Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

View previous topic View next topic Go down

pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Sun Oct 04, 2009 4:52 pm

trend parti pembangkang bukan islam yang ghairah menggunakan ayat-ayat al-quran pada kempen pilihan raya.kali ini,seorang pemimpin parti pembangkang PKR,N Gobalakrisnana membaca sepotong ayat suci itu ketika ceramah di bagan pinang.ramai kenal siapa gobalakrisna yang merupakan politikus yang suka membuat gimik murahan dan provokasi seperti menerpa untuk memanjat meja speker Dewan Rakyat dan membuat kecoh dengan cuba menumbuk polis pada pilihan raya permatang pasir selain gemar berdemotrasi liar.
Orang seperti beliau memetik ayat Ali Imranayat 54 yang bermaksub,orang-orang kafir itu membuat tipu daya dan Allah sebaik-baik pembalas tipu daya.
ayat itu dijadikan hujah untuk mewajarkan pandangannya bahawa hak PKR untuk memerintah dinafikan oleh BN yang didakwa melakukan penganiayaan.sebahagian orang islam yang hadir terutama penyokong pas hanya terdiam.dan ada yang berasa tidak selesa tetapi tidak dapat berbuat apa-apa.sebelum ini,beberapa pemimpin DAP turut berbuat demikian yang dilihat oleh banyak pihak termasuk ulama dan NGO islam sebagai mempersendakan ayat al-quran. hairan begaimana pemimpin bukan islam DAP dan PKR yang tidak mempercayai Allah adalah tuduhnya dan tidak beriman dengan Al-Quran,sewenang-wenangnya memetik ayat suci itu untuk dijadikan bahan politik.semua orang juga tahu para pemimpin bukan islam DAP dan PKR turut menolak gagasan penubuhan negara islam biar pun diuar-uarkan oleh pas.apa maknanya? ternyata ayat al-quran dipergunakan untuk meraih sokongan orang islam.maksub lebih tepat adalah bertujuan memperbodohkan,mengelirukan dan melagakan umat islam.
jaganlah kerana sepotong ayat al-quran yang diucapkan maka minda kita tertutup dan tertipu...murahkah nilai dan harga diri orang islam

ikin: si mangkok ni dok sebut name allah,...dia percaye pade allah ke,islamkah die,die prcaye 100% ke hukum allah...kalau nak sebut bab kafir die lagi kafir.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Pijan on Mon Oct 05, 2009 11:19 am

Bagi sini nas@hadis sahih yang mengatakan orang bukan islam tidak boleh membaca@mengunakan ayat2 suci Al Quran?...

Setakat quote tapi tak paham tentang hukum hakam agama baik tak payah quote la takut nanti kamu mendahului Allah Swt menjatuhkan hukum haram keatas benda yang dibolehkan...nauzubillah..

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by zis on Mon Oct 05, 2009 1:47 pm

Pijan wrote:Bagi sini nas@hadis sahih yang mengatakan orang bukan islam tidak boleh membaca@mengunakan ayat2 suci Al Quran?...

Setakat quote tapi tak paham tentang hukum hakam agama baik tak payah quote la takut nanti kamu mendahului Allah Swt menjatuhkan hukum haram keatas benda yang dibolehkan...nauzubillah..

ahakzzz..
zis tak dapat nak post nas @ hadis yg mengatakan org bukan Islam tidak boleh membaca or mengunakan ayat2 suci Al Quran sebab zis tak tau mana nak carik..tapi yg zis pasti adalah org2 kafir adalah HARAM untuk menyentuh al-quran..

sedangkan menyentuh al-quran pon dah HARAM..apatah lagi membaca ayat2 al-quran..sebabnya? sedangkan wanita2 Islam yg dalam haid pon diharamkan untuk memegang al-quran dan membaca ayat2 al-quran..apatah lagi orang2 kafir yg tak pernah mandi hadas? nama pon AYAT SUCI AL-QURAN..so, maksudnya hanya org2 yg benar2 SUCI je yg boleh pegang n baca AYAT2 SUCI AL-QURAN..thanks..

out-of-topic: sedikit info tambahan lagi yg ingin dikongsikan bersama..orang2 kafir juga adalah HARAM untuk memasuki masjid sebab dorang adalah dalam keadaan hadas besar..masjid adalah rumah ALLAH SWT..tapi zis heran ada sesetengah masjid membenarkan org2 kafir membuat lawatan di dalam masjid..

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Pijan on Mon Oct 05, 2009 2:03 pm

Haram ke?? Meh sini nas@hadis@fatwa yang kate haram sentuh tu cepat!! dah lame gak ni tunggu@cari nas@hadis@fatwa yang kata haram sentuh Al Quran serta larangan membaca Al Quran keatas non muslim...

Bab masjid tu, setahu aku hanya Masjidil Haram di Mekah saje yang bukan islam tu tidak dibenarkan masuk...
dan orang bukan islam dibenarkan masuk ke dalam masjid jika mereka mematuhi peraturan2 dan adab berada didalam masjid...itu setahu aku la...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by zis on Mon Oct 05, 2009 2:30 pm

ahakzzz..
actually ada perselisihan pendapat antara haram dan tak haram tentang perkara ni oleh para ulama..ada ulama mengatakan haram dan ada ulama yg kata tidak haram..jadi adalah lebih utama jika wanita haid tidak membacanya melainkan jika diperlukan..

p/s: maaf atas kesulitan pada post zis yg sebelum ini..

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Pijan on Mon Oct 05, 2009 3:06 pm

sebb tu la jgn main sebut je haram la tak boleh la ape la kalau kite sendiri pun tk pasti....

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Mon Oct 05, 2009 5:20 pm

biarpun ape alsan korang tp pandangan aq tetap aq xsuke dan aku betul2 benci bile orang kapio sebut name Allah apetah lagi memainkan hadis2 yg suci 2.bg aq perkataan Allah terlaLU suci dan mulie untuk bangse lain menyebutnye apetah lagi untuk mainan politik parti yang menetang dasar islam itu sendiri.plz la sebut la name ct nurhaliza pun xpe tp jangan hadis or name Allah.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Pijan on Mon Oct 05, 2009 5:49 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:biarpun ape alsan korang tp pandangan aq tetap aq xsuke dan aku betul2 benci bile orang kapio sebut name Allah apetah lagi memainkan hadis2 yg suci 2.bg aq perkataan Allah terlaLU suci dan mulie untuk bangse lain menyebutnye apetah lagi untuk mainan politik parti yang menetang dasar islam itu sendiri.plz la sebut la name ct nurhaliza pun xpe tp jangan hadis or name Allah.

ckp je la tk suke..buat ape nk pusing2 jauh2 kate haram la ape la...isk isk isk..

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Admin on Mon Oct 05, 2009 11:22 pm

ayat Ali Imranayat 54 yang bermaksub,orang-orang kafir itu membuat tipu daya dan Allah sebaik-baik pembalas tipu daya.
jelas lagi terang...

_________________
http://forumcentral.forum-motion.com
Masuk kandang harimau mengaum..
Masuk kandang kambing mengembek..


Admin
Admin
Admin

Posts : 1456
Join date : 12/08/2009
Location : Wilayah Iskandar

http://forumcentral.forum-motion.com

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Tue Oct 06, 2009 11:06 am

bende mcm ni kalau dibiarkan makin menjadi-jadi nanti ayat suci al-quran jadi bahan tiap kali parti2 ni berpolitik.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Pijan on Tue Oct 06, 2009 3:08 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:bende mcm ni kalau dibiarkan makin menjadi-jadi nanti ayat suci al-quran jadi bahan tiap kali parti2 ni berpolitik.

Salah ke guna ayat ayat suci Al Quran untuk berpolitik?? Atau adakah
pada pendapat kau, ayat-ayat suci Al Quran ni hanya sesuai digunakan
ketika majlis perkahwinan,majlis kematian, majlis berkhatan,majlis
cukur jambul tu jer??

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by aL_BeLLa on Wed Oct 07, 2009 4:07 pm

adess...
tah hape-ape la zaman skrg nih...

aL_BeLLa
Executive Officer
Executive  Officer

Posts : 397
Join date : 07/09/2009
Location : shah alam,sek 19

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by zis on Wed Oct 07, 2009 6:08 pm

Pertama, Menurut mayoritas ulama, orang yang haid tidak diperbolehkan menyentuh mushaf, berdasarkan firman Allah: "(Tidak menyentuhnya kecuali hamba-hamba yang disucikan)" [Al Waaqi'ah:79], dan berdasarkan pada sabda Nabi Muhammad saw. dalam kitab Amru bin Hazm "(Tidak boleh seorang pun memegang Al Qur'an kecuali dalam keadaan suci)" . Sedangkan orang yang haid atau nifas yang membaca Al Qur'an tanpa menyentuhnya, maka menurut pendapat ulama yang paling benar adalah diperbolehkan, karena tidak ada satu hadis pun yang menunjukkan pelarangannya.

Kedua, Menurut mayoritas ahli fikih, orang haid atau junub tidak dibolehkan duduk atau berdiam di dalam masjid, berdasarkan perkataan Aisyah ra. Rasulullah saw. datang dan beliau melihat bagian depan rumah para sahabatnya melampaui masjid. Maka beliau saw. bersabda: "(Palingkanlah pintu rumah-rumah ini dari masjid, karena aku tidak menghalalkan masjid untuk orang yang haid atau junub)"

Hadis itu bermakna umum dalam pelarangan duduk di masjid bagi orang yang haid atau junub dan pelarangan melewatinya. Tetapi kemudian dikhususkan oleh Al Qur'an dengan firman-Nya: "Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu salat, sedang kamu dalam keadaan mabuk, sehingga kamu mengerti apa yang kamu ucapkan, (jangan pula hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan junub, terkecuali sekedar berlalu saja, hingga kamu mandi." [An Nisaa':43], maknanya adalah: "Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mendekati tempat-tempat salat -yaitu masjid- sedangkan kalian dalam keadaan mabuk, sampai kalian sadar dari kemabukan kalian. Dan janganlah kalian mendekatinya, sedangkan kalian dalam keadaan junub sampai kalian mandi dan bersuci dari junub, kecuali jika kalian memasukinya hanya untuk melewatinya saja, maka hal itu dibolehkan." Hukum orang haid dalam hal ini adalah sama dengan hukum orang junub.

Pengecualian ini juga ditunjukkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Sa'id bin Mansur dalam Sunannya, dari Jabir bin Abdullah ra. bahwasanya "(suatu ketika salah satu dari kami berjalan melewati masjid dalam keadaan junub)" Dan apa yang diriwayatkan oleh Ibnu al-Mundzir dari Zaid bin Aslam, dia berkata: "Sahabat-sahabat Rasulullah saw. berjalan di masjid dan mereka dalam keadaan junub"

Sumber: http://www.qurancomplex.com/qfatwa/display.asp?f=54&l=ind&ps=subFtwa

ahakzzz..
thanks kat ikin sebab bukak topik ni..sekurang2nya zis dapat ilmu baru iaitu orang junub ni tabley pegang al-quran dan duduk dalam masjid..tapi dorang buleh baca tanpa menyentuh dan melewati masjid..sebab slama ni zis ingat suma tabley..haha

p/s: dah rasa macam dalam ruangan Agama plak..bukan sembang2..haha

zis
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 283
Join date : 31/08/2009

http://zisdixie.ucoz.com

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by DJ Mr Syafiq on Wed Oct 07, 2009 8:36 pm

owng skunk nih pasal kose sngop wt apew2

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Oct 08, 2009 10:43 am

ikin pon xtau hukum org kafir menbace al-quran, ikin pon xde tulis perkataan haram pun..cume ikin xsuke ayat al-quran jadi mainan politik.ihklas ke dorang memetik ayat al-quran 2 atau untuk tarik pengundi islam supaye trs memberi sokongan pade parti DAP.pade ikin la kalau pas xleh berkejesame dgn barisan kerane pade mereke barisan tu parti kafir tp DAP lagi kafir.sekurang-kurangnye org umno boleh gak mengucap 2 kalimah syahadah...kalau sempat mengucap sebelum mati atau tobat sebelum mati dpt gak dorang masuk syurge.yang alim mcm ustaz pon lom tentu masuk syurge.
zis ikin rase ruangan ni sesuai untuk politik....

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Pijan on Thu Oct 08, 2009 11:51 am

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:ikin pon xtau hukum org kafir menbace al-quran, ikin pon xde tulis perkataan haram pun..cume ikin xsuke ayat al-quran jadi mainan politik.ihklas ke dorang memetik ayat al-quran 2 atau untuk tarik pengundi islam supaye trs memberi sokongan pade parti DAP.pade ikin la kalau pas xleh berkejesame dgn barisan kerane pade mereke barisan tu parti kafir tp DAP lagi kafir.sekurang-kurangnye org umno boleh gak mengucap 2 kalimah syahadah...kalau sempat mengucap sebelum mati atau tobat sebelum mati dpt gak dorang masuk syurge.yang alim mcm ustaz pon lom tentu masuk syurge.
zis ikin rase ruangan ni sesuai untuk politik....

Bagi sini bukti yang boleh sokong tulisan kamu tu?Dari mana kamu dapat info ni?? Setahu saya PAS cuma kata tentang isu akidah pemimpin2 UMNO yang boleh membawa kepada kekufuran saja...dlm amanat Haji Hadi dulu pun tkde dia kate UMNO itu kafir tak masuk syurga..so tolonglah bagi bukti dari mana kamu dapat info yang mengatakan PAS cakap UMNO itu kafir atau kamu hanya dengar dari mulut orang UMNO sendiri yang menuduh
PAS kata UMNO itu kafir...

At least DAP tu tkdelah sampai pernah merobohkan masjid walaupun majoriti DAP tu bukan berugama islam...
(Jangan lah berfikiran cam orang zaman batu yang masih igt DAP tu parti cina tkde orang melayu muslim dalamnya)

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Thu Oct 08, 2009 3:06 pm

sebab DAP xde kuase nak robohkan.lain la kalau parti dorang yg memerintah negare ni mase tu baru nmpak DAP+PKR jadi DAP vs PKR.mase tu nyesal pon xgune...
pijan aq bukan anti pas sebab ayah aq fanatik pas dan ayah sedare aq wakil rakyat pas...selagi aq join forum ni aq akan kutuk DAP habis-habisan xkire la ade yg panaz kene pangang.

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Pijan on Thu Oct 08, 2009 3:40 pm

!k!n@Pr!s0N BrEak wrote:sebab DAP xde kuase nak robohkan.lain la kalau parti dorang yg memerintah negare ni mase tu baru nmpak DAP+PKR jadi DAP vs PKR.mase tu nyesal pon xgune...
pijan aq bukan anti pas sebab ayah aq fanatik pas dan ayah sedare aq wakil rakyat pas...selagi aq join forum ni aq akan kutuk DAP habis-habisan xkire la ade yg panaz kene pangang.


Mane ko tau kalau dia berkuasa kat negara ni nanti dia akan robohkan masjid?? yang dok ade berkuasa skang ni pun pernah gak robohkan masjid...

tkde sape pun kate ko anti PAS ke anti DAP ke ape, cume kalau boleh lain kali quote tu bagilah sekali bukti bukti atau fakta penting untuk pengetahuan bersama...

_________________

Pijan
Moderator
Moderator

Posts : 1171
Join date : 21/08/2009
Age : 41
Location : KuaLa LumPur

Back to top Go down

Re: pade parti ultra kiasu..tolong la jangan mainkan ayat al-quran

Post by Sponsored content Today at 2:10 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum