Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


(Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

View previous topic View next topic Go down

(Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by aL_BeLLa on Mon Sep 14, 2009 11:20 am

Pejam celik pejam celik, dah hampir 10 tahun Along Spoon meninggalkan kita semua. Kami di Oh! Artis percaya sesiapa yang membesar di pertengahan tahun 1990-an pasti tidak dapat melupakan nama ini. Masa tu memang sedih bila nengok Buletin Utama bila ibu kandung Along tetap percaya yang anaknya masih hidup dan akan kembali suatu hari lagi sedangkan DNA mengesahkan yang mayat tersebut sememangnya Along. Along atau nama sebenarnya Sabi’ul Malik yang ketika itu berusia 19 tahun, telah ditemui mati di tepi jalan di Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, Jelebu pada jam 1 pagi, 26 Disember 1999. Along dibunuh ditempat lain sebelum mayatnya di buang di dalam gaung tersebut.



Seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal, Mohamed Ya’cob dari cawangan pengawal pengiring Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi terhadap tuduhan membunuh Along dengan sengaja. Masihkah anda ingat mengapa Along dibunuh? Kami tidak mahu sebutkan kerana menghormati orang yang sudah tiada.

Along dan kumpulan Spoon meletup pada ketika itu dengan lagu seperti Rindu Serindunya dan Memori Sekuntum Rindu kini hanya tinggal kenangan, tetapi lagu-lagu’nya masih segar di hati peminat. Vokalis Spoon pernah digantikan dengan adik kandung kepada Along iaitu Azlong, tetapi masih tidak dapat menandingi kehebatan vokal Along.

kami ada mengambil beberapa komen dari peminat di laman web youtube baru-baru ini.

tingat mase dpt brita along dibunuh.. aku mnangis bagai nak rak.. aku simpan pic arwah n buat 1 buku.. tp buku ntah mane aku letak.. btw.. Al Fatihah – missnooi

sedih giler bila tau dia meninggal. time bulan puasa lak 2.lagi berapa hari nk raya. MAMPUS lah PEMBUNUH 2 – sokmo22

biarlh walaupun along dh pegi mninggalkan kite,tp bisanya tetap dlm hati msing2…pmbunuh yg mmbunuh along dh pun ditgkap dn sdg mnjalani hukuman…cuma tggu hukuman bunuh je skang ni..alfatihah.. – kirantomarcelo

ermmm aku minat giler ngan along spoon ni
fanatik sangat giler ngan dia…..
aku cam tak leh nak terima along hilang n dijumpai mati dalam guni kat gaung
huhuhu tragis betul kematian dia erkkk
yang sedihnya mak ayah dia tak leh nak terima dia meninggal dunia…sejak dari hari tu aku dah tak minat mana2 lagi artis yang ada …..sedih sgt coz along pergi terlalu awal…..
ape2pun semoga rohnye dicucuri rahmat…
AL-FATIHAH…. – Maizatulazura

ku rindu kan suara along – bukitchawi84


Kami mengambil kesempatan ini untuk mengajak anda semua menyedekahkan Al-Fatihah kepada Allayarham Sabi’ul Malik. Jika arwah masih hidup ketika ini, arwah sudah berusia 29 tahun yang sudah tentu arwah akan terus berkarya dan memberi sumbangan kepada dunia hiburan kita. Mungkin juga akan wujud artikel di Oh! Artis mengenai perkahwinan Along atau something menarik yang dapat dikongsi bersama peminat.

Along, damailah engkau di sana. Frankly sepaking, kami amat merindui kenangan ketika Spoon megah di persada industri hiburan negara ini suatu ketika dulu.

Keratan Akhbar untuk flashback anda.

PUTRAJAYA: Mahkamah Tinggi yang menyabit dan menjatuhi hukuman gantung terhadap seorang lans koperal atas tuduhan membunuh penyanyi kumpulan Spoon tidak sepatutnya menerima percakapan beramaran anggota polis itu sebagai keterangan.

Peguam Markhan Singh yang mewakili tertuduh Mohamed Ya’cob Demyati berkata, Mahkamah Rayuan perlu menolak percakapan beramaran anak guamnya kerana ia mengandungi perkataan yang tidak sepatutnya diterima sebagai keterangan.

Katanya, perkataan itu juga tidak merujuk secara khusus kepada fakta kes, sebaliknya ia digunakan untuk mengaitkan Mohamed Ya’cob, 42, terhadap pertuduhan.

Markhan Singh berhujah dalam rayuan anak guamnya terhadap hukuman mati dikenakan terhadapnya selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Seremban, 10 April 2002, terhadap tuduhan membunuh Sabi’ul Malik Shafiee atau lebih dikenali sebagai Along.

Beliau berkata, tindakan mahkamah menerima percakapan beramaran anak guamnya yang mengandungi perkataan “Mayat Along yang saya isi dalam guni telah saya campak ke tepi jalan ke Kuala Klawang dan saya setuju tunjukkan tempat itu” prejudis anak guamnya.

Katanya, berdasarkan kepada urutan gambar tempat kejadian yang dirakam jurugambar, polis terlebih dulu mengetahui tempat mayat Along ditemui sebelum keterangan mengenai kawasan itu diperoleh daripada Mohamed Ya’cob.

“Walaupun mengetahui dulu lokasi mayat, polis menggunakan Seksyen 27 Akta Keterangan 1950 untuk mengaitkan Mohamed Ya’cob dengan pembunuhan bagi menunjukkan seolah-olah dia yang membawa mereka ke situ,” katanya.

Mohamed Ya’cob dari cawangan pengawal pengiring Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi terhadap tuduhan membunuh Sabi’ul Malik, 19, di tepi jalan di Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, Jelebu pada jam 1 pagi, 26 Disember 1999.

Along yang popular dengan lagu Rindu Serindu-Rindunya dilaporkan hilang pada 25 Disember 1999 dan polis menjumpai rangka manusia dipercayai penyanyi itu, yang diikat dalam guni di lereng bukit di Jalan Kuala Klawang, 6 Januari 2000.

Panel tiga hakim yang diketuai oleh Hakim Datin Paduka Zaleha Zahari, Datuk Wan Adnan Muhamad dan Datuk Ahmad Maarop akan mendengar hujah pendakwa raya hari ini.


Perkembangan kes yang memakan masa 9 tahun ini berakhir dengan keputusan pembunuh dihadapkan ke tali gantung baru-baru ini. Nyawa dibalas nyawa, itu yang terbaik.

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by et0n on Mon Sep 14, 2009 11:24 am

sangat kejam..
suka buat undang2 sendiri..
nyawa dah mcm mainan jek kan...

eton: suka jugak ngan Along ni..kalu hidup sama umo ngan eton

et0n
Moderator
Moderator

Posts : 476
Join date : 24/08/2009
Age : 36
Location : Wilayah Iskandar, Johor Bahru

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by aL_BeLLa on Mon Sep 14, 2009 11:29 am

i really miss him!!
walau pun xpenah jumpe just tgk die kat youtube je
bella ske la rindu serindunya!!!

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by MutiaraKirana on Mon Sep 14, 2009 6:27 pm

yg pergi ttap pergi xkan kembali lg-al-fatihah....amin

MutiaraKirana
Budak U
Budak U

Posts : 167
Join date : 27/08/2009
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by aL_BeLLa on Mon Sep 14, 2009 8:04 pm

seperti lagu Rabbani

"yang pergi tak akan kembali lagi"

wah!!!!sop2 Sad Sad

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by nakal on Mon Sep 14, 2009 8:12 pm

Along spoon dilihat berlegar-legar di cb kampung dan fc tetapi dia guna nama jahat.

nakal
Budak Sekolah Menengah
Budak Sekolah Menengah

Posts : 79
Join date : 27/08/2009

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by DJ Mr Syafiq on Mon Sep 14, 2009 9:10 pm

sungguh mmg sungguh kejam

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by hafiz_mivec88 on Mon Sep 14, 2009 9:59 pm

polis mmg x ley pakai..

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by DJ Mr Syafiq on Mon Sep 14, 2009 10:02 pm

owng ramai skunk men kadet pulis jer

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by hafiz_mivec88 on Mon Sep 14, 2009 10:18 pm

aku x tulis pn kadet kan,,

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by aL_BeLLa on Tue Sep 15, 2009 7:48 am

hafiz_mivec88 wrote:aku x tulis pn kadet kan,,

hang kadet pulis ke hafiz??

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by DJ Mr Syafiq on Tue Sep 15, 2009 3:34 pm

aL_BeLLa wrote:
hafiz_mivec88 wrote:aku x tulis pn kadet kan,,

hang kadet pulis ke hafiz??
ak raso apiz pandu putera kahkahkah

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by aL_BeLLa on Tue Sep 15, 2009 7:28 pm

ade ke pandu putera??
pandu puteri ade lah!!(D)

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by DJ Mr Syafiq on Tue Sep 15, 2009 9:06 pm

hahahah ak taw ko puteri islam

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by hafiz_mivec88 on Tue Sep 15, 2009 9:10 pm

ape nie,,korang bukak topik sendiri ke

hafiz_mivec88
Manager
Manager

Posts : 654
Join date : 02/09/2009
Age : 28
Location : seremban

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by ScOrPiO GuRlZzzz on Wed Sep 16, 2009 10:18 am

sco pn rindu gak kt along...lagu2 die mmg meletop abis...
papepn al-fatihah utk die..

ScOrPiO GuRlZzzz
Manager
Manager

Posts : 628
Join date : 25/08/2009
Age : 28
Location : Selangor

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by aL_BeLLa on Wed Sep 16, 2009 9:55 pm

DJ Mr Syafiq wrote:hahahah ak taw ko puteri islam

aku kadet polis k...
puteri islam ni nerd sgt la...

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by cikmie on Thu Sep 17, 2009 1:18 pm

hafiz_mivec88 wrote:polis mmg x ley pakai..
\

hang bukan keja ngan polis ka??hafiz..hati2...kat sini banyak polis...kang percakapan beramaran hg kena masuk court kang..hati2,..miahaha..

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: (Tragis) Masihkah anda ingat dengan Along Spoon?

Post by Sponsored content Today at 7:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum