Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


(Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

(Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by aL_BeLLa on Thu Sep 10, 2009 11:57 am

urm semalam Bella dapat pengumuman dari my mum pasal pertukaran sekolah bella tuk next year.Place die kat Kelantan,sekolah tak tahu lagi.My mum tanye la bella nk skula asrama ke or biase.For me mane2 pun boleh coz ape2 hal she yg aturkan.Then pagi ni she dpt call from her kazen pasal pertukaran my school,and her kazen ckp die dh booking skula berasrama yg top skali kat situ just for me.And my fren ckp better skula biase coz skula asrama ni slalu kene buli with senior.Dan skrg Bella pening pikir nk accept my mum punye ke or tak.

p/s=korg suke yg mane??

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by Admin on Thu Sep 10, 2009 12:07 pm

hurmmm... aku dari form 1 sampai abis study dah x duduk ngan mak ayah aku (duk asrama & sewa rumah lain).. ada pro n contra tuk pertanyaan kau ni... tapi bagi aku pro melebihi contra tu.. sbb bila duduk sendiri banyak pengalaman baru yg kau akan timba tak sama dgn duduk ngan family.. tuk contra lak... salah pembawakan yg boleh hancurkan masa depan kau... so choice is yours ...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by aL_BeLLa on Thu Sep 10, 2009 12:12 pm

Admin wrote:hurmmm... aku dari form 1 sampai abis study dah x duduk ngan mak ayah aku (duk asrama & sewa rumah lain).. ada pro n contra tuk pertanyaan kau ni... tapi bagi aku pro melebihi contra tu.. sbb bila duduk sendiri banyak pengalaman baru yg kau akan timba tak sama dgn duduk ngan family.. tuk contra lak... salah pembawakan yg boleh hancurkan masa depan kau... so choice is yours ...

tu la masalah ye,confius la!!so how about your tuan tanah,ape pengalaman yg kau miliki??

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by Mr.Puaka on Thu Sep 10, 2009 12:15 pm

Sekolah berasrama akan mengajar anda berdikari pada usia muda, pendek kata anda akan bergaul dan bercampur dgn macam-macam golongan baik umur sebaya atau kelas-kelas atas dari anda.

Cuma yang tidak bagus, jika anda menyalahgunakan kebebasan yg ada itu, aku kawan-kawan banyak sekolah asrama masa aku kecik-kecik. Tapi last2 semua tk tahan sebab terikat dgn peraturan. Kadang-kadang tanpa kawalan ibubapa remaja mula terjebak dgn gejala merokok, macam-macam la yang negatif.

Jadi sekolah asrama atau sekolah biasa bkn persoalannya, kalau anda berada di sekolah asrama sekalipun, kalau malas tk berjaya juga, apa yg penting adalah anda rajin mentelaah pelajaran. Pendek kata bkn sekolah yg menentukan kejayaan anda tapi diri sendiri.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Thu Sep 10, 2009 12:17 pm

sco ade gak pgalaman dok asrama 3 hari je..pastu sco lari dr asrama..x tahan lor..dh la kene bgun awal2 pg..pastu tiap2 mlm ade je kene histeria...bdk sblh katil lak 2..kene buli ngn senior 2 x delah..
cume x sanggup nk berjauhan ngn family je..rinduuuu...

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by zis on Thu Sep 10, 2009 12:29 pm

ahakzzz..
pendapat zis plak..better skolah biasa..sebabnya?

1) kalo nak belajar berdikari..kat umah pon buleh..macam zis..my parent mmg dah ajar kitaorg adik bradik solat, puasa, masak, basuh baju, kemas umah n so on sejak kitaorg berusia 4 tahun lagi..so mmg kitaorg buat suma kerja sendiri..tak kira laki or pompuan..suma buat..hehe

2) buleh mengurangkan beban kewangan..sebab kalo dok asrama ni..kewangan akan meningkat..walaupon orang cakap dok umah sendiri menghabiskan beras je..tapi perbelanjaan tu buleh dikawal sebab duit bukan kita pegang..hehe..biasa laa kalo anak2 muda ni kalo dah pegang duit..mmg lupa dunia..hehe

3) nak berjaya dalam pelajaran pon kat umah pon buleh..macam nur amalina tu..walaupon dia pergi tusyen..tapi dia tetap blajar kat umah jugak..n buleh jugak berjaya..so kat mana2 pon sama je..kalo kat asrama skalipon..kalo dah pemalas nak study tu..pemalas la jugak..hehe

4) aktiviti social dapat dikurangkan..sebab kalo dok asrama ni..majority org2 melayu ni mudah sgt culture shock..mentang2 dah bebas..kang suma benda dicuba..walaupon tak semua student asrama macam tu..tapi peratusannya lebih menjurus ke arah situ..kalo dok umah..parent buleh pantau lagi..walaupon ada gak yg social walaupon dok umah..tapi sekurang2nya lebih dekat untuk dipantau kalo sakit ke..ada masalah ke..lebih senang berhubung..

5) ni lah masanya untuk korang bersama family..gunakan lah kesempatan yg ada ni untuk membalas jasa kedua orang tuwe korang..spent masa untuk berhibur dengan dorang..tolong dorang buat kerja ke apa ke..sebab kang bila dah kerja..susah nak dapat masa macam ni lebih2 lagi kalo dah dok jauh..contoh kalo family kat sabah sarawak korang plak kerja kat semenanjung..nak balik cuti raya pon susah tau..dengan duit tiket lagi..cuti tak approve lagi..anak bini korang lagi nanti..berebut nak balik raya kampung mertua plak karang..so sementara ada masa ni..bersama lah dengan family korang dulu..hehe

ni adalah berdasarkan pengalaman zis sendiri lah..maybe masing2 ada pengalaman sendiri kan? hehe..buat masa ni..ni je dulu nasihat dari zis..kang kalo ada masa lagi zis tambah lagi..hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by cahaya on Thu Sep 10, 2009 12:39 pm

duk asrama mmg best boleh bljr bdikari n xla jd ank mak je kt umah huhu.then,start tgl kt asrma ler aku bljr mlatih diri solat 5 waktu.alhamdulillah.tp kburukn aku stay kt asrma ialah aku jd sorg kaki tidur kt kelas...entah knp tym duk hstl ngantk je d kelas.n duk asrma klu x pndai bwa dri asyk mlepak je ngn kwn mksd da kurg stdy ler..last bla aku xthn asyk ngntk kt kelas aku kuar hostl.pelik bla kuar hostl xngntk pula kt hstel hehehehe

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by Admin on Thu Sep 10, 2009 12:46 pm

aL_BeLLa wrote:
Admin wrote:hurmmm... aku dari form 1 sampai abis study dah x duduk ngan mak ayah aku (duk asrama & sewa rumah lain).. ada pro n contra tuk pertanyaan kau ni... tapi bagi aku pro melebihi contra tu.. sbb bila duduk sendiri banyak pengalaman baru yg kau akan timba tak sama dgn duduk ngan family.. tuk contra lak... salah pembawakan yg boleh hancurkan masa depan kau... so choice is yours ...

tu la masalah ye,confius la!!so how about your tuan tanah,ape pengalaman yg kau miliki??

asrama - fly... (cabut hostel mlm2 lalu kelapa sawit), jumpa hantu, lihat kalimah Allah & Muhammad dilangit masa puasa ke 3, dll

rumah sewa - makan tepung hari2 wat lempeng dlm seminggu (duit abis.. sampai member yg support aku pun makan tepung ngan aku gak..), eksiden motor, main kejar2 nagn patrol car kat pekan alor gajah... bantai budak yg pecah masuk rumah sewa aku...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Thu Sep 10, 2009 12:50 pm

Admin wrote:
aL_BeLLa wrote:
Admin wrote:hurmmm... aku dari form 1 sampai abis study dah x duduk ngan mak ayah aku (duk asrama & sewa rumah lain).. ada pro n contra tuk pertanyaan kau ni... tapi bagi aku pro melebihi contra tu.. sbb bila duduk sendiri banyak pengalaman baru yg kau akan timba tak sama dgn duduk ngan family.. tuk contra lak... salah pembawakan yg boleh hancurkan masa depan kau... so choice is yours ...

tu la masalah ye,confius la!!so how about your tuan tanah,ape pengalaman yg kau miliki??

asrama - fly... (cabut hostel mlm2 lalu kelapa sawit), jumpa hantu, lihat kalimah Allah & Muhammad dilangit masa puasa ke 3, dll

rumah sewa - makan tepung hari2 wat lempeng dlm seminggu (duit abis.. sampai member yg support aku pun makan tepung ngan aku gak..), eksiden motor, main kejar2 nagn patrol car kat pekan alor gajah... bantai budak yg pecah masuk rumah sewa aku...


ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by jahat on Thu Sep 10, 2009 12:55 pm

ko skolah base da ler
dok asrama neh buang masa ngan duit jer
ade kebaikan gak dok asrama neh
tp risiko anda ke jln songsang mmg senang
klu anda ati yg tabah tahan godaan sila la msuk asrama
bg ak suma same jer klu bab belajar neh
tp klu na lg advance asrama la (Y)
mcm2 ada (hello)

p/s jgn ko keluar xserupa org da ler bile masuk asrama...

_________________
--++ nEvEr juDgE JaHaT!!!++--- SICK OF LIFE!!!

jahat
Moderator
Moderator

Posts : 638
Join date : 21/08/2009
Age : 31
Location : gombak - kl

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by cahaya on Thu Sep 10, 2009 12:59 pm

aL_BeLLa wrote:urm semalam Bella dapat pengumuman dari my mum pasal pertukaran sekolah bella tuk next year.Place die kat Kelantan,sekolah tak tahu lagi.My mum tanye la bella nk skula asrama ke or biase.For me mane2 pun boleh coz ape2 hal she yg aturkan.Then pagi ni she dpt call from her kazen pasal pertukaran my school,and her kazen ckp die dh booking skula berasrama yg top skali kat situ just for me.And my fren ckp better skula biase coz skula asrama ni slalu kene buli with senior.Dan skrg Bella pening pikir nk accept my mum punye ke or tak.

p/s=korg suke yg mane??



2 skola asrma penuh k?...klu x. try duk asrma cba ssuaikn dri..dlm bbrpa bulan.klu ok trs kn je...klu x kuar ar huhuhu

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by cahaya on Thu Sep 10, 2009 1:00 pm

jahat wrote:ko skolah base da ler
dok asrama neh buang masa ngan duit jer
ade kebaikan gak dok asrama neh
tp risiko anda ke jln songsang mmg senang
klu anda ati yg tabah tahan godaan sila la msuk asrama
bg ak suma same jer klu bab belajar neh
tp klu na lg advance asrama la (Y)
mcm2 ada (hello)

p/s jgn ko keluar xserupa org da ler bile masuk asrama...

jalan sonsang?wht u mean?/?


cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by nuwinzaaba on Thu Sep 10, 2009 1:02 pm

Pon dok asrama penoh sejak form 1 smpai ke IPT... so mmg aku ank
didikan asrama la kiranya hehe... huhu xdilupakan juga my parents,
jasamu xdpt ku bls ahaks... dok umah kew hostel bg aku sama je klu
pndai jg diri maka slmt lah dunia & akhirat hehe... ye la kan klu
pndai jg dri org campak kat mana2 pon leh sesuaikan diri... bg aku masa
dok study dlu2 best gak dok asrama neh psl xde ruang nk p melencong ke
lain krna bnyk hbskan masa dgn pengisian yg dibuat oleh pihak asrama
sekolah, solat pon bjemaah & smua kje mcm mkn, study, riadah @
bsukan, extra class & kaunseling wat by groups, cuma mandi &
tdo la masing2 setel kan kah3x... bg aku boleh la klu nk mlatih dri utk
idop bmsyarakat dgn cara bkejasama dlm kumpulan 2 even kelompok
kecik... pendek kata leh survive sndrik dlm smua aspek... so xkekok la
klu blaku sbrg kecemasan 2 psl blh handle sndrik... pd yg anak2 manja
& homesick 2 xpyh la dok hostel kang nanges je ari2 wat malu jer
muekkeke..., dok umah bes psl ade fmly yg caring, dok hostel bes gak
psl ade kwn2 & warden2 asrama yg prihatin, huhu bg aku dua2 bes
la!!~~Windu Kenangan Study Dulu2~~

nuwinzaaba
Manager
Manager

Posts : 554
Join date : 25/08/2009
Age : 86
Location : Bangi, Selangor, Malaysia

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by jahat on Thu Sep 10, 2009 1:05 pm

lem la cc neh
songsang pon tataw
ajaran sosial yg merapu neh bnyk kt asrama
ak dok asrama ak taw la
takat na jd
mmg sng la


_________________
--++ nEvEr juDgE JaHaT!!!++--- SICK OF LIFE!!!

jahat
Moderator
Moderator

Posts : 638
Join date : 21/08/2009
Age : 31
Location : gombak - kl

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by jahat on Thu Sep 10, 2009 1:08 pm

betol 2 win
pendek kata klu anda berjiwa tabah boleh la msuk asrama neh
mcm ayat yg ak post sblom neh jer

_________________
--++ nEvEr juDgE JaHaT!!!++--- SICK OF LIFE!!!

jahat
Moderator
Moderator

Posts : 638
Join date : 21/08/2009
Age : 31
Location : gombak - kl

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by cahaya on Thu Sep 10, 2009 1:50 pm

jahat wrote:lem la cc neh
songsang pon tataw
ajaran sosial yg merapu neh bnyk kt asrama
ak dok asrama ak taw la
takat na jd
mmg sng la


oooooooooo

cahaya
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 85
Join date : 02/09/2009
Age : 27
Location : BAVERLY HILLS

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 10, 2009 8:11 pm

bagi ak lar kn mane2 bez lar yg pnting kite dpt belajar dgn epy

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by hafiz_mivec88 on Thu Sep 10, 2009 9:19 pm

asrama x best wooooo..x bebas

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 10, 2009 9:22 pm

bg ak kn due x bez lg bez benti sekolah

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by hafiz_mivec88 on Thu Sep 10, 2009 9:23 pm

behenti sekolah t ko nak keje ape..x de sijil,,ape la ko nie,,x rasional

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Sep 10, 2009 9:31 pm

ala duduk tepi jln jd pengemis kn sng wakakaka

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Fri Sep 11, 2009 9:28 am

DJ Mr Syafiq wrote:ala duduk tepi jln jd pengemis kn sng wakakaka

wow..tingginye cita2..bravo...

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by aL_BeLLa on Fri Sep 11, 2009 1:43 pm

urm for all thanks a lot!! coz byk korg kasi opion kat bella.Bell tau bende ni susah ni wt keputusan so bell akan try msk asrama coz bende ni pun adventurekan.So y not,kite cube tuk tgk sejauh mane tahap kesabaran kite.

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by jacksperow on Fri Sep 11, 2009 3:02 pm

ala duk asrama la best...aku dari kecil lg dok skolah pondok...sampai umo aku 21...lama gak la...dapat ramai kawan....skang nak merantau pun pandai jaga diri,dari pngalaman tngal diasrama...

jacksperow
Manager
Manager

Posts : 609
Join date : 21/08/2009

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Fri Sep 11, 2009 3:11 pm

cite pasal asrama..sco nk cte skit pasal kwn sco yg sorg ni...
mase sekolah men same2..die ni x pndai nk kuar g mane2..kapel2 pn x nk..otak die fikir bljar je...die mmg baik..tutup aurat sume..smbhyg x tgal..die ni kene kongkong mase kecik..
pastu...die dapat masuk u kt tganu..jauh 2..pgrai die berubah...
die pakai pkaian x ckp kain..cara pcakapan pn dh lain..pakwe ramai...persoalan disini..adakah salah mak die sbb mgongkong anak, x dapat kebebasan..bile dh bebas..terus terlebih bebas..
atau terpengaruh ngn rakan sebaya...

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: (Pendapat korg) Asrama Best ke or Sekolah Biase??

Post by Sponsored content Today at 12:58 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum