sngt je

huhu sis MK 2 la psl sy pon tkejut masa mula2 baca emel neh... tapi utk kepastian & kesahihan sila la rujuk doc pakar... pe pon bjaga2 la sis ahaks, krg2 kan huhu!!~~Wallahu a'llam~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by cikmie on Sun Sep 13, 2009 11:36 am

kalau nospan??takpun ice mcm ne??merokok membahayakan kesihatan,..win..aku kalau rasa nak demam jer aku telan actifast..lega trus..hehe Embarassed

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by hafiz_mivec88 on Sun Sep 13, 2009 11:45 am

ape yg penah aku dgr kan panodol nie melegakan dgan cepat waktu kte makan,tp kesakitanye yg kte akan tanggung waktu tua nanti..sbb panadol nie bak kate jurulatih bola aku dlu dia mcm menyimpan kesakitan tue..tp t dah tua dia akan keluar blik..oleh itu sape yg makan panadol tu elok berenti la,,klu sakit kepala tu elok hantuk je di dinding hahahahaha

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by Joe on Sun Sep 13, 2009 11:10 pm

hafiz_mivec88 wrote:ape yg penah aku dgr kan panodol nie melegakan dgan cepat waktu kte makan,tp kesakitanye yg kte akan tanggung waktu tua nanti..sbb panadol nie bak kate jurulatih bola aku dlu dia mcm menyimpan kesakitan tue..tp t dah tua dia akan keluar blik..oleh itu sape yg makan panadol tu elok berenti la,,klu sakit kepala tu elok hantuk je di dinding hahahahaha



byk la ko klau kepale sakit hantuk kat dinding
wakakakakka

Joe
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 401
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by sherah_koala91 on Fri Sep 25, 2009 11:50 pm

hantuk kat dinding ke?
dh cube dh.. hahaha tp makin skt lar.. tp lbh baek cri n tanye yg pakar..

sherah_koala91
Budak U
Budak U

Posts : 208
Join date : 11/09/2009
Age : 25
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sun Oct 04, 2009 5:51 pm

cikmie wrote:kalau nospan??takpun ice mcm ne??merokok membahayakan kesihatan,..win..aku kalau rasa nak demam jer aku telan actifast..lega trus..hehe Embarassed

huhu cikmie ko tnya pd yg pakar ok... aku hanya post kan aje pe yg ade lam emel aku neh ke cni ahaks... nak pcaya ke x tserah... so nak dptkan sgala kepastian 2 sila lah rujuk pd yg bkenaan ok ngee!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by nuwinzaaba on Sun Oct 04, 2009 5:53 pm

hafiz_mivec88 wrote:ape yg penah aku dgr kan panodol nie melegakan dgan cepat waktu kte makan,tp kesakitanye yg kte akan tanggung waktu tua nanti..sbb panadol nie bak kate jurulatih bola aku dlu dia mcm menyimpan kesakitan tue..tp t dah tua dia akan keluar blik..oleh itu sape yg makan panadol tu elok berenti la,,klu sakit kepala tu elok hantuk je di dinding hahahahaha

tq ats pengetahuan yg bguna neh hafiz... mdh2an bla dh ade gtau gni leh la kita sama2 bjaga2 kan!!~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by Pelangi on Mon Oct 05, 2009 1:11 am

pening la kalau x leh makan panadol sebab sis sakit jerk telan pakdol.
kalau sakit x dapat nak jaga anak dan hb so kena la bekorban .
makan je lah pakdol biaq cepat baik.

Pelangi
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 132
Join date : 03/09/2009
Age : 41
Location : keramat . AU 3

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by Pijan on Mon Oct 05, 2009 10:59 am

Pelangi wrote:pening la kalau x leh makan panadol sebab sis sakit jerk telan pakdol.
kalau sakit x dapat nak jaga anak dan hb so kena la bekorban .
makan je lah pakdol biaq cepat baik.

Sian...lain kali suruh je abg amik orang gaji, ataupun makan jer pil jamu mane yang patut...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: BAHAYANYA PANADOL

Post by Sponsored content Today at 12:35 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum