Forum Central
Kami telah berpidah ke server baru <a href="WWW.KAMPUNGFM.COM">KAMPUNGFM.COM</a>
Log in

I forgot my password

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Cara upgrade driver
Tue Feb 12, 2013 5:21 am by Syukur Azzaha

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED RM 15/KG
Fri Jun 22, 2012 11:23 pm by miezza

» PROMOSI!!! SERBUK ICE BLENDZ (16 - 20 MAC 2012) - RM13 PER 1KG
Fri Mar 16, 2012 1:28 pm by DezireMarketing

» MEMPROSES DAN MEMBEKAL SERBUK (POWDER) ICE BLENDED
Mon Aug 01, 2011 5:09 pm by Liana

» Kenali aku,
Thu Dec 16, 2010 1:43 pm by weather

» Rahsia Menjana RM20,000 Dalam 20 hari
Wed Sep 29, 2010 6:43 pm by ASBN

» DUIT MASUK HARI-HARI RM50-500, REBUT PELUANG SEGERA
Wed Sep 29, 2010 6:42 pm by ASBN

» KIAMAT DAN KEADAANNYA
Sat Aug 21, 2010 10:16 am by krulayar

» tambah owner lagi!
Sat Jul 24, 2010 8:38 pm by edora

Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 33 on Fri Sep 30, 2016 11:47 pm
Social bookmarking

Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum Central on your social bookmarking website

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


KampungFM



Affiliates
free forum


ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

View previous topic View next topic Go down

ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Fri Oct 09, 2009 3:43 pm




Seorang ahli Parlimen PAS mendedahkan klip video yang menunjukkan kaedah latihan skuad komando yang menurutnya menjatuhkan maruah para anggota yang mengikuti latihan tersebut.

Bercakap dalam sidang akhbar di lobi Parlimen, Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Macang) berkata, beliau menerima klip video yang menunjukkan jurulatih mendera secara fizikal anggotanya serta memijak-mijak kepala mereka.

"Ini adalah soal maruah seorang manusia. Menteri pertahanan sendiripun tentunya tidak mahu kepalanya dipijak-pijak begitu," kata Saifuddin.

Saifuddin turut mendedahkan klip video selama dua minit itu, dalam sidang akhbar tersebut. Kandungannya menunjukkan beberapa orang lelaki berpakaian hitam menyepak dengan kejam seorang individu.

"Bila saya menerima klip ini, saya bertanya kepada beberapa bekas anggota komando dan mereka memberitahu tidak ada kaedah seumpama itu digunakan semasa mereka menjalani latihan dahulu," katanya.

Apa yang lebih membimbangkan lagi, katanya ialah para jurulatih tersebut nampak begitu gembira melakukan semua itu.

"Adakah insiden ini telah dimaklumkan kepada perdana menteri dan apakah tindakan yang telah diambil?" soalnya.

Saifuddin berkata, beliau menerima klip video itu minggu lalu.

Beliau enggan mendedahkan sumbernya, dan menambah beliau juga tidak pasti di mana dan regimen mana yang ditunjukkan dalam klip video tersebut.

Beliau bagaimanapun berkata, klip tersebut dirakamkan baru-baru ini, berdasarkan kepada pengesahan beberapa bekas komando bahawa uniform yang dipakai oleh anggota tentera itu merupakan uniform seragam yang baru dipakai oleh regimen komando Malaysia.

Tiada jawapan dari Najib

Saifuddin sebelum ini membangkitkan perkara tersebut dalam sidang parlimen Isnin lalu, tetapi tiada jawapan dari timbalan perdana menteri, yang juga menteri pertahanan Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Sebaliknya, Najib pula bertanya kepada Saifuddin sama ada beliau pernah melihat kejadian seumpama itu sewaktu menjadi setiausaha politik kepada menteri pertahanan pada tahun 1990-an.

"Saya tidak pernah melihat apa-apa pun seperti ini sebelum ini walaupun saya pernah menjadi setiausaha politik," katanya sambil menambah, beliau mempunyai alasan untuk mempercayai ia memang benar-benar berlaku.

Menurutnya, pihak kementerian perlu memberi penjelasan mengenainya kepada orang ramai kerana beliau tidak rasa mereka boleh menerima apa yang dilakukan itu.



!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Fri Oct 09, 2009 3:55 pm

pade aq ini latihan yg biase bg dorang...mcm kte sorang kwn aq yg kje komando bende ni sume dah biase dorang tgk sebab dorang pon kene...dok dlm utan berbulan-bulan kene cari jln kuar sendiri dan mkn ape saje yg ade dlm utan termasuk la yg haram.kalau mati dlm utan tu kire nasib la..kalau kene sikit pon xtahan mcm mane kalau berdepan dengan musuh yg ag kejam.
tapi aq xnmpak pon ade yg kne pijak kepale yg kene pijak bahagian belakang ade la....ape pon mentel kene kuat dan IQ dorang memang tinggi.


kalau nak tentere kite hebat mcm negare luar...jgn cepat melenting dengan bende remeh mcm ni.


Last edited by !k!n@Pr!s0N BrEak on Fri Oct 09, 2009 4:05 pm; edited 1 time in total

!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

Post by Mr.Puaka on Fri Oct 09, 2009 4:02 pm

Pasukan komando adalah benteng pertahanan no.1 negara, ini adalah latihan torche andai kata jika seseorang komando ditahan musuh dia memerlukan ketahanan mental dan fizikal yang tinggi.

Sebab musuh tkkan seksa org mcm ni malah lagi teruk dari latihan yang pasukan komando alami seperti dalam gambar. Jadi ini adalah latihan biasa sahaja cuma di sensasikan oleh pihak tertentu menjadi isu politik

Kalau lembik tk payah masuk komando. Ini latihan normal yang di alami seseorang anggota tentera yang ingin bergelar komando. Tak perlu di sensasikan sebenarnya.

_________________
Pesan Nenek........ Mencari yang hilang adalah lebih baik kerana seseorang itu sudah mula insaf. Mencari yang tiada adalah satu perbuatan yang sia sia. Oleh Itu adalah lebih baik mencari yang hilang berbanding mencari yang tiada.

Mr.Puaka
Moderator
Moderator

Posts : 741
Join date : 27/08/2009
Age : 36
Location : Kuala Lumpur

http://xat.com/kedaimamak

Back to top Go down

Re: ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

Post by !k!n@Pr!s0N BrEak on Fri Oct 09, 2009 4:11 pm



!k!n@Pr!s0N BrEak
Baru Kerja
Baru Kerja

Posts : 331
Join date : 25/08/2009

Back to top Go down

Re: ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

Post by DJ Mr Syafiq on Fri Oct 09, 2009 7:00 pm

kalau nk jdi comando mmg ar cm 2 x kn komando yg lembek per cte bek jdi pondan

DJ Mr Syafiq
Manager
Manager

Posts : 511
Join date : 10/09/2009
Age : 23
Location : Muar johor

Back to top Go down

Re: ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

Post by cikmie on Fri Oct 09, 2009 8:41 pm

benda nih biasa jer sebenarnya dlm kehidupan seorg military..aku ada member yg masuk komando ngan tentera,. mlahan aku pon wataniah.. benda nih sebenarnya utk ketahanan mental..aku malas nak type banyak3

tapi contohnya..

kalau seorang komando tak tahan kena raging mcm tuh?kena sikit dah nak nangis pi cari mak,mcm na kalau dia kena tawan ngan musuh?pastu musuh korek rahsia??kalau kena raging pon tak tahan..kena ngan musuh lagi truk..mati pon mati...

bagi aku komando mmg kena otg yg takde hati..sebab komando dilatih utk jadi samseng..so sebelum die jadi samseng..die kene training jadi samseng la..baru bertahan..

aku hormat geng komando nih lebih dr menteri..kalau depa takde..dah lama jadi iraq la malaysia nih...

salute komando..

cikmie
Admin
Admin

Posts : 953
Join date : 21/08/2009
Age : 87
Location : Perlis

http://true-mechanic.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ape pandangan korang tentang post ni...adekah ia kejam atau memang latihan komando perlu ketahanan fizikal yg kuat

Post by Sponsored content Today at 7:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum