Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Tue Sep 29, 2009 5:44 pm

ahakzzz..
rasanya dah lama kita tak berdebat kan? hehe..memandangkan isu ni tgh hangat dalam berita dan newspaper baru2 ni lebih2 lagi musim perayaan ni..apa kata kita berdebat tentang ni plak? jommm kita asah balik otak kita yg dah lama berkarat sebab hari2 makan rendang raya..hehe

kemalangan..hampir setiap hari kita dengar word ni..kalo tak setiap hari pon maybe setiap minggu or setiap bulan..tapi yg pasti dalam setahun kompom punya akan ada kes kemalangan jalanraya..potong jari laa kalo takde..haha..yang kesiannya..orang yang tak bersalah plak yg jadi mangsa..kita elok2 bawak kreta ikut rules dengan penuh berhemah dan berhati2..tetiba datang mamat sekor ni bawak macam pelesit..tak pasal2 kita jugak yg eksiden..aduyai..

yang menghairankan adalah kes2 macam ni meningkat mendadak pada musim2 perayaan..tak kira laa hari raya ke..chinese new year ke..ape ke..tapi banyak giler kes2 kemalangan..nasib tak giler je lah..haha..tu yg menjadi persoalan tu..nape benda macam ni terus berlaku dari tahun ke tahun..sedangkan benda ni dah naik berkulat dah orang tegur n nasihat..dah macam2 cara diambil untuk atasi..tapi angka kematian tu kian meningkat..salah siapa?

salah kerajaan ke? sebab naikkan had laju highway sampai 110km/j? kang kalo tetapkan balik 90km/j kang..komplen plak lambat sampai..

salah kementerian ke? sebab buat jalan highway ni straight giler sampai memudahkan orang untuk pecut sesukahati laki mak tiri anak jiran dorang? kang kalo buat jalan raya berlubang2 kang..komplen plak tayar senang rosak..

salah pihak berkuasa ke? sebab tak strict dengan undang2? kang kalo pihak berkuasa strict dengan undang2..komplen plak pihak berkuasa ni cekik darah je..

salah institut memandu ke? sebab senang2 kasi lesen kat orang? kang kalo susah kasi lesen kang..bising plak tak dapat nak drive..

salah NGO ke? sebab jarang buat kempen keselamatan jalan raya ni? kang kalo selalu buat pon bukannya dorang ni nak datang pon..

nak salahkan sapa lagi? tu jari telunjuk tu nak tuding kat sapa lagi? nape mesti nak drive laju2? rasa hebat ke kalo dapat drive laju2 tu? sambil dengar lagu kuat2..sambil pakai spek mata itam..rasa hebat ke buat macam tu? sebab apa? buat apa nak drive laju2 padahell jarak dari traffic lite ke traffic lite lagi satu tu hanya 200 meter je? buat apa nak dengar lagu kuat2? pekak ke? kononnya dengar lagu omputih..ntah paham ke tidak apa dorang nyanyikan tu..main goyang2 kepala je..haha..kalo siang pakai spek itam tu zis buleh terima laa sebab nak macho or sebab silau cahaya matahari..tapi kalo pakai spek itam waktu malam tu apa kejadahnya? mata tu mata cyclop ke tabley nak pandang direct sebab takut kluar power dari mata tu? haha..aduyai..

p/s: apa lagi yg kita buleh lakukan untuk kurangkan kes2 kemalangan ni?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by DJ Mr Syafiq on Tue Sep 29, 2009 9:06 pm

try x paya bawk kete pakai beskal jer

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Mr.Puaka on Wed Sep 30, 2009 7:19 pm

Isu salah siapa bkn persoalan, kita tk boleh mencari kesalahan sesiapa, NGO atau badan kerajaan dh abis duit rasanya berkempen ttg keselamatan jalanraya ni.

Bukan saje mereka kempen musim perayaan tapi hari biasa pun kita rakyat malaysia di terapkan ttg keselamatan semasa berada di jalanraya. Tapi segelintir masyarakat kita yang memandu tanpa mengikut peraturan, pendek kata org kita ni cukup sopan kalau tidak memegang stereng, tapi bila pegang aje stereng kesopanan mereka takde, semua nak cepat aje.

Kita boleh ikut sistem yang digunapakai kt luar negara daripada sistem saman skrg yg kita gunakan, pendek kata smua org mampu bayar saman kalo just rm300, tapi lepas kena saman n bayar saman mereka akan ulang kesalahan yang sama.

Kadang-kadang kerajaan kita pun terlalu berlembut kadang2 siap bagi diskaun lagi utk org ramai menyelesaikan saman, secara tk lansung org tk takut la setakat kena saman ni. Macam Tan Sri KPN sendiri cakap hukum mati pun lom tentu buat org macam ni boleh sedar.

Jadi cara yang terbaik, bagi mereka yang lakukan kesalahan yang sama lebih 3 kali gantung aje lesen utk seumur hidup, dari sini baru mereka pikir utk memandu secara melulu. Kalau saudara kt sini seorang pemandu kita sendiri boleh tgk gelagat pemandu malaysia bila ada kt highway, lorong kecemasan digunakan utk memotong, manakala lorong laju pulak mereka pandu bawah 60 km/j. Memandu terlalu perlahan di lorong laju pun punca kemalangan juga. Jadi mereka ini pun patut di saman, ini tidak pihak berkuasa akan saman org memandu melebihi had laju tapi tidak utk mereka yang memandu terlalu perlahan di lorong laju.

Kalau sistem luar negara, mereka ada kamera yang berfungsi secara otomatik akan menangkap gambar kereta yang melebihi had laju, berbeza dgn negara kita di mana kamera yang ada hanya berfungsi bila ada penguatkuasa yg ditugaskan utk menjaga kamera tersebut.

Kesimpulannya kemalangan boleh di elakkan jika semua pemandu mempunyai tahap kesedaran semasa memandu dan bertimbangrasa semasa memandu, pendek kata ambil langkah drastik termasuk membatalkan lesen memandu pun boleh di lakukan kpd mereka yang melanggar peraturan agar kadar kemalangan dpt di kurangkan.

Puaka: Anda mampu mengubahnya (kecuali takdir Allah)

_________________
Pesan Nenek........ Mencari yang hilang adalah lebih baik kerana seseorang itu sudah mula insaf. Mencari yang tiada adalah satu perbuatan yang sia sia. Oleh Itu adalah lebih baik mencari yang hilang berbanding mencari yang tiada.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by DJ Mr Syafiq on Wed Sep 30, 2009 9:03 pm

tp skunk niy kemlagan menjadi2

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Thu Oct 01, 2009 9:37 am

ahakzzz..
tu lah..sikap kita sendiri sebenarnya..tak perlu nak salahkan orang lain..jari telunjuk tunjuk kat orang lain..tapi 4 jari yg lain tunjuk ke arah diri sendiri..

culture..benda ni yg penting sebenarnya..kalo kat australia..ada satu kawasan jalan raya tu yg mmg sentiasa sesak..sentiasa dihujani dengan kreta2..malah pegang rekod dunia antara jalan raya paling banyak kreta..tapi kat sana tu..tak pernah sekali pon berlaku kemalangan n jem..sebab? sebab culture dorang yg mmg pegang pada prinsip sapa sampai dulu dia yg jalan dulu..so bagi yg lambat sampai tu dorang akan sedar diri n paham2 sendiri untuk stop sebab dorang tau dorang lambat..kalo kat negara kita..tak payah cakap laa..kalo buleh dia je nak jalan dulu..tak kira lah dia lambat ke cepat..dia je nak jalan dulu..kreta dari simpang pon buleh melulu keluar ke jalan lurus..yg jalan lurus plak langsung tak kasi chance kreta dari simpang nak kluar..ni lah sikap kita..

tapi zis rasa..hukuman gantung lesen pon tak guna kot..sebab ni akan menggalakkan orang pemandu tanpa lesen nanti..ye lah kan..sekarang pon ramai yg mmg memandu di jalan raya yg tanpa lesen..so apa nak diherankan sgt bagi dorang? bagi je saman ribu2..daripada RM300 tu terus naik RM3000..buleh gak digunakan untuk menambah pendapatan negara kan? hehe..pastu hukum penjara setahun ke..5 tahun ke..baru padan muka dorang..so kalo tak nak kena penjara tu..jgn bawak laju..senang je kan? hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Oct 01, 2009 11:09 am

bukan bwe laju je penyebab kemalangan kalau slow pon leh sbb kan kemlangan.plg aq bengang bile dah lintas baru nk tgk kiri kanan kalau kete dpn smpat break mengejut kalau xfhm2 ajelah.pastu leh wat pic bodo mcm xde pe2 yg jadi org mcm ni leh wat aq pnz.rase nk bawe traler leyek je kete die..lagi stu kat jlm kg kalau ade kete dpn nk melintas kete dpn xleh behenti jap bg kete lain melintas bukan lme pon 3 saat je jln dh tentu jem sekurang-kurangnye behenti jap supaye jln pde arah bertentangan xjem jgk sbbkn sebiji kete xdpt melintas maklum la xde lampu isyarat.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Thu Oct 01, 2009 12:22 pm

Semua ni berpunca dari rasuah..Malaysia ni kuat sgt rasuah, yang tak layak memandu pun boleh dapat lesen..kadang2 tu yang tak tahu apa itu steering wheel pun leh dpt lesen gak...semuanya pasal rasuah...Dapat selesaikan isu rasuah maka selesailah isu eksiden nih...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Oct 01, 2009 3:57 pm

taw x pe rasuah

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Admin on Thu Oct 01, 2009 4:06 pm

sikap individu tu sendir yg cadi punca.. kebanyakkan pemandu kat malaysia ni cuai. tak beretika. rakus. ghairah. panas baran. gopoh. dan macam2 lagi sikap negetif muncul tiap kali pegang stereng. padahal kalau tak memandu baik jer.. takde pulak sikap cam tu

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Thu Oct 01, 2009 4:15 pm

ahakzzz..
sebab tu orang cakap..kalo nak tgk or nak menguji tahap kesabaran seseorang..suwuh dia drive kat KEHEL..lebih2 lagi masa traffic jam di tengah hari yg panas terik ketika aircon plak rosak..hehe
kalo dia buleh slamber n cool je..mmg tinggi laa kesabaran dia tu..

rasuah eh? buleh jadi satu faktor gak..integriti tak cukup lagi..so sesapa yg berhajat nak bercita2 menjadi pemakai baju uniform ni..tolong lah pastikan diri tu berintegriti dulu..mintak tolong lah sgt2..jgn ingat korang pakai baju uniform korang akan jadi "kebal" n "kuat"..tak ke mana pon duit haram tu..apa yg buleh dibuat ngan duit haram tu? beli makanan kang sakit pewut..beli kreta kang eksiden..beli barang2 kang cepat rosak..beli baju kang cepat koyak..ye lah..benda haram kan? mana tahan lama..hehe

korang amik rasuah..tak kisah dah ngan dosa pahala takpe..sebab tu korang tanggung sendiri..tapi pikir laa demi orang lain jugak..anak bini tu makan duit haram..org awam plak yg tak bersalah tak pasal2 eksiden jugak..kalo korang skarang tak kisah..akhirat karang tau laa dorang tu tuntut balik nanti..masa tu baru nak nyesal tak guna dah..bersedia je lah menerima hukuman nanti..

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Oct 01, 2009 4:23 pm

kan senang kalau kerajaan cari punce semue mslh ni jgn nak slhkn org awam je...

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Thu Oct 01, 2009 4:25 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:kan senang kalau kerajaan cari punce semue mslh ni jgn nak slhkn org awam je...

ahahahaha...mimpi la ko sikin kalau kerajaan sekarang ni nak mengaku salah silap diorang...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Mr.Puaka on Thu Oct 01, 2009 6:55 pm

Punca kemalangan

Memandu dlm keadaan mengantuk
Memandu melebihi had laju
Mengekori kenderaan di hadapan terlalu rapat
Memandu di bawah pengaruh dadah
Memandu di lorong yang salah bagi motorsikal
Menggunakan hanfon semasa memandu
Ber sms semasa memandu
Memandu dengan lalai dan cuai

Dalam turutan di atas adakah wajar kerajaan di persalahkan? Sedangkan kita sedia maklum kerajaan dan badan-badan NGO dh buat bermacam kempen walaupun kita dpt tengok hasilnya tidaklah banyak mana. Malah dh berjuta abis utk berkempen memberi kesedaran terhadap para pemandu di Malaysia.

Isu rasuah patut dipersalahkan, yer ada kebenaran kerana org yang tk layak mendapat lesen diberikan lesen, persoalannya adakah seseorang individu yang menghadiri ujian utk mendapatkan lesen memandu melakukan kesalahan di hadapan pengawai yang menguji mereka? Jawapannya mudah sudah tentu mereka akan cukup sopan memandu semasa proses ujian di jalankan. Mereka memandu mengikut peraturan yang ditetapkan semasa proses ini kerana ingin LULUS.

Jika kita perhatikan punca kemalangan adalah disebabkan individu itu sendiri, jadi tidak wajar kita menuding jari siapa yang bersalah, adalah lebih baik badan-badan NGO atau kerajaan mencari jalan utk mengurangkan kadar kemalagan di negara kita.

Saya tak nampak punca kemalangan adalah salah mana-mana badan penguatkuasa kecuali salah individu itu sendiri yang cuai. Mungkin denda yang tidak mampu di bayar akan menyebabkan org takut utk memandu secara melulu. Denda sampai beriban macam zis cakap atau penjarakan seumur hidup? tapi dengan cara ini orang akan takut ke kalau kesedaran dalam diri sendiri tu tak ada?

Ops sikap 20 kita wajar memberi pujian kepada JPJ kerana berkerjasama dgn AADK di mana tidak membenarkan pemandu bas yang terlibat dengan dadah memandu, malah ops sikap kali ini juga kita boleh tengok tiada kemalangan yang melibatkan bas eskpres.

Salah diri sendiri yang cuai memandu tp meletakkan kesalahan di atas penguatkuasa tidak wajar lah saya rasa sesetengah pendapat disini, sedangkan cuti semua penguatkuasa dibekukan di musim perayaan sekadar utk menjayakan ops sikap.

Kesimpulannya renung diri sendiri, sejauh manakah berhemahnya kita semasa memegang stereng? Tepuk kepala tanya otak anda sendiri.

Sekian.

_________________
Pesan Nenek........ Mencari yang hilang adalah lebih baik kerana seseorang itu sudah mula insaf. Mencari yang tiada adalah satu perbuatan yang sia sia. Oleh Itu adalah lebih baik mencari yang hilang berbanding mencari yang tiada.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by DJ Mr Syafiq on Thu Oct 01, 2009 8:54 pm

ala x paya ltk jalan pakai kete lembu jer

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Fri Oct 02, 2009 10:37 am

ahakzzz..
betul mmg pihak kerajaan n NGO telah berusaha sedaya upaya untuk melakukan pelbagai kempen dan lain2..tapi sejauh mana keseriusan mereka terhadap benda ni? buat laa kempen sebesar2 alam sekalipon..tapi kalo dorang sendiri tak serius..tu juz membazirkan duit je..hasilnya takkan berkesan..

apa yg zis cuba nyatakan kat sini adalah kita sendiri tau..perangai manusia ni mmg susah nak diubah..nasihat laa macam mana skalipon..masok telinga kiri keluar telinga kanan laa jawabnya..buat laa kempen besar mana skalipon..jemput laa Agong skalipon bagi ceramah..takkan berkesan punya..so kena ada tindakan yg drastik..sekurang2nya dengan tindakan ni dorang akan takut untuk buat..takde kesedaran takpe..maybe kali pertama dorang buat kena saman RM3000 contohnya..ok fine dorang bayar..pastu minggu depan dorang buat lagi..kena lagi saman RM3000..minggu depan lagi satu dorang buat lagi..kena lagi RM3000..lama kelamaan sapa yg tahan tiap2 minggu kena saman RM3000 kan? so secara tak langsung tindakan ni akan membuatkan dorang lebih berhati2 supaya tak kena saman RM3000 lagi..

contoh lagi..kita penjarakan dorang setahun..ok fine lepas setahun dorang keluar tanpa kesedaran..lepas seminggu dorang buat kesalahan lagi..kena lagi penjara setahun..ok fine kali kedua kena penjara pon takde kesedaran lagi..selepas sebulan keluar buat lagi kesalahan..kena lagi penjara setahun..kalo macam tu seumur idop dorang dihabiskan dalam penjara je..sapa tahan kan? so secara tak langsung akan membuatkan dorang lebih berhati2..kan? tu juz contoh hukuman laa..zis tak cakap hukuman tu wajib dijalankan..maybe ada idea hukuman lain yg lebih bernas..sebab kalo suma kena penjara..kang sapa nak bangunkan ekonomi negara..kan? haha

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Fri Oct 02, 2009 10:40 am

Kerajaan Malaysia sekarang ni mmg bebal, bende kecik camni pun tk leh nk selesai camne nk tadbir negara?? Bebal sungguh kerajaan Malaysia sekarang nih....

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Fri Oct 02, 2009 12:07 pm

ikin dah bgtau haritu mcm mne yg xlayak dpt lesen boleh dpt lesen dlm topik JPJ,INSTITUT MEMANDU DAN ANAK MELAYU.
yg pegang stering xbetol pon leh lulus pelik tol...ni ade satu kes yg baru lak....ade sorang kakak ni dengan banggenye cite kat ikin die xlulus ujian undang2 ambil 5 kali pon xlulus.pastu ade satu sekolah memandu ni ofer kat die..ade org len akan ambil lesen bg pihak die pakai ic die bayaran pon mhal gak..pelik tol.biase kalau kes mcm ni sekolah memandu pakai org dlm(jpj).tp ikin sound blk akak tu kalau ade lesen tp xtau bawak xgune gak sudahnye lesen tu gantung kat dinding ataupon gantung kat tengkuk die.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Fri Oct 02, 2009 12:50 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:ikin dah bgtau haritu mcm mne yg xlayak dpt lesen boleh dpt lesen dlm topik JPJ,INSTITUT MEMANDU DAN ANAK MELAYU.
yg pegang stering xbetol pon leh lulus pelik tol...ni ade satu kes yg baru lak....ade sorang kakak ni dengan banggenye cite kat ikin die xlulus ujian undang2 ambil 5 kali pon xlulus.pastu ade satu sekolah memandu ni ofer kat die..ade org len akan ambil lesen bg pihak die pakai ic die bayaran pon mhal gak..pelik tol.biase kalau kes mcm ni sekolah memandu pakai org dlm(jpj).tp ikin sound blk akak tu kalau ade lesen tp xtau bawak xgune gak sudahnye lesen tu gantung kat dinding ataupon gantung kat tengkuk die.

Ni namanya lesen terbang@lesen kopi....

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Wed Oct 07, 2009 10:53 am

lesen terbang yg dok goyang kaki tp dpt lesen..xde sape2 wakilkn die ambil lesen.tp lesen mcm ni ade wakil yg akan pakai ic die ambil lesen.
dalam soal ni polis je yg berie-rie jpj senyap je...sedangkan yg keluarkan lesen bg pemandu-pemandu yg xberadap ni adelah jpj.polis xde kuase nak tetapkn sape2 lulus atau x.make lahirlah pemandu2 yg pengang stering pon xtau.
tapi bukan sume jpj mcm ni ramai ag yg ihklas jlnkn tugas

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by DJ Mr Syafiq on Wed Oct 07, 2009 11:29 am

lesen beli kahkahkah

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Admin on Wed Oct 07, 2009 12:03 pm

nak beli lesen nagn ikin leh tak

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Wed Oct 07, 2009 12:58 pm

Admin wrote:nak beli lesen nagn ikin leh tak

seed nak ambil lesen? ikin jual ins bukan lesen2 tp ikin kenal la bos company sekolah memandu sebab dorang submit ins ngn ikin.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Mr.Puaka on Fri Oct 09, 2009 1:01 am

Mudahan-mudahan PR berjaya amik alih, agar kemalangan kt malaysia ni terus menjadi angka SIFAR.

Maklum la kerajaan sedia ada bebal, PAS DAP atau PKR kadar kemalangan jalanraya terus kosong.. pendek kata jalanraya semua selamat.. JOM UBAH! ptuih!

_________________
Pesan Nenek........ Mencari yang hilang adalah lebih baik kerana seseorang itu sudah mula insaf. Mencari yang tiada adalah satu perbuatan yang sia sia. Oleh Itu adalah lebih baik mencari yang hilang berbanding mencari yang tiada.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Fri Oct 09, 2009 9:51 am

ahakzzz..
apa plak pendapat korang kalo zis cakap salah satu puncanya jugak adalah kualiti sesebuah kereta? sebabnya? contohnya kereta volvo..kreta volvo ni mmg terkenal ngan ciri2 safetynya..depan n blakang kreta tu mmg panjang..sekurang2nya kalo eksiden tak sampai ke pemandu..haha..maybe tu lah rasionalnya kot..

tapi cuba tgk kereta tempatan..haha..sekali lagi zis pertikaikan kualiti kereta tempatan..baru2 ni mak zis ada beli kereta buatan tempatan yg model terbaru tu..alaa..yg gitu2 tu..hehe..tapi rasanya tak sampai setahun kot..side mirror dah tabley gerak..cermin tingkap dah tak brapa nak berfungsi..n paling dahsyat handbreak pon dah tak brapa nak berfungsi..padahell kreta tu kakak zis gunakan hanya untuk pergi ke kerja ulang alik..n mmg bila sampai serunya mmg kakak zis tak pernah lupa untuk bawak pergi ke servis center..buleh dikatakan mmg dijaga dengan baik laa..maklum laa pompuan yg bawak..haha..tapi tgk apa jadi? adakah di sini buleh dikatakan salah satu faktor menyebabkan kemalangan jugak?

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Fri Oct 09, 2009 11:01 am

zis wrote:ahakzzz..
apa plak pendapat korang kalo zis cakap salah satu puncanya jugak adalah kualiti sesebuah kereta? sebabnya? contohnya kereta volvo..kreta volvo ni mmg terkenal ngan ciri2 safetynya..depan n blakang kreta tu mmg panjang..sekurang2nya kalo eksiden tak sampai ke pemandu..haha..maybe tu lah rasionalnya kot..

tapi cuba tgk kereta tempatan..haha..sekali lagi zis pertikaikan kualiti kereta tempatan..baru2 ni mak zis ada beli kereta buatan tempatan yg model terbaru tu..alaa..yg gitu2 tu..hehe..tapi rasanya tak sampai setahun kot..side mirror dah tabley gerak..cermin tingkap dah tak brapa nak berfungsi..n paling dahsyat handbreak pon dah tak brapa nak berfungsi..padahell kreta tu kakak zis gunakan hanya untuk pergi ke kerja ulang alik..n mmg bila sampai serunya mmg kakak zis tak pernah lupa untuk bawak pergi ke servis center..buleh dikatakan mmg dijaga dengan baik laa..maklum laa pompuan yg bawak..haha..tapi tgk apa jadi? adakah di sini buleh dikatakan salah satu faktor menyebabkan kemalangan jugak?


Ko ni tk abis2 dengan kualiti kereta..kalau pakai kereta kebal sekalipun kalau dah bebal driver tu tkde maknenye...
Mentaliti dan sikap pemandu itu sendiri kene berubah, mcmane nk berubah tu kene start la balik dari awal yakni didikan masa kanak kanak lagi..tapi nk buat camne, kerajaan yang dok ade sekarang ni BEBAL...always flip flopping

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Sponsored content Today at 2:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum