Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


perfume branded defect ori

View previous topic View next topic Go down

perfume branded defect ori

Post by wan on Sun Sep 13, 2009 7:27 pm

Anda mst tertanya2 kenapa perfume ini dikatakan defect dan terlalu murah kan? ok..di sini sy xplain sedikit tentang perfume ini...perfume kami actually rejected from factory...bukan reject ape,cume reject packaging shj..mungkin botol tercalar sikit ke,kualiti minyak wanginye still original seperti di kaunter2..JGN RISAU YE...
ingin order??
0132471124-wan
lokasi :setapak kl
ym:rolnal7@yahoo.com


FAKTA
Parfum / Kosmetik Beralkohol

Parfum / Kosmetik beralkohol merupakan masalah baru yang tidak ada pada masa Rasulullah saw, maka dalam mengambil hukum para ulama dalam menggunakan ijtihad penjelasan dari :
Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia
Lembaga Fatwa Al-Azhar
Majlis Muzakarah Panji Masyarakat
Fatwa Syeikh Sya'rawi rh
Hukum menggunakan parfum / kosmetik adalah boleh, tidak haram dan tidak najis.

Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia mengenai hukum alkohol.
Alkohol terdiri daripada berbagai-bagai bahan kimia iaitu Ethanol atau ethyl alkohol, Bothanal dan lain-lain lagi.
Ubat-ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah dimaafkan.
Menurut kitab "AlFiqh Al-Muzahibil ar'baah" dalam bab "An najasat juzu 1, alkohol yang dimasukkan kedalam minyak wangi untuk menahan minyak wangi agar tahan lama atau untuk menaikkan roti adalah boleh.
Jawatan kuasa fatwa telah memberitahu bahawa alkohol ialah nama yang digunakan di dalam kaedah saintifik kepada sebatian yang mempunyai senyawa ( OH ). Dua jenis alkohol yang paling baik ialah :
Methyl alkohol ( Methanol ) atau alkohol ( Kayu ).
Ethily alkohol ( Ethanol ) atau alkohol biji-bijian.
Methyl alkohol ( Methanol ) tidak digunakan untuk minuman kerana ia merupakan racun yang kuat, manakala ethily alkohol digunakan sebagai campuran di dalam minuman keras.

Hasil muzakarah Majlis Muzakarah al-Azhar Panji Masyarakat.
( Islam dan masalah-masalah kemasyarakatan, terbitan pustaka panjimas, Jakarta tahun 1983, hal 427)
MEMAKAI ALKOHOL DAN MINYAK WANGI.
Mengenai alkohol di dalam minyak wangi, telah majlis terangkan. Bimbingan peribadipun telah menghuraikannya pada Panjimas yang baru lalu. Hukumnya tidak haram. Memakai minyak wangi, malah disunatkan.
Kesimpulan : Berdasarkan penjelasan di atas, dapat kita fahami bahawa alkohol yang terdapat di dalam minyak wangi adalah suci dan boleh dipakai untuk mengerjakan sembahyang tanpa ragu-ragu lagi.

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by aL_BeLLa on Sun Sep 13, 2009 7:35 pm

uhhh??boleh ke??
setau bell la xbole,
urm ape pendapat pak ustaz ehh??

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Sun Sep 13, 2009 7:37 pm

ni fakta bkn auta

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by aL_BeLLa on Sun Sep 13, 2009 10:13 pm

pening!!! ne satu nk percaye nih!!

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by hafiz_mivec88 on Sun Sep 13, 2009 10:17 pm

aik bley ke pkai minyak wangi yg beralkohol utk solat..biar betul fakta nie.

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by aL_BeLLa on Sun Sep 13, 2009 10:28 pm

tuh la pasai!!
ngah poning nih!!
sameade kite nk caye or tak je!!
nk jakim de wt kelulusan ke?

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by hafiz_mivec88 on Sun Sep 13, 2009 10:34 pm

tgu org lain komen ye bella

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Sun Sep 13, 2009 11:53 pm

aku pun dapat fakta ni
aku nk share dgn korang ler

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by aL_BeLLa on Sun Sep 13, 2009 11:58 pm

wan wrote:aku pun dapat fakta ni
aku nk share dgn korang ler

tpi bgs gak ko share bende nih kat kitorg!!
coz lh la wt depa poning2 skit!!wahkaka

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by Admin on Mon Sep 14, 2009 2:42 am

Harga brapa nie?

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 9:12 am

50ml=rm120
75ml=rm130
90ml/100ml=160
125ml=rm170
semua jenis brand harga

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 9:17 am

Anda mst tertanya2 kenapa perfume ini dikatakan defect dan terlalu murah kan? ok..di sini sy xplain sedikit tentang perfume ini...perfume kami actually rejected from factory...bukan reject ape,cume reject packaging shj..mungkin botol tercalar sikit ke,kualiti minyak wanginye still original seperti di kaunter2..JGN RISAU YE...

ingin order??
0132471124-wan
lokasi :setapak kl
ym:rolnal7@yahoo.com

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by et0n on Mon Sep 14, 2009 9:42 am

Hukum alkohol daripada arak

Alkohol yang dihasilkan atau diambil
daripada arak, meminumnya adalah jelas haram sebagaimana keterangannya
di atas. Adapun menggunakan minyak wangi atau minyak rambut yang
mengandungi alkohol yang diambil daripada arak adalah haram juga,
kerana berlumur dengan najis tanpa ada keperluan yang syar‘i adalah
haram hukumnya sebagaimana kata Ibnu Hajar rahimahullah yang bermaksud:

Ertinya:Haram berlumur dengannya (najis) di luar sembahyang pada badan dan
pakaian dengan tiada apa sesuatu hajat (yang syar‘i).

Dengan
itu, adalah tidak sah sembahyang seseorang yang memakai minyak wangi
atau minyak rambut yang mengandungi alkohol yang diambil daripada arak
kerana ia adalah najis.

Hukum alkohol sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia

Alkohol
sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia adalah haram meminumnya
kerana sifatnya yang memudharatkan seperti mana racun.

Bagaimanapun
minyak wangi atau minyak rambut yang mengandungi alkohol yang
dihasilkan melalui sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia
adalah harus menggunakannya, kerana ia bukan najis.

Dari itu,
adalah sah sembahyang seseorang yang memakai minyak wangi atau minyak
rambut yang mengandungi alkohol yang dihasilkan melalui sintetik atau
tiruan dari campuran bahan kimia kerana ia bukan najis.

Perkara
yang meragukan hendaklah ditinggalkan Tetapi yang menjadi persoalan
ialah kita tidak dapat mempastikan bahawa alkohol yang terkandung di
dalam sesuatu minyak wangi atau minyak rambut itu, adakah ia diambil
dari sumber yang suci atau najis?

Apabila timbul keraguan
seumpama ini, menurut ajaran Islam, perkara tersebut hendaklah
ditinggalkan. Hasan bin ‘Ali radhiallahu ‘anhuma meriwayatkan
bahawa dia telah menghafal daripada Rasulullah shallallahu ‘alaihi
wasallam yang bersabda bermaksud:

Maksudnya: Tinggalkanlah apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu.
(Hadis riwayat at-Tirmidzi, an-Nasa’i, Ahmad dan ad-Darimi)

Dalam
hadis yang lain pula dijelaskan bahawa meninggalkan perkara yang
diragui kehalalan dan keharaman sesuatu perkara adalah menandakan
kesungguhan seseorang itu dalam memelihara agama dan kehormatannya.
Manakala membuat perkara yang masih di dalam kesamaran akan membawa
kepada melakukan perkara yang haram sebagaimana sabda Rasulullah
Shallallahu ‘alaihi wasallam yang diriwayatkan daripada an-Nu‘man
bin Basyir radhiallahu ‘anhu:

Maksudnya: “Maka barangsiapa
yang menjauhi perkara-perkara yang syubhat, (maka) dia telah melepaskan
bagi agamanya dan kehormatannya (dari kecaman); dan barangsiapa yang
terjatuh di dalam perkara-perkara yang syubhat (maka) jatuhlah dia ke
dalam perkara haram.” (Hadis riwayat Muslim)

Oleh itu jelaslah
menggunakan minyak wangi atau minyak rambut yang mengandungi alkohol
yang bersumber daripada arak adalah haram, kerana ia adalah najis dan
tidak sah dibawa sembahyang. Manakala minyak wangi atau minyak rambut
yang mengandungi alkohol yang dihasilkan melalui sintetik atau tiruan
dari campuran bahan kimia adalah diharuskan, kerana ia bukan najis dan
sah dibawa sembahyang.

Walau bagaimanapun apabila timbul
keraguan terhadap kedudukan alkohol yang terdapat dalam minyak wangi
atau minyak rambut, sama ada ia diambil daripada sumber yang najis atau
sumber yang suci, menurut ajaran Islam adalah lebih selamat perkara
tersebut ditinggalkan dari menggunakannya. Tambahan pula di pasaran
banyak terdapat minyak wangi atau minyak rambut yang sama sekali tidak
mengandungi alkohol yang boleh menjadi pilihan kita.

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 9:47 am

Hukum menggunakan parfum / kosmetik adalah boleh, tidak haram dan tidak najis.
Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia mengenai hukum alkohol.

Alkohol terdiri daripada berbagai-bagai bahan kimia iaitu Ethanol atau ethyl alkohol, Bothanal dan lain-lain lagi.
Ubat-ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah dimaafkan.
Menurut kitab "AlFiqh Al-Muzahibil ar'baah" dalam bab "An najasat juzu 1, alkohol yang dimasukkan kedalam minyak wangi untuk menahan minyak wangi agar tahan lama atau untuk menaikkan roti adalah boleh.
Jawatan kuasa fatwa telah memberitahu bahawa alkohol ialah nama yang digunakan di dalam kaedah saintifik kepada sebatian yang mempunyai senyawa ( OH ). Dua jenis alkohol yang paling baik ialah :
Methyl alkohol ( Methanol ) atau alkohol ( Kayu ).
Ethily alkohol ( Ethanol ) atau alkohol biji-bijian.
Methyl alkohol ( Methanol ) tidak digunakan untuk minuman kerana ia merupakan racun yang kuat, manakala ethily alkohol digunakan sebagai campuran di dalam minuman keras.

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 9:48 am

saya dapat dapat fakta ni,bkn saya kata saya betul,kita share ape y patut,ok

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by pahlawan007 on Mon Sep 14, 2009 10:01 am

wan ooooooooooooo wan versace ade ke blue jeans? Berapa harga botol besar?

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 10:07 am

blue jeans 75ml=rm130

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 10:08 am

Anda mst tertanya2 kenapa perfume ini dikatakan defect dan terlalu murah kan? ok..di sini sy xplain sedikit tentang perfume ini...perfume kami actually rejected from factory...bukan reject ape,cume reject packaging shj..mungkin botol tercalar sikit ke,kualiti minyak wanginye still original seperti di kaunter2..JGN RISAU YE...
ingin order??
0132471124-wan
lokasi :setapak kl
ym:rolnal7@yahoo.com

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by pahlawan007 on Mon Sep 14, 2009 10:17 am

wan wrote:blue jeans 75ml=rm130

dekat raya ni tak leh kurang lagi ke???

pahlawan007
Budak U
Budak U

Posts : 177
Join date : 29/08/2009
Age : 42
Location : Subang

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 11:43 am

75ml aku blh kuang rm120 je

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by aL_BeLLa on Mon Sep 14, 2009 11:48 am

hang jual ke???
bak satu!! nk gak wangi x??

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by wan on Mon Sep 14, 2009 11:49 am

saya agen ,saya dok kat setapak

Anda mst tertanya2 kenapa perfume ini dikatakan defect dan terlalu murah kan? ok..di sini sy xplain sedikit tentang perfume ini...perfume kami actually rejected from factory...bukan reject ape,cume reject packaging shj..mungkin botol tercalar sikit ke,kualiti minyak wanginye still original seperti di kaunter2..JGN RISAU YE...

ingin order??
0132471124-wan
lokasi :setapak kl
ym:rolnal7@yahoo.com

wan
Budak Tadika
Budak Tadika

Posts : 11
Join date : 13/09/2009
Age : 35
Location : setapak kl

Back to top Go down

Re: perfume branded defect ori

Post by Sponsored content Today at 2:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum