Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


biskut koko rangup

View previous topic View next topic Go down

biskut koko rangup

Post by sherah_koala91 on Tue Oct 06, 2009 8:45 pm

Biskut Koko Rangup

Biskut yang dibuat dengan menggunakan kaedah gaul dan ramas (gaul hujung jari je) senang dibuat dan kemenjadiannya..insyaAllah boleh jadi. Marjerin atau mentega perlu dibekukan dan dipotong kecil-kecil sebelum digaul ke dalam campuran tepung. Waktu gaul dengan hujung jari, 'tarik' menghala ke atas ketulan tepung dan mentega agar menjadi berderai seperti serbuk roti.


Resepi biskut koko ni agak mudah dibuat dan sedap dimakan. Hasilnya memang boleh dibanggakan cuma disebabkan biskut tidak ditekan kuat dan rata, biskut jadi mudah pecah.

Bahan-bahan
50 gram mentega (Bekukan dalam peti sejuk)
*70 gram tepung
*15 gram serbuk koko
*1/8 camca teh serbuk kulit kayu manis
*1/4 camca teh baking powder
*40 gram gula perang
*2 cubit garam


Cara-cara


1. Panaskan ketuhar ke 180C. Alas dulang dengan kertas surih.
2. Potong mentega sebesar 1 cm.
3. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *.
4. Ramas-ramaskan dengan hujung jari mentega dan bahan ayak sehingga jadi seperti serbuk roti.
5. Ambil 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam dulang dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. (pastikan betul-betul padat supaya bila dipotong tidak berderai)
6. Ambil adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
7. Bakar selama 25-30 minit.
8. Potong memanjang 1-2cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.


Adunan yang sherah bagi ni boleh hasilkan lebih kurang 18 hingga 21 keping je..kalau nak lebih, tambahkan adunannya sendiri.

sherah_koala91
Budak U
Budak U

Posts : 208
Join date : 11/09/2009
Age : 25
Location : selatan malaysia

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum