Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Fri Oct 09, 2009 11:58 am

ahakzzz..
tu cuma salah satu faktor je..bukannya 100%..sama lah jugak ngan sikap pemandu..cermat macam mana skalipon tapi kalo brek kreta tak berfungsi di saat kecemasan..tak guna jugak kan? hehe..sebab zis rasa kualiti kreta pon memainkan peranan yg penting..

contoh macam yg zis kasi sebelom ni..ada org buat kajian test drive antara kreta S**** dari syarikat P****a bukan nama sebenar dengan kreta M*** dari syarikat P****n bukan nama sebenar..probability pemandu akan lebih selamat jika berlaku kemalangan adalah memihak kepada kreta M**y bukan nama sebenar..diuji pada kelajuan dan hentaman yg sama dan orang yg sama..buleh dikatakan kerosakan tak berapa teruk berbanding dengan kreta S***y bukan nama sebenar yg mmg hancur teruk..

so di sini dapat membuktikan yang teruk macam mana pon sikap pemandu tu..tapi kalo kualiti ketahanan kreta tu bagus..probability untuk selamat masih cerah..hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Fri Oct 09, 2009 12:04 pm

sekarang ni ko amik kreta M tu lepas tu kasi langgar dengan lori treler 48 tayar... tgk selamat ke tak selamat...

Kalau ko bawak kereta jenama ape sekalipun tapi kalau semua orang berhati hati dan amalkan defensive driving,insya Allah tkkan jadi huru hara punyalah...

Then again, topik ni ialah kemalangan jalanraya DiMalaysia..salah siapa....bukannya kereta apa...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Fri Oct 09, 2009 12:12 pm

topik ni bukan kire sape salah atau x..punce pon kne ambil tau gak.
kalau kemalangan boleh mengurangkan jumlah kematian ape salahnye kite selitkan sekali dlm topik ni.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Fri Oct 09, 2009 12:16 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:topik ni bukan kire sape salah atau x..punce pon kne ambil tau gak.
kalau kemalangan boleh mengurangkan jumlah kematian ape salahnye kite selitkan sekali dlm topik ni.

Adakah sesuatu benda yang tidak bernyawa itu boleh menjadi penyebab kepada sesuatu kemalangan??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Fri Oct 09, 2009 1:01 pm

ahakzzz..
kemalangan ni buleh berlaku everywhere dan anytime je..bukan kira tempat dan masa pon..di jalan2 kampung pon ada berlaku kemalangan..salah satu contoh saat2 kecemasan yg zis maksudkan adalah time driving kat jalan kampung..tetiba ada tupai melintas ke..kucing melintas ke..beruk melintas ke..apa2 je lah yg melintas secara tiba2..di saat tu nak kata hati2 apa lagi? kena plak waktu malam yg mmg takde lampu jalan..masa tu kita akan secara spontan menarik handbreak..tapi kalo handbreak tak berfungsi..nak kata hati2 apa lagi? paling2 tidak kita akan mengelak benda2 tersebut sehingga terbabas melanggar pokok kat tepi jalan..sekurang2nya..daripada kita mati langgar pokok..kita buleh mengurangkannya ke cedera parah..daripada cedera parah kita buleh mengurangkannya ke cedera ringan..tu lah maksud zis..

macam yg pijan cakap sebelum ni laa..naik kreta kebal pon kalo tak berhati2 akan eksiden jugak kan? tapi adakah seteruk org yg naik motor? kalo eksiden naik kreta kebal pastu kreta kebal tu mmg hancur musnah macam naik motor..baik takyah dibawak gi perang je kreta kebal tu..hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Fri Oct 09, 2009 1:19 pm

Dia selalunya jadi eksiden ialah bila memandu laju, dah tau jalan kampung sape suruh ko gi pandu laju laju?? tkde akal ke?? Sape ajar ni kalau ade kecemasan gi tarik handbreak?? ko nk buat drift ke gi tarik handbreak?? Amalkan defensive driving...gunakanlah akal ketika memandu...ni tidak, dah tau jalan kampung ko gi lanyak sampai 140km/j buat ape??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by zis on Sat Oct 10, 2009 1:16 am

ahakzzz..
aduyai..ada ke org bawak sampai 140km/j? haha..aduyai..
rasa2 lah..brapa kelajuan orang bawak kat jalan tanpa lampu jalan raya tu? 20km/j? hehe

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Sat Oct 10, 2009 10:30 am

kalau ade budak2 kampung tibe2 melintas sempat la tarik handbreak xmacam tu zis.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Pijan on Sat Oct 10, 2009 11:49 am

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:kalau ade budak2 kampung tibe2 melintas sempat la tarik handbreak xmacam tu zis.

Ko ni ade lesen kete @ pernah drive kete ke tak?? Patut la Malaysia byk eksiden..rerupenye ramai yang drive kete yang tarik hand break bile ade emergency....

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by akualif on Sat Oct 10, 2009 2:06 pm

salah pemandu yang cuai jew........

akualif
baby
baby

Posts : 4
Join date : 08/09/2009

Back to top Go down

Re: Jom Debat: Kemalangan Jalanraya di Malaysia..salah siapa?

Post by Sponsored content Today at 2:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum